Edition: International | Greek

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

Το ΕΜΣΤ στην documenta 14

ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ: Η Συλλογή του ΕΜΣΤ στο Fridericianum, Κάσελ ~ 10 Ιουνίου - 17 Σεπτεμβρίου 2017

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

μέγεθος [–] [+]

O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κύριος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εγκαινίασαν στις 10.06.17 στο Κάσελ το δεύτερο τμήμα της documenta 14.

Το Μουσείο Fridericianum θα φιλοξενεί μέχρι τις 17.09.2017 ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται δημόσια ένα τόσο σημαντικό τμήμα της συλλογής του Μουσείου, και μάλιστα εκτός Ελλάδας, με 180 έργα από 82 καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους παρουσιάζονται πολλά νέα αποκτήματα της τελευταίας τριετίας καθώς και ένας μικρός αριθμός δανεισμένων έργων για την καλύτερη παρουσίαση της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής στην Ελλάδα από το '60 μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας καλλιτεχνικές τάσεις ή μεμονωμένες φωνές σε συνδυασμό με τα ιστορικά, και κοινωνικοπολιτικά γεγονότα στη χώρα αλλά και γενικότερα.

Η εκτεταμένη και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της documenta 14 και του ΕΜΣΤ, οδήγησε σε μια διπλή μετατόπιση μεταξύ της Αθήνας και του Κάσελ, που κατέστησε τη νέα στέγη του ΕΜΣΤ, το ιστορικό κτήριο του ΦΙΞ, κεντρικό εκθεσιακό χώρο της documenta 14 στην Αθήνα, και το Fridericianum, τον κατά παράδοση κεντρικό εκθεσιακό χώρο της κάθε documenta, σε προσωρινή στέγη της πρώτης έκθεσης της μόνιμης συλλογής του EMΣT. 

Το εγχείρημα αυτό εμπεδώνει τον τίτλο της διοργάνωσης Learning from Athens και ταυτόχρονα τον τίτλο της νέας ετήσιας σειράς εκθέσεων του Μουσείου Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, προσθέτοντας το 2017 μια ακόμη έκθεση.

Η έκθεση ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. Η Συλλογή του ΕΜΣΤ καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το εμβληματικό κτήριο του Fridericianum και γίνεται με την επιμέλεια της Διευθύντριας του ΕΜΣΤ, κυρίας Κατερίνας Κοσκινά. Αποτελεί μια προσαρμοσμένη εκδοχή της μουσειολογικής μελέτης που εκπονήθηκε για να εφαρμοστεί, όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την πλήρη λειτουργία του ΕΜΣΤ, στους χώρους της μόνιμης συλλογής. Η προετοιμασία της έκθεσης έγινε με την πολύτιμη υποστήριξη των βοηθών επιμελητών του ΕΜΣΤ κ.κ. Σταμάτη Σχιζάκη και Τίνας Πανδή και με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της κυρίας Ηρώς Νικολακέα.

Οι δύο Πρόεδροι επισκέφθηκαν μετά τα επίσημα εγκαίνια το Fridericianum και την έκθεση και ξεναγήθηκαν μαζί με τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Έσσης κύριο Φόλκερ Μπούφιε, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κυρία Λυδία Κονιόρδου, την Υπουργό Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κυρία Μόνικα Γκρούτερς, τον Δήμαρχο του Κάσελ κύριο Μπέρτραμ Χίλγκεν και τον Δήμαρχο της Αθήνας κύριο Γιώργο Καμίνη από τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ κυρία Κατερίνα Κοσκινά.

O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος δήλωσε αποκλειστικά στην Deutsche Welle ότι "…για την Ελλάδα, εδώ η έκθεση στο Κάσελ σημαίνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αυτές τις δύσκολες ώρες με αφετηρία τον κοινό μας πολιτισμό, θα υπερασπιστούμε αρχές με παγκόσμια αξία σε μια εποχή που η ανθρωπότητα κινδυνεύει…".

Μέχρι σήμερα την documenta 14 στο Κάσελ και την έκθεση του ΕΜΣΤ στο Fridericianum, όπου καθημερινά σχηματίζονται ουρές, έχουν επισκεφθεί 445.000 άτομα.

Η documenta 14 απλώνεται σε 35 χώρους στο Κάσελ και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Ευρώπη

Η Επιτροπή ξεκινά διάλογο για μια αποτελεσματικότερη διαδικασία λήψης αποφάσεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ

Χθες, η Επιτροπή ξεκίνησε μια συζήτηση με θέμα το πώς μπορεί να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ στον κοινωνικό τομέα

Οικονομία

Μια Ανορθόδοξη Οικονομία

"Δεν με ενδιαφέρει φίλε πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ", μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μας εξηγώντας ότι αυτός πολύ απλά δεν βλέπει να αυξάνεται το εισόδημα του ούτε καν οριακά

Γνώμη

Πως η χούντα οικειοποιήθηκε το βασιλικό διάταγμα της 20ης Απρίλιου 1967;

Από: Athanase Papandropoulos

Ο έγκριτος νομικός Γιώργος Κ. Στεφανάκης, στο τελευταίο βιβλίο του «Αποστασίας Ανατολή» (Εκδόσεις Σιδέρη) αποκαλύπτει πως οι συνταγματάρχες, για να επιβάλλουν την επταετή δικτατορία τους, αξιοποίησαν Βασιλικό Διάταγμα της 20ης Απριλίου 1967

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

1/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)