Edition: International | Greek

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

Βραβεύτηκε ο πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς από το Πανεπιστήμιο Πειραιά

Η εκδήλωση κατέστη εξέχουσας σημασίας όταν ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Τo βραβείo απένειμαν ο πρύτανης του πανεπιστημίου κ. Άγγελος Κότιος, ο Πρόεδρος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κ. Αριστοτέλης Τζιαμπίρης και ο καθηγητής μεταπτυχιακού προγράμματος στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές & Πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου κ. Θανάσης Πλατιάς.
Τo βραβείo απένειμαν ο πρύτανης του πανεπιστημίου κ. Άγγελος Κότιος, ο Πρόεδρος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κ. Αριστοτέλης Τζιαμπίρης και ο καθηγητής μεταπτυχιακού προγράμματος στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές & Πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου κ. Θανάσης Πλατιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Νέα & Εκδηλώσεις

της Αλεξάνδρας Παπαϊισιδώρου*

Τη "συνέχεια" και "ενδυνάμωση" της πανεπιστημιακής δράσης έρχεται να φέρει το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς που και πάλι πρωτοπορεί καθότι εδώ και δύο χρόνια έχει θεσμοθετήσει το βραβείο «Θεμιστοκλής», εντούτοις, τη βράβευση προσωπικοτήτων που ομοιάζουν σε πνέυμα και συνεισφορά με τα χαρακτηριστικά του αρχαίου Έλληνα πολιτικού Θεμιστοκλή. 

Και την τιμητική αυτήν - την δεύτερη - φορά απονομής του βραβείου είχε ο πρέσβης επί τιμή και γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεννηματάς. Η εκδήλωση κατέστη εξέχουσας σημασίας όταν ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα στου «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» αποπνέοντας μια μοναδική αίσθηση αίγλης και διάχυτου εκλεπτυσμού από το ιστορικό αρχείο, στοιχεία απόλυτα συναφή με το ύφος του βραβευθέντα.

Τo βραβείo απένειμαν ο πρύτανης του πανεπιστημίου κ. Άγγελος Κότιος, ο Πρόεδρος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κ. Αριστοτέλης Τζιαμπίρης και ο καθηγητής μεταπτυχιακού προγράμματος στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές & Πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου κ. Θανάσης Πλατιάς.

Μεταξύ άλλων σημειώνουμε από τα όσα ανεφέρθηκαν τα ακόλουθα:

«Σήμερα τιμούμε ένα σπουδαίο Έλληνα, έναν Έλληνα που επί δεκαετίες υπηρετεί πιστά την πολιτεία και την πατρίδα, που έχει υπηρετήσει σε πολλές σπουδαίες θέσεις", ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη που εισήχθη την έναρξη της εκδήλωσης και προλόγισε με θερμότατα σχόλια τον κ. Γεννηματά.

Ακολούθησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητής Άγγελος Κότιος, ο οποίος επεσήμανε πως οι χάρες και η τεράστια συνεισφορά του Έλληνα πολιτικού, Θουκυδίδη, όχι μόνο στην πατρίδα του αλλά σε όλο τον ελληνισμό καθώς και δυτικό πολιτισμό ευηχούν άριστα στον κ. Γεννηματάς, ο οποίος - όπως τον χαρακτήρισε - είναι ένας λαμπρός δημόσιος λειτουργός με καταξιώσεις και θέσεις ευθύνης καθόλη τη διάρκεια του βίου του υπηρετώντας πάντα σθεναρά την πατρίδα.

Τον λόγο, εν συνεχεία, πήρε ο Πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης που κατόπιν σύντομης εισαγωγής στους σταθμούς επιτυχιών του τμήματος του οποίου και ηγείται, στράφηκε σε φιλοσοφικά αποσπάσματα, ρήσεις και αποφθέγματα που μαρτυρούν τις αξίες της προσφοράς της γνώσης της μεταλαμπάδευσης αυτής καθώς και της προσωπικότητας που επιλέγεται να εκτελέσει το δύσκολο αυτό έργο μετ' αξιώσεων και τιμών συνδέοντας έτσι το πρόσωπο του κ. Γεννηματά με άκρως αξιοσημείωτη παρουσία εντός του πανεπιστημίου. Ο Πρόεδρος τόνισε πως το έργο του πρέσβεως αντηχεί όχι μόνο από την θέρμη που τον διακατέχει η με σάρκα και οστά προσφορά του αλλά πρωτίστως διότι δεν "θορυβεί" αναγνωρίσεων και ανταλαγγμάτων αλλά αποτελεί όπως πολύ παραστατικά διατυπώθηκε "το μυστικό όπλο" του τμήματος, συνεπώς των νέων επιστημόνων και του αύριο αυτών.

Τέλος, ο καθηγητής μεταπτυχιακού προγράμματος στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές και πρόεδρος της επιτροπής απονομής του βραβείου, καθηγητής Θανάσης Πλατιάς, στην ομιλία του, εξήγησε τον λόγο που έδωσαν το όνομα «Θεμιστοκλής» στο βραβείο -που αποτελεί το ανώτατο βραβείο του τμήματος-, ενώ αναφέρθηκε και στα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι προσωπικότητες στις οποίες απονέμεται.

Τα χειροκροτήματα έσεισαν την αίθουσα της ιστορικής βιβλιοθήκης την ώρα της απονομής και ο ΠτΔ συμμετείχε ενθέρμως στην τιμητική αυτή εκδήλωση χαράς, αναγνώρισης και τιμής προς τον πρέσβη.

Ο βραβευθέν, αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως το πανεπιστήμιο και τους εκπροσώπους του, παράθεσε ομιλία με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τόνισε ότι η γεωγραφία, η ιστορία, και οι πολιτισμικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, διαμόρφωσαν σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

«Σήμερα μέσα σε ένα γεμάτο κινδύνους, προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για ανάπτυξη διεθνές περιβάλλον, οι δύο χώρες μπορούν με προϋποθέσεις να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς τους. Μια τέτοια προοπτική όμως προαπαιτεί τουλάχιστον την ομαλότητα, αν όχι την αγαστή συνεργασία Ελλάδος και Τουρκίας, σε διαφόρους τομείς. Είναι όμως αυτό εφικτό; Η απάντηση είναι, ότι σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο», δήλωσε ενδεικτικά ο πρέσβης.

Οι θύρες της ιστορικής βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Λασκαρίδη, λίγο αργότερα έκλεισαν, μα ακόμα ηχούν τα λόγια, οι νότες και οι φωνές της γνώσης που πάντα βρίσκει τον τρόπο και τον δρόμο να διαχέεται, να διδάσκει, να μεταδίδεται, να καθοδηγεί, να στεραιώνει και να δημιουργεί το μέλλον των νέων καλύτερο μέσα από τους πρωτοπόρους του πνέυματος και τους αρωγούς μεταξύ αυτών που ατέρμονα προσπαθούν να φροντίζουν για την πραγμάτωση του υψηλού και ύψιστου αυτού έργου.

* Editor-at-large, υποψήφια Διδάκτωρ

Ευρώπη

Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της ΕΕ

Η απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό και στις ακραίες φωνές είναι περισσότερη Ευρώπη, ολοκληρωμένη και πιο λειτουργική

Οικονομία

Μια Ανορθόδοξη Οικονομία

"Δεν με ενδιαφέρει φίλε πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ", μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μας εξηγώντας ότι αυτός πολύ απλά δεν βλέπει να αυξάνεται το εισόδημα του ούτε καν οριακά

Γνώμη

Ακροδεξιά ατοπήματα

Από: Athanase Papandropoulos

Οι διάφορες «σωτήρες» των λαών της Ευρώπης, είναι βουτηγμένοι μέσα στην ξεφτίλα και τη διαπλοκή

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

1/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)