Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Από την αβεβαιότητα στην αισιοδοξία

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης δημιουργούν αισιόδοξες προσδοκίες, οι οποίες όμως θα πρέπει και να υλοποιηθούν

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019

Στο επίπεδο του επιχειρηματικού κόσμου είναι διάχυτη η εντύπωση ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα θετικά, τόσο όσον αφορά στην προετοιμασία της να κυβερνήσει τη χώρα, όσο και στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος που συνθέτει τολμηρά την πολιτική εμπειρία με την προγραμματική γνώση.
Στο επίπεδο του επιχειρηματικού κόσμου είναι διάχυτη η εντύπωση ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα θετικά, τόσο όσον αφορά στην προετοιμασία της να κυβερνήσει τη χώρα, όσο και στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος που συνθέτει τολμηρά την πολιτική εμπειρία με την προγραμματική γνώση.

 

του Νίκου Καραγεωργίου*

Στο επίπεδο του επιχειρηματικού κόσμου είναι διάχυτη η εντύπωση ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα θετικά, τόσο όσον αφορά στην προετοιμασία της να κυβερνήσει τη χώρα, όσο και στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος που συνθέτει τολμηρά την πολιτική εμπειρία με την προγραμματική γνώση. Έχουμε έτσι στον τομέα της λήψεως αποφάσεων ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο εξ΄ορισμού θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό. Την ίδια στιγμή, το σχήμα αυτό, δείχνει να διαθέτει ισχυρή μεταρρυθμιστική διάθεση, στο πλαίσιο της οποίας η οικονομική ανάπτυξη συνδέεται με την κοινωνική μέριμνα.

Από αυτά που προηγούνται, το μήνυμα είναι αισιόδοξο και απομένει να δούμε στη συνέχεια πως η αισιοδοξία αυτή θα μετατραπεί σε πράξη. Και από αυτή την οπτική γωνία πρέπει να τονιστεί ότι η πράξη έχει επείγοντα χαρακτήρα, καθόσον η χώρα έχει πίσω της οκτώ χρόνια αβεβαιότητας, αμφισβητήσεων και εποπτείας.

Βασική προϋπόθεση όμως, για να έχουμε πρακτικά αποτελέσματα από μια διακυβέρνηση που εμπνέει αισιοδοξία, είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Από τις επενδύσεις σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί ο βαθμός εμπιστοσύνης που θα αποκτήσει η χώρα, ενδεχομένως δε, ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα θα βοηθήσει την Ελλάδα και την κυβέρνησή της να διαπραγματευτούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που θα δώσουν τον απαιτούμενο αέρα στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί δυναμικά. Είναι επείγον δηλαδή για τη σημερινή κυβέρνηση να ξεπεράσει τις διατηρούμενες καχυποψίες εκτός Ελλάδος, ώστε η ελληνική οικονομία να εμφανιστεί προς τα έξω ως μια δυναμική κατάσταση γεμάτη ευκαιρίες και δυνατότητες.

Το παρήγορο είναι ότι σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, επηρεάστηκαν οι συνειδήσεις και άλλαξαν τα ήθη πολιτών και επιχειρηματιών. Ο ιδιωτικός τομέας, και ειδικότερα αυτό το κομμάτι του που δείχνει υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και ελέγχου των παραγόντων κόστους, διαθέτει σήμερα εξαιρετικές εμπειρίες και είναι σε θέση να ανταποκριθεί ακόμα και αν κάτι δεν πάει καλά με τη διεθνή συγκυρία.

Με άλλα λόγια, η κρίση συνέβαλε στο να αποκτήσουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις ωριμότητα και βάθος, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν κάθε δυνατότητα να γίνουν εφαλτήριο δυναμικής ανάπτυξης, η οποία όλο και περισσότερο θα εδράζεται στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Και αν στο πλαίσιο αυτό η νέα κυβέρνηση αναθεωρήσει τα κακώς κείμενα στην παιδία, και άρα το εκπαιδευτικό μας σύστημα πλησιάσει το επιχειρηματικό γίγνεσθαι, χωρίς καμιά αμφιβολία μια νέα εποχή μπορεί να ξεκινήσει για τη χώρα, η οποία αφενός μεν θα πάψει να χάνει τα καλύτερα παιδιά της, ενδεχομένως δε κάποιοι από αυτούς που έφυγαν να επιστρέψουν για να συμβάλουν στην προσπάθεια μιας νέας αναγέννησης.

Είναι θετικό λοιπόν ότι αφήνουμε πίσω μας την αβεβαιότητα, αλλά θα είναι θετικότερο εάν αυτή η ψυχολογική κατάσταση μπορέσει να μετατραπεί σε μονοπάτι που οδηγεί σε μια νέα ευημερία.

Μένει στην πολιτική ηγεσία, εφόσον υπάρξουν δείγματα επενδυτικής ανάτασης, να αντιμετωπίσει το σοβαρό θέμα της απαιτητικής πλέον ρύθμισης του χρέους ως ευκαιρία πραγματικής αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο μιας νέας εποχής.


*Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εξαγωγές: Μύθοι και πραγματικότητα

Από: EBR

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γύρω από την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές έχει χυθεί άφθονο δημοσιογραφικό μελάνι τα τελευταία χρόνια»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης 2020

Πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης 2020

Συνέχιση των βελτιώσεων στην αποδοτικότητα και την προσβασιμότητα των συστημάτων δικαιοσύνης της ΕΕ, σε συνδυασμό με επιδείνωση στην αντίληψη περί της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης σε ορισμένα κράτη μέλη

Οικονομία

Εξαγωγές και Παραγωγικό Μοντέλο

Εξαγωγές και Παραγωγικό Μοντέλο

Η ελληνική οικονομία στην παρούσα φάση της επιδημικής κρίσης, η οποία εξελίσσεται σε συστημική υφεσιακή κρίση, έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη συμβολή των εξαγωγών στην προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron