Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Λαϊκισμός: Απειλή για τις αξίες της δημοκρατίας

Η πεποίθηση ότι ο λαϊκισμός αποτελεί απειλεί για τις αξίες της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού εκφράστηκαν από την πλειονότητα των ομιλητών στη συζήτηση την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγιριάδης

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

μέγεθος [–] [+]

Ο λαϊκισμός αποτελεί ένα πρώτο βήμα στη διόρθωση της σχέσης ισχύος μεταξύ ελίτ και μάζας σύμφωνα με τον Walter Russel Mead καθηγητή στο Hudson Institute, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως μια επιθυμία επιστροφής στις παλιές καλές ημέρες.

 «Ο λαϊκισμός στον πυρήνα του είναι απόρροια διαμαρτυρίας, αλλά και απότοκο της πολιτισμικής εξέλιξης εν μέσω μιας διαδικασίας απόλυτης αμφισβήτησης», εξήγησε ο κ. Mead. 

Πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η μετανάστευση, δημιουργούν συνθήκες αμφισβήτησης, επεσήμανε, ενώ συμπλήρωσε ότι όσο εξαφανίζεται η ομοιογένεια των κοινωνιών τόσο αυξάνεται η αμφισβήτηση των ισχύοντων θεσμών. 
 
Βασικός λόγος ενίσχυσης του λαϊκισμού είναι ότι οι ίδιοι οι φορείς του εκμεταλλεύονται την πεποίθηση ότι τα κόμματα έχουν απωλέσει το δικό τους αφήγημα και προσφέρουν στο λαό μέσω του εθνικισμού φωνή, εξήγησε ο Cas Mudde Associate Professor School of Public & International Affairs, University of Georgia. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Brexit το οποίο όπως εξήγησε δεν θα είχε αποφασιστεί χωρίς τη συνδρομή του λαϊκισμού. Πρόσθεσε ότι το 16% περίπου του πληθυσμού ψηφίζει υπέρ λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη συνολικά. Υποστήριξε μάλιστα ότι η στροφή προς το λαϊκισμό αποτελεί κυρίως αρνητική ψήφο και όχι υποστήριξή του.
 
Να καταρρίψει την πεποίθηση ότι η άνοδος του λαϊκισμού είναι φαινόμενο των ημερών επιχείρησε η Δάφνη Χαλικοπούλου Associate Proffesor in Comparative Politics Reading University. Παρέθεσε μάλιστα παραδείγματα από τη δεκαετία του ’90 κατά την οποία παρατηρήθηκε επίσης άνοδος του λαϊκισμού. 

«Αν παρατηρήσουμε χώρες με πετυχημένη πορεία λαϊκιστικών κομμάτων θα διαπιστώσουμε ότι αυτά είναι τα κόμματα της άκρας δεξιάς τα οποία χρησιμοποιούν μια αστική αφήγηση στα προγράμματά τους» σημείωσε η ίδια. 

Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι δεν είναι πάντα άμεση απειλή κατά της δημοκρατίας ο λαϊκισμός, αναφερόμενη στα ορισμένα κράτη που δεν τον αντιμετωπίζουν με αρνητισμό. «Πολλά λαϊκίστικα κόμματα υποστηρίζουν με φιλελεύθερη αφήγηση τα προγράμματά τους» εξήγησε.
 
Στο Ελληνικό παράδοξο αναφέρθηκε ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης που τόνισε ότι η δημοκρατία στη χώρα μας βρίσκεται υπό συνεχή διαπραγμάτευση ως προς τους κανόνες λειτουργίας της.
 
Τα επτά κοινά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν το λαϊκιστικό αποτύπωμα παρουσίασε η ο κ. Τάκης Παπάς, ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Οι ηγέτες λαϊκιστικών κυβερνήσεων:

  • προσπαθούν να τοποθετήσουν σε όλα τα αξιώματα δικούς τους ανθρώπους, κυρίως στα υψηλά πόστα
  • αλλάζουν το σύνταγμα
  • ασκούν έλεγχο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης
  • επιτίθενται στο δικαστικό σύστημα
  • προχωρούν σε επιθέσεις κατά του εκπαιδευτικού συστήματος
  • δημιουργούν δική της ελίτ και στηρίζει το δικό της καπιταλισμό
  • αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση πολώνοντας την κοινωνία.
 
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα λαϊκισμού ανέφερε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης την πόλωση του λαού κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015.
 
Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

Ευρώπη

Στα Βαλκάνια η Ε.Ε. επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αξίζουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Ε.Ε. πρέπει να επιβραβεύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των δύο χωρών και να τις κρατήσει μακριά από τη σφαίρα επιρροής άλλων δυνάμεων

Οικονομία

Μια Ανορθόδοξη Οικονομία

"Δεν με ενδιαφέρει φίλε πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ", μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μας εξηγώντας ότι αυτός πολύ απλά δεν βλέπει να αυξάνεται το εισόδημα του ούτε καν οριακά

Γνώμη

Απολύτως εφικτή η αναπτυξιακή έκρηξη

Από: Athanase Papandropoulos

Στα δέκα χρόνια ύφεσης και απαισιοδοξίας, η χώρα έχει συσσωρεύσει ένα τεράστιο δυναμικό αξίας, που περιμένει να γίνει αναπτυξιακή βολίδα

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

1/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)