Edition: International | Greek

Αρχική » Ενέργεια

Βίκτωρ Ορμπάν: ο τελευταίος Ευρωπαίος φίλος του Πούτιν;

Καθώς η Ουκρανική κρίση “παγώνει” τις σχέσεις με το Κρεμλίνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά ολοένα και περισσότερους τρόπους για την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής εξάρτησης των κρατών-μελών μέλη για ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

μέγεθος [–] [+]

Καθώς η Ουκρανική κρίση “παγώνει” τις σχέσεις με το Κρεμλίνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά ολοένα και περισσότερους τρόπους για την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής εξάρτησης των κρατών-μελών μέλη για ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.


Φαίνεται όμως ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Ορμπάν, σκέφτεται διαφορετικά από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. 

Σύμφωνα λοιπόν με δήλωση του σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, η Ουγγαρία δεν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την τροποποίηση του καταστατικού της ΕΕ για την δημιουργία ευρωπαϊκής Ενεργειακής ένωσης. 

Η χώρα επίσης θα απέχει από την εκ νέου πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, σχέδιο το οποίο θα απαιτούσε τη συμμετοχή της ΕΕ στις διμερείς σχέσεις. «Για εμάς, αυτό θα σήμαινε παραίτηση από την κυριαρχία μας», είπε.  

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ορμπάν φιλοξένησε το Ρώσο Πρόεδρο για συνομιλίες σχετικά με την ανάπτυξη περαιτέρω διμερών  συμφωνών για ενεργειακά ζητήματα. 

Οι δύο πρόεδροι κατέληξαν σε νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο και συμφώνησαν για την αναστολή πληρωμής 3 δις. ευρώ αναπροσαρμόζοντας αχρησιμοποίητους όρους ενός 20ετούς συμβολαίου, το οποίο λήγει μέσα στο χρόνο. 

Η νέα συμφωνία θα εξασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου για τουλάχιστον πέντε επιπλέον χρόνια, κάνοντας μια νέα μακροχρόνια σύμβαση περιττή, σύμφωνα με το Ούγγρο πρωθυπουργό. 

Εμπειρογνώμονας σε πετρελαϊκά ζητήματα εξήγησε ότι οι νέες συμφωνίες συνάδουν με τα συμφέροντα της Ουγγαρίας για την αποφυγή «κλειδώματος» σε μια σταθερή τιμή εν μέσω της μεταβλητότητας των τιμών του φυσικού αερίου. 

Η Ουγγαρία πληρώνει σήμερα 260 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου συγκριτικά με ένα εκτιμώμενο μέσο όρο 270 δολαρίων για την υπόλοιπη Ευρώπη.    

Υπενθυμίζουμε ότι η Ουγγαρία ήταν μεταξύ των χωρών που υπέφεραν από διαταραχές στην διακίνηση φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία σταμάτησε την παροχή δύο φορές κατά την τελευταία δεκαετία. 

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η Ρωσία προμηθεύει τουλάχιστον το 60% της ουγγρικής κατανάλωσης. 

Ο Ορμπάν αναφερόταν συχνά στην ενεργειακή εξάρτηση της Ουγγαρίας προκειμένου να αντιταχθεί σε σκληρότερες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. 

Εκτός από την κριτική κατά των κυρώσεων, η Ουγγαρία αψήφησε την Ευρωπαϊκή απόφαση να υποστηρίξει το SouthStream, το ρωσικό αγωγό που θα παρέκαμπτε την Ουκρανία. 

Ο Πούτιν ακύρωσε αυτό το εγχείρημα πέρυσι, επικαλούμενος την αντίθεσή της ΕΕ. Ο Ούγγρος ηγέτης «ενόχλησε» επίσης ορισμένους από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, καθώς και την κυβέρνηση στο Κίεβο, με την πρόσκληση για αυτονομία των Ούγγρων της Ουκρανίας, απηχώντας παρόμοια αιτήματα από το Κρεμλίνο για τη ρωσική μειονότητα.  

Ο Ορμπάν έχει διευρύνει την ενεργειακή συνεργασία της Ουγγαρίας με τη Ρωσία από το 2010 που επέστρεψε στην εξουσία. 

Πέρυσι, συμφώνησε με τον Πούτιν για ένα δάνειο της τάξης των 10 δισ. ευρώ για την επέκταση του ουγγρικού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας και ο κρατικός εξαγωγέας φυσικού αερίου της Ρωσίας, OAO Gazprom, αποθήκευσε 700 εκ. κυβικά μέτρα καυσίμου στη χώρα. 

Η Gazprom συζητάει την περαιτέρω αύξηση αυτού του όγκου, δήλωσε ο Ορμπάν.

Ευρώπη

Η Ευρώπη επιδιώκει μια ενιαία στρατηγική για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της

Το άγχος για το μέλλον της οικονομίας μας παρουσιάζει μόνον αυξητικές τάσεις, καθώς η Κίνα ανοίγει το δρόμο για την οικονομική της υπεροχή μέσω αθέμιτων πρακτικών και μαζικών επιδοτήσεων

Οικονομία

Ο ΕΣΒΕΠ και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Είναι επείγον και ζωτικό για την ελληνική οικονομία και κοινωνία η άμεση προσαρμογή στις κοσμογονικές συνθήκες ενός νέου περιβάλλοντος

Γνώμη

Για μιαν άλλην ευρωπαϊκή ταυτότητα

Από: Athanase Papandropoulos

Ένα σημαντικό κείμενο του έγκριτου καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Θεοδόση Π. Τάσιου, που προτείνει τη διαρθρωμένη ετερότητα της Ευρωπαϊκής ταυτότητας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)