Edition: International | Greek

Αρχική » Ευρώπη

Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της ΕΕ

Η απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό και στις ακραίες φωνές είναι περισσότερη Ευρώπη, ολοκληρωμένη και πιο λειτουργική

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019

μέγεθος [–] [+]
Με την ψήφο μας στις 26 Μαΐου, οι Έλληνες, όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, θα αποφασίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε και πώς βλέπουμε τη χώρα μας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη ή ένα κλάσμα της, με ευρω-απαισιοδοξία, εθνικιστικές και λαϊκιστικές αντιλήψεις;Ειδικά για εμάς που βιώσαμε την περιπέτεια της κρίσης, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές διάσωσης της ελληνικής οικονομίας -η οποία βρέθηκε μισό βήμα πριν πέσει στον γκρεμό-, η διάγνωση είναι προφανής: Ναι, λάθη έγιναν πολλά, απ’ όλους, αυτά τα χρόνια. Και η Ευρώπη, από την πλευρά της, σίγουρα δεν ήταν αλάνθαστη. Ωστόσο, το ισοζύγιο ήταν πάντα θετικό.
Με την ψήφο μας στις 26 Μαΐου, οι Έλληνες, όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, θα αποφασίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε και πώς βλέπουμε τη χώρα μας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη ή ένα κλάσμα της, με ευρω-απαισιοδοξία, εθνικιστικές και λαϊκιστικές αντιλήψεις;Ειδικά για εμάς που βιώσαμε την περιπέτεια της κρίσης, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές διάσωσης της ελληνικής οικονομίας -η οποία βρέθηκε μισό βήμα πριν πέσει στον γκρεμό-, η διάγνωση είναι προφανής: Ναι, λάθη έγιναν πολλά, απ’ όλους, αυτά τα χρόνια. Και η Ευρώπη, από την πλευρά της, σίγουρα δεν ήταν αλάνθαστη. Ωστόσο, το ισοζύγιο ήταν πάντα θετικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ευρώπη

Του Γιώργου-Σταύρου Κρεμλή*

Με την Ελλάδα να έχει τα πόδια της σε δύο βάρκες, το ένα εντός μνημονίου και το άλλο εκτός, αδυνατώντας να αναπτύξει ταχύτητα, και με την Ευρώπη να αναζητά βηματισμό εν μέσω ισχυρών αναταράξεων από το Brexit και από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού σε όλο και περισσότερες χώρες-μέλη της Ένωσης, είναι σαφές ότι οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου δεν έχουν απλώς σημαντικό διακύβευμα: είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα κρίνουν τη φυσιογνωμία και την πορεία της Ένωσης τα επόμενα χρόνια.

Με την ψήφο μας στις 26 Μαΐου, οι Έλληνες, όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, θα αποφασίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε και πώς βλέπουμε τη χώρα μας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη ή ένα κλάσμα της, με ευρω-απαισιοδοξία, εθνικιστικές και λαϊκιστικές αντιλήψεις;

Ειδικά για εμάς που βιώσαμε την περιπέτεια της κρίσης, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές διάσωσης της ελληνικής οικονομίας -η οποία βρέθηκε μισό βήμα πριν πέσει στον γκρεμό-, η διάγνωση είναι προφανής: Ναι, λάθη έγιναν πολλά, απ’ όλους, αυτά τα χρόνια. Και η Ευρώπη, από την πλευρά της, σίγουρα δεν ήταν αλάνθαστη. Ωστόσο, το ισοζύγιο ήταν πάντα θετικό.

Οι περισσότεροι δεν μπορούν καν να φανταστούν τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και τους Έλληνες ένα σενάριο με τη χώρα μας εκτός Ε.Ε. και χαίρομαι που δεν θα χρειαστεί να το ανακαλύψουν ποτέ.

Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όχι όμως ως φτωχός συγγενής, αλλά ως ισότιμος, δυνατός εταίρος μιας ισχυρής και αποτελεσματικής Ένωσης. Και η γνώση που αποκομίσαμε από τα λάθη και τις αδυναμίες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν αυτά τα χρόνια, είναι πολύτιμο εφόδιο για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη!

Ο δρόμος για να το επιτύχουμε αυτό περνά από την ουσιαστική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό προϋποθέτει μια νέα Συνθήκη, που θα διαμορφώνει πολιτικές μέσα από τις οποίες η Ένωση θα εγγυάται τα εξωτερικά της σύνορα, θα είναι αλληλέγγυα προς τα κράτη-μέλη, θα δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, κοινή πολιτική άμυνας, ενέργειας και μετανάστευσης, και βέβαια ευκαιρίες ανάπτυξης για όλους.

Όλα αυτά είναι αναγκαία τόσο ενόψει του δρομολογούμενου Brexit όσο και ενόψει της συζητούμενης νέας διεύρυνσης της Ένωσης. Είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε ξεκαθαρίσει ποια Ευρώπη θέλουμε, πριν προχωρήσουμε στην ένταξη νέων κρατών-μελών, όπως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Γιατί έτσι, με ξεκάθαρους όρους, σεβαστούς απ’ όλους, θα μπορούν να εφαρμόζονται αποτελεσματικά οι πολιτικές της Ένωσης και να μην αφήνονται περιθώρια για αμφισβήτηση του τρόπου λειτουργίας και της αποτελεσματικότητάς της.

Η απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό και στις ακραίες φωνές είναι περισσότερη Ευρώπη, ολοκληρωμένη και πιο λειτουργική. Αυτό πιστεύουμε ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ως Ν.Δ., αλλά κι εγώ προσωπικά ως ευρωπαϊστής, και αυτή την πολιτική μάχη θα δώσουμε στις 26 Μαΐου, με καθαρούς όρους, λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες και αναδεικνύοντας τα πολύ σημαντικά οφέλη για όλους από τη συμμετοχή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στις 26 Μαΐου, οι Ευρωπαίοι καλούμαστε να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εφαρμόζει τις πολιτικές της Ένωσης. Και πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ευρωκοινοβούλιο νομοθετεί πλέον με δεσμευτικό τρόπο για όλους και επιπλέον ψηφίζει τον προϋπολογισμό της Ένωσης και ελέγχει πολιτικά την Επιτροπή. Επομένως, σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ε.Ε., η ψήφος του κάθε Ευρωπαίου πολίτη δεν έχει μόνο σημασία, έχει και ουσιαστική δύναμη!

Τη δύναμη αυτή οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να την αξιοποιήσουν σωστά, επιλέγοντας να τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, έχουν διεθνείς διασυνδέσεις, διαπραγματευτική ικανότητα και άριστη γνώση των ξένων γλωσσών, που είναι απαραίτητες στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Με αυτά ακριβώς τα πολύτιμα εφόδια, τα οποία απέκτησα υπηρετώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ έως και σήμερα, μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του νέου ευρωκοινοβουλίου, βοηθώντας τη χώρα μας να βγει νικήτρια στη μάχη για την οικονομική -και όχι μόνο- ανάκαμψή της, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει το βήμα προς την ουσιαστική ολοκλήρωση.

Στη μάχη αυτή δίνω το «παρών» στην πρώτη γραμμή, χάρη στην εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης που ανέκαθεν καθόριζε την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας και η οποία σήμερα είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ξανακάνει την Ελλάδα δυνατή σε μια πιο ισχυρή Ευρώπη!

*Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποψήφιος ευρωβουλευτής Ν.Δ. Πρόεδρος της Σύμβασης Espoo και του Πρωτοκόλλου SEA, μέλος του Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου (ESAC) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD).
** Αναδημοσίευση από euro2day.gr

Ευρώπη

Η Ευρώπη επιδιώκει μια ενιαία στρατηγική για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της

Το άγχος για το μέλλον της οικονομίας μας παρουσιάζει μόνον αυξητικές τάσεις, καθώς η Κίνα ανοίγει το δρόμο για την οικονομική της υπεροχή μέσω αθέμιτων πρακτικών και μαζικών επιδοτήσεων

Οικονομία

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος της Γης

Με διαστημική ταχύτητα γυρίζει πάνω από τα κεφάλια δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη

Γνώμη

Για μιαν άλλην ευρωπαϊκή ταυτότητα

Από: Athanase Papandropoulos

Ένα σημαντικό κείμενο του έγκριτου καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Θεοδόση Π. Τάσιου, που προτείνει τη διαρθρωμένη ετερότητα της Ευρωπαϊκής ταυτότητας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)