Edition: International | Greek

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

Έρευνα ΣΕΒ: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για αύξηση επενδύσεων

Στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή και τον εντοπισμό καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των εμποδίων που πλήττουν τις επιχειρήσεις, επικεντρώθηκε η 2η Ετήσια Έρευνα του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Αναφορικά με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, η έρευνα του ΣΕΒ κάνει λόγο για δημοσιονομική υπεραπόδοση ύψους €445 εκατ. έναντι €119 εκατ. στο Μεσοπρόθεσμο. Το εν λόγω ποσό αυτό εικάζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί σε παροχές παντός είδους.
Αναφορικά με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, η έρευνα του ΣΕΒ κάνει λόγο για δημοσιονομική υπεραπόδοση ύψους €445 εκατ. έναντι €119 εκατ. στο Μεσοπρόθεσμο. Το εν λόγω ποσό αυτό εικάζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί σε παροχές παντός είδους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Νέα & Εκδηλώσεις

της Ειρήνης Σωτηροπούλου


Στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή και τον εντοπισμό καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των εμποδίων που πλήττουν τις επιχειρήσεις, επικεντρώθηκε η 2η Ετήσια Έρευνα του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ με τη συνδρομή της MRB με τίτλο «Ο σφυγμός του επιχειρείν».

«Η παρούσα μελέτη μπορεί να προσφέρει στην κυβέρνηση ευθείες, αναπτυξιακές πολιτικές, για την ισχυρή ανάκαμψη της παραγωγικότητας», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος.

Αναφορικά με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, η έρευνα του ΣΕΒ κάνει λόγο για δημοσιονομική υπεραπόδοση ύψους €445 εκατ. έναντι €119 εκατ. στο Μεσοπρόθεσμο. Το εν λόγω ποσό εικάζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί σε παροχές παντός είδους.

Αξιοσημείωτη βελτίωση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη (στις -44,9 μονάδες από -47,8 τον προηγούμενο μήνα), ενώ ταυτόχρονα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων εξακολουθεί να κινείται ανοδικά τον Ιούλιο του 2018 (+1,9% το διάστημα Ιαν – Ιουλ 2018), γεγονός που ενισχύει τις ενδείξεις βελτίωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών εν μέσω κρίσης.

Εντούτοις, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές (77,3% πτώση σε σχέση με το 2017), η διαφθορά και το έλλειμμα διαφάνειας (45,1% άνοδος σε σχέση με το 2017), η πολιτική αβεβαιότητα (43,3%) και οι οικονομικές επιπτώσεις της ύφεσης και του προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής (40,5%) αποτελούν τους σημαντικότερους φραγμούς στην προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εν γένει τη βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.

Στα μικροεμπόδια εντάσσονται το ασταθές φορολογικό πλαίσιο (64,9%), το συγκεχυμένο θεσμικό πλαίσιο (64,9%), η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης (45,7%) και η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση (44,7%).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, επεσήμανε την ανάγκη αύξησης του ΑΕΠ και την υλοποίηση μεγαλύτερου όγκου επενδύσεων, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι παθογένειες στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει. Αν αυξηθεί το ΑΕΠ δεν θα χρειαστούν μειώσεις στις συντάξεις. Για να υπάρξουν επενδύσεις χρειαζόμαστε το τρίπτυχο: Σταθερότητα, εμπιστοσύνη και κερδοφορία», σημείωσε ο κ. Φέσσας.

«Είμαστε ακόμη στο 1/3 του δρόμου και έχουμε αισθανθεί τον θετικό αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων σε μικρό βαθμό», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η αξιοποίηση των τεχνολογικών λύσεων μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό με επίκεντρο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.  

«Όταν συχνότητα των συνδιαλλαγών μεταξύ των επιχειρηματιών και του δημοσίου είναι μειωμένη παρατηρείται μεγαλύτερη αποδοτικότητα», κατέληξε.

Ευρώπη

Διακύβευμα των ευρωεκλογών η μάχη για τη μεσαία τάξη

Σε δύο μέρες από σήμερα εκλέγουμε 21 ευρωβουλευτές για την εκπροσώπησή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οικονομία

Μια Ανορθόδοξη Οικονομία

"Δεν με ενδιαφέρει φίλε πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ", μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μας εξηγώντας ότι αυτός πολύ απλά δεν βλέπει να αυξάνεται το εισόδημα του ούτε καν οριακά

Γνώμη

Ακροδεξιά ατοπήματα

Από: Athanase Papandropoulos

Οι διάφορες «σωτήρες» των λαών της Ευρώπης, είναι βουτηγμένοι μέσα στην ξεφτίλα και τη διαπλοκή

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

1/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)