Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Παππάς: Προοδευτικός φεντεραλισμός όπλο κατά δεξιάς Βέμπερ και ακροδεξιάς Όρμπαν

Η εκλογή του κ. Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Κομισιόν επιβεβαιώνει την δεξιά στροφή του ΕΛΚ, είπε σε συνέντευξη ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι στόχος ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών είναι να συγκροτηθεί μια δυναμική, μια συμμαχία, η οποία θα υπερβεί το αποτυχημένο μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, ενώ παράλληλα θα αποκρούει αποτελεσματικά την ακροδεξιά και θα κινείται σε άλλη -από την παρούσα- κατεύθυνση, προς μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι στόχος ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών είναι να συγκροτηθεί μια δυναμική, μια συμμαχία, η οποία θα υπερβεί το αποτυχημένο μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, ενώ παράλληλα θα αποκρούει αποτελεσματικά την ακροδεξιά και θα κινείται σε άλλη -από την παρούσα- κατεύθυνση, προς μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική


Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη οφείλει να απαντηθεί με τη δημιουργία μιας προοδευτικής φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας.

«Το ΕΛΚ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίσιμη πρόκληση», τόνισε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι η «σκληρή Δεξιά που διεκδικεί να σηκώσει κεφάλι, είναι κήρυκας των εθνικών ανταγωνισμών και του μίσους.»

«Είναι πράγματι λυπηρό που στο εσωτερικό της μεγάλης αυτής ευρωπαϊκής δύναμης δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πολιτική διάθεση να ξεφύγουμε από τις πρακτικές και τις πολιτικές που οδήγησαν την Ένωση σε μια διαρκή κρίση, όχι μόνο οικονομική αλλά κρίση δημοκρατίας και εκπροσώπησης», επεσήμανε.

«Θα περιμέναμε να μας πουν τη δική τους εκτίμηση για το τι τελικά δεν πάει καλά, για ποιο λόγο ενισχύεται ακόμη η ακροδεξιά, γιατί υιοθετείται συχνά η ρητορική  της από τη mainstreamπολιτική σκηνή, γιατί η ήπειρος μας δεν αναπτύσσεται με τους ίδιους ρυθμούς που αναπτύσσονται οι ανταγωνιστές της», πρόσθεσε.

Ο κ. Βέμπερ, Γερμανός συντηρητικός από το κόμμα της CSU της Βαυαρίας, εξελέγη την Πέμπτη (8 Νοεμβρίου) ως υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. Εξασφάλισε 492 ψήφους στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι, ενώ ο αντίπαλός του, Αλεξάντερ Στούμπ, εξασφάλισε μόλις 127 ψήφους. Το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι θα παραμείνει έτσι και μετά τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Σε συνέντευξή της στη EURACTIV τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής της αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE-NGL), Γκάμπριελε Ζίμερ, είπε ότι το ΕΛΚ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι ένα συντηρητικό κόμμα που ανήκει στο κέντρο ή να κινηθεί πιο κοντά στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

«Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) αποτελούσαν μέρος του ΕΛΚ πριν από μερικά χρόνια και το εγκατέλειψαν. Εάν αυτή η πολιτική δύναμη επανέλθει λόγω ενός νέου προσανατολισμού, τότε το ΕΛΚ θα προχωρήσει περισσότερο δεξιά», δήλωσε στην EURACTIV.

Οκ. Παππάς υπογράμμισε ότι στόχος ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών είναι να συγκροτηθεί μια δυναμική, μια συμμαχία, η οποία θα υπερβεί το αποτυχημένο μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, ενώ παράλληλα θα αποκρούει αποτελεσματικά την ακροδεξιά και θα κινείται σε άλλη -από την παρούσα- κατεύθυνση, προς μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική.

«Όταν μιλάμε για μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων, το κάνουμε με βάση πολιτικές προτεραιότητες. Έχει, λοιπόν, σημασία να τοποθετηθούν όλες οι δυνάμεις στην ατζέντα που πλέον είναι σαφής και απαιτεί απαντήσεις: πως τοποθετούμαστε απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, το δημοκρατικό έλλειμμα».

«Θεωρούμε ότι χρειάζεται ευρεία συνεργασία του προοδευτικού μπλοκ. Όσο περισσότερες δυνάμεις συσπειρωθούν κάτω από μια τέτοια πλατφόρμα, τόσο το καλύτερο. Ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας της Αριστεράς έχουμε διαμορφώσει στρατηγική συντονισμού με δυνάμεις Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών,» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.

Οι φιλοευρωπαίοι προοδευτικοί να βγουν επιθετικά

Στις 9-11 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί στο Μπιλμπάο της Ισπανίας το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Προοδευτικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων για την προώθηση της ενότητας των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων πριν από τις ευρωεκλογές.

Εκτός αυτού, στις 27 Νοεμβρίου, το Προοδευτικό Φόρουμ (Progressive Caucus), μια άτυπη ομάδα βουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE-NGL), των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, διοργανώνει εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά, θα συμμετάσχουν όλοι οι πρόεδροι των Ομάδων: Ο Ούντο Μπούλμαν (Ευρωσοσιαλιστές) Σκα Κέλερ (Πράσινοι) και η Γκαμπριέλε Τσίμερ (Ευρωπαϊκή Αριστερά).

Για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής, κ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος συντονίζει την προσπάθεια σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις δεν θα πρέπει να παραμείνουν σιωπηλές υπό το φως της ανόδου της ακροδεξιάς.

*Αναδημοσίευση από euractiv.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

«Δεν μπορώ να πάρω ανάσα»

Από: EBR

Ένας περαστικός κατέγραψε στο κινητό του, μαζί με τη φωτογραφία, κι αυτή την σπαρακτική κραυγή του Τζορτζ Φλόιντ, του μαύρου Αμερικανού στη Μινεάπολη, που είχε κυριολεκτικά πατήσει στον λαιμό ο λευκός αστυνομικός, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία…

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Καλοκαιρινές διακοπές: το ΕΚ ζητά μεγαλύτερη σαφήνεια για τον τουρισμό εν μέσω κρίσης

Καλοκαιρινές διακοπές: το ΕΚ ζητά μεγαλύτερη σαφήνεια για τον τουρισμό εν μέσω κρίσης

Οι ευρωβουλευτές υποδέχτηκαν θετικά το πακέτο της Επιτροπής για τις μεταφορές και τον τουρισμό, ωστόσο πολλοί επεσήμαναν ότι χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες και οικονομική στήριξη

Οικονομία

Μήπως οι τράπεζες θέλουν αλλά δεν μπορούν;

Μήπως οι τράπεζες θέλουν αλλά δεν μπορούν;

Η παρούσα κρίση αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τη γενικότερη αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να στηρίξει ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό αφήγημα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron