Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Βέμπερ στο EBR: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα φέρει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης

Ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Spitzenkandidat για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, μίλησε αποκλειστικά στο EBR και τη δημοσιογράφο, Ειρήνη Σωτηροπούλου, για τις πολιτικές προτεραιότητές του και το μέλλον της Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα.

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018

Πρέπει να αποδείξουμε στους Έλληνες πολίτες ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι προϋπολογισμοί, αλλά κυρίως οι άνθρωποι. Κατανοώ την απογοήτευση πολλών στην Ελλάδα, όταν αναφέρουν ότι δεν έχουν δει το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΕ τα τελευταία χρόνια και επιθυμώ να το αλλάξω αυτό.
Πρέπει να αποδείξουμε στους Έλληνες πολίτες ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι προϋπολογισμοί, αλλά κυρίως οι άνθρωποι. Κατανοώ την απογοήτευση πολλών στην Ελλάδα, όταν αναφέρουν ότι δεν έχουν δει το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΕ τα τελευταία χρόνια και επιθυμώ να το αλλάξω αυτό.

της Ειρήνης Σωτηροπούλου


Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας σας και οι βασικές προτεραιότητες του κόμματος σας την επόμενη ημέρα των ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών εκλογών;

Η προτεραιότητά μου είναι να φέρω την Ευρώπη πιο κοντά στους ανθρώπους. 

Πολύ συχνά, οι πολίτες αισθάνονται ότι οι ανησυχίες τους δεν λαμβάνονται υπόψη, ότι οι Βρυξέλλες κυβερνώνται από τεχνοκράτες και ελίτ. 

Επιθυμώ να αλλάξω αυτή την αντίληψη. 

Θέλω οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι τους και ότι αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Όλοι εμείς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για το μέλλον της Ευρώπης την άνοιξη του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, θα διασφαλίσω ότι αυτή η εκστρατεία θα είναι πραγματικά πανευρωπαϊκή. 

Σκοπεύω να θέσω στην ατζέντα ορισμένα ζωτικής σημασίας ζητήματα, τα οποία θα αποτελέσουν προτεραιότητα και για όλα τα αδελφά κόμματα του EΛΚ κατά την εκστρατεία τους για τις ευρωπαϊκές εκλογές. 

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις προγραμματικές δεσμεύσεις των υποψηφίων –ανδρών και γυναικών- που πρόκειται να ψηφίσουν. Για παράδειγμα, λέω ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που εκλεγώ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτίθεμαι να τερματίσω τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ με την Τουρκία.

Αναφορικά με τη μετανάστευση, προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ασφαλή. Οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιος εισέρχεται στην ήπειρό μας. 

Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να χορηγήσουμε άσυλο σε εκείνους που πραγματικά χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις διαπιστώνεται ότι οι νεότερες γενιές εμφανίζονται ιδιαίτερα απρόθυμες να συμμετάσχουν. Τι είδους στρατηγική θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη, ούτως ώστε να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους;

Το να προσεγγίσουμε τους νέους Ευρωπαίους και να τονίσουμε το πόσο αναγκαία είναι η συνεισφορά τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να το διαμορφώσουν, θεωρείται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ηπείρου μας και σίγουρα αποτελεί βασική πτυχή της καμπάνιας μου. 

Πολύ συχνά, οι νέοι δεν θεωρούν ότι οι απόψεις τους έχουν σημασία, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς αυτούς. Θέλω να το αλλάξω αυτό.

Όντας πρόεδρος του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μάχομαι διαρκώς για το πρόγραμμα DiscoverEU, το οποίο έχει ως στόχο να παρέχει στους 18χρονους Ευρωπαίους ένα δωρεάν εισιτήριο Interrail για ταξίδια σε όλη την Ευρώπη. 

Σκοπός μου είναι κάποια μέρα ο εκάστοτε νέος Ευρωπαίος να λάβει ένα δωρεάν εισιτήριο Interrail, προκειμένου να ανακαλύψει την ομορφιά και την διαφορετικότητα της ηπείρου μας.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, αυτό που επιθυμώ να δώσω στους νέους ψηφοφόρους είναι ένα θετικό μήνυμα για όλες τις ευκαιρίες που δημιουργεί η Ευρώπη γι' αυτούς. Στις προτεραιότητές μου περιλαμβάνεται, ακόμη, η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την απασχόληση και την ανάπτυξη και ιδιαίτερα η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. 

Επιπροσθέτως και στα 27 κράτη μέλη οι νέοι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αφουγκραστούν τις ανησυχίες των νεαρών Βρετανών, οι οποίοι ψήφισαν κατά του Brexit και αισθάνονται πλέον ότι το μέλλον απομακρύνεται από αυτούς.

Πώς κρίνετε τις διατλαντικές σχέσεις μετά την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ; Υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεργασίας;

Η Ευρώπη δεν επιθυμεί καμία εμπορική διαμάχη. Ενστερνιζόμαστε την ύπαρξη ενός καθεστώτος δίκαιου εμπορίου από το οποίο όλοι επωφελούνται. Δοκιμάσαμε τα πάντα, για να επικρατήσει ο διάλογος και η αμοιβαία κατανόηση. 

Αν ο πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει να αντιμετωπίσει την Ευρώπη ως εχθρό, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να προασπίσουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία, τις ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας, τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Το γεγονός αυτό θα έχει βαρύνουσες συνέπειες και για τον αμερικανικό λαό. Σε μια εμπορική διαμάχη υπάρχουν μόνο ηττημένοι.

Ταυτόχρονα, αυτή η νέα πραγματικότητα πρέπει να αφυπνίσει όλους εμάς τους Ευρωπαίους: με την απομόνωση των ΗΠΑ, η Ευρώπη οφείλει να λειτουργήσει ως γεφυρωτής του χάσματος και αξιόπιστος εταίρος προς τον υπόλοιπο κόσμο, μεταδίδοντας ένα μήνυμα ενότητας. Εντούτοις, ευελπιστώ ότι οι διατλαντικές σχέσεις θα βελτιωθούν εκ νέου.

Ποια θα είναι η θέση σας αναφορικά με το ζήτημα της μετανάστευσης και το μέλλον της Σένγκεν;

Όπως είπα, προτεραιότητά μας η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, δεν γίνεται να αφήσουμε την Ελλάδα ή την Ιταλία να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Είναι επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστών. 

Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και κάθε κράτος μέλος έχει χρέος να συμβάλλει. Οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι και για το λόγο αυτό απευθύνω έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για την εξεύρεση άμεσης λύσης.

Διάφοροι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν για πιθανή γερμανοποίηση της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι αν ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι Γερμανός, τότε επιβεβαιώνεται και πάλι η γενικευμένη προκατάληψη - δηλαδή ότι η ΕΕ αποτελεί γερμανική οντότητα. Ποια είναι η γνώμη σας;

Πρώτα απ' όλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι -και είναι- αντιπροσωπεία όλων των κρατών μελών. Όλα τα κράτη μέλη είναι ίσα μπροστά στις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Επιπροσθέτως, σε πολιτικό επίπεδο θα ήταν λάθος για μια χώρα να καθίσταται υπερβολικά κυρίαρχη. 

Πιστεύω ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια περίοδο ίασης των πληγών της οικονομικής κρίσης, που αφορούν εξίσου τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. 

Ειπώθηκαν πολλά, έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος.

Επίσης, θεωρώ ότι την τελευταία δεκαετία η Γαλλία απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Βέβαια, ακόμη κι αν δεν συμφωνώ πάντα με τον πρόεδρο Μακρόν, χαιρετίζω την ευρωπαϊκή δέσμευση της προεδρίας του. 

Μόνο με ενεργά κράτη μέλη διατηρούμε μια ισορροπία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η Επιτροπή μου δεν πρόκειται ποτέ να είναι Επιτροπή μεγάλων και μικρών χωρών, ή πολιτών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, είμαστε όλοι Ευρωπαίοι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ευρωσκεπτικισμός, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός παρουσιάζουν ραγδαία άνοδο. Ποια περαιτέρω μέτρα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να γεφυρωθεί το «δημοκρατικό έλλειμμα»;

Αρχικά, πρέπει να καταδείξουμε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να προστατεύσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Για μένα αυτό σημαίνει, επίσης, την προστασία των ανθρώπων από τη φτώχεια και την αδικία. 

Πρέπει να αποδείξουμε στους Έλληνες πολίτες ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι προϋπολογισμοί, αλλά κυρίως οι άνθρωποι. Κατανοώ την απογοήτευση πολλών στην Ελλάδα, όταν αναφέρουν ότι δεν έχουν δει το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΕ τα τελευταία χρόνια και επιθυμώ να το αλλάξω αυτό.

Η αντιμετώπιση του λαϊκισμού σημαίνει, ακόμη, ότι πρέπει να ακούσουμε καλύτερα τις ανησυχίες των πολιτών και να τους προσφέρουμε έναν πραγματικό λόγο να ελπίζουν για το μέλλον. 

Αυτή ακριβώς αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για την οποία είναι σημαντικό να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής. Αν ψηφίσετε υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, ταυτόχρονα στηρίζετε τη προσπάθειά μου να ηγηθώ της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της έπειτα από μια βαθιά ύφεση. Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση στη χώρα έχει παρέλθει οριστικά και ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη εν γένει;

Η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι. Χαιρετίζω αυτή την εξέλιξη, διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού ήταν μείζονες και σε καμία περίπτωση δεν ήταν μάταιες. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι παρόλο που μετά την κρίση δημιουργήθηκαν 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν έχει επωφεληθεί πλήρως.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές. Επομένως, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί. 

Σίγουρα υπήρξαν λάθη και από τις δύο πλευρές, αλλά κοιτάζοντας μπροστά, είμαι βέβαιος ότι μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κάνει ό,τι χρειάζεται, για να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρει πίσω την Ελλάδα στο δρόμο της προόδου και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πρόεδρε, είστε ένας Ευρωπαίος ηγέτης σε ένα από τα πιο απαιτητικά θεσμικά όργανα. Ποια είναι η ευχή σας για τις 23-26 Μαΐου 2019;

Τους επόμενους μήνες, θα ταξιδέψω στην Ευρώπη, προκειμένου οι πολίτες να μοιραστούν μαζί μου τις ανησυχίες τους, να ανταλλάξουμε απόψεις και να εκφράσουν τις ιδέες τους αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης. 

Προσωπικά, εύχομαι οι Ευρωπαίοι να αδράξουν επί της ουσίας αυτή την ευκαιρία και να προσέλθουν στις κάλπες, καθώς καλούνται να αποφασίσουν την κατεύθυνση της ΕΕ. 

Επιθυμώ μια φιλόδοξη Ευρώπη, που προσφέρει στους ανθρώπους ελπίδα και αισιοδοξία. Από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να δώσουμε στην Ελλάδα μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον.


*Η αγγλική έκδοση της συνέντευξης διαθέσιμη εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική οικονομία κατέκτησε σημαντικούς στόχους τα τελευταία χρόνια

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron