Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Παίζουν με την παγκόσμια φούσκα χρέους

Σε ένα εξόχως ενδιαφέρον άρθρο του στο euro2day o dr Money γράφει τα ακόλουθα, υπό τον τίτλο ότι η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019

Κι ερχόμαστε τώρα στην ερώτηση: Μήπως έχετε ρίξει καμία ματιά στις αποδόσεις των 5ετών κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ τελευταία;
Κι ερχόμαστε τώρα στην ερώτηση: Μήπως έχετε ρίξει καμία ματιά στις αποδόσεις των 5ετών κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ τελευταία;

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

«Αν η αγορά θυμάται την Ελλάδα για κάτι, αυτό είναι η γέννηση της Δημοκρατίας και η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στη σύγχρονη ιστορία. Σε λίγο καιρό, θα τη θυμούνται επίσης για κάτι ακόμη.

Αν κανείς στην αγορά προέβλεπε πριν από μερικά χρόνια ότι κάποιοι θα πλήρωναν από την τσέπη τους για να δανείσουν κάποιες χώρες για 10, 20 ή 30 χρόνια, το πιθανότερο είναι ότι θα γελούσαν μαζί τους και δεν θα τους έδιναν σημασία.

Κι ερχόμαστε τώρα στην ερώτηση: Μήπως έχετε ρίξει καμία ματιά στις αποδόσεις των 5ετών κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ τελευταία;

Για να διευκολύνουμε όσους δεν το έχουν κάνει, θα παραθέσουμε κάποια νούμερα.

Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου που λήγει το 2024 έχει υποχωρήσει στο 0,97%.

Από την άλλη πλευρά, το 5ετές ομόλογο της Βουλγαρίας βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα στο 0,2%, ενώ το 5ετές ομόλογο της Κύπρου έχει αρνητική απόδοση ίση με 0,018%.

Αναφέραμε την Κύπρο και τη Βουλγαρία ενδεικτικά γιατί είναι στη γειτονιά μας και τις ξέρουμε καλύτερα.

Θα μπορούσαμε να είχαμε αναφερθεί στη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Λετονία με αρνητικές αποδόσεις ή το 5ετές ομόλογο της Λιθουανίας με τη μηδενική απόδοση.

Η λέξη «παραλογισμός» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την κατάσταση που είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια παρέμβασης και οι μαζικές αγορές τίτλων (QE) με στόχο την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και την τόνωση της ανάπτυξης έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση.

Κι όσο οι κεντρικές τράπεζες επιμένουν στην ίδια συνταγή, το δημόσιο χρέος με αρνητικές αποδόσεις είναι πιθανόν να ανέβει κι άλλο από τα επίπεδα των 16,8 τρισ. δολαρίων που βρισκόταν στις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά πιέζουν τα επιτόκια και τις αποδόσεις των ομολόγων σε χαμηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας ή μεγεθύνοντας τις υφιστάμενες φούσκες.

Κι όσο οι αποδόσεις υποχωρούν, τόσο αυξάνονται τα κίνητρα να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο για να πιάσουν υψηλότερη, θετική απόδοση.

Τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια προσφέρονται για κάτι τέτοιο και εκτιμούμε πως είναι θέμα χρόνου -πιθανόν εβδομάδων ή μηνών- να μηδενισθούν και κατόπιν να γίνουν αρνητικές οι αποδόσεις τους.

Προϋπόθεση να μην προβεί η κυβέρνηση σε ενέργειες που δεν θα εκληφθούν θετικά από τις αγορές ή να μην προκύψει κάποιο αρνητικό εξωγενές συμβάν.

Θυμίζουμε ότι η απόδοση του εντόκου 26 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 0,15% στη δημοπρασία της 28ης Αυγούστου και του εντόκου 13 εβδομάδων στο 0,095% στις 7 Αυγούστου.

Φυσικά, τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο μέχρι να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για αναβάθμιση της Ελλάδας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης τους επόμενους μήνες και υπό την προϋπόθεση ότι το διεθνές περιβάλλον των πτωτικών επιτοκίων δεν θα αλλάξει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα είναι απλώς η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και έφερε το PSI, αλλά κι αυτή που κατάφερε εντός ολίγων ετών να την πληρώνουν για να δανείζεται.»

Από αυτά που προηγούνται, γίνεται πλέον ηλίου φαεινότερο ότι Κεντρικοί τραπεζίτες και πολιτικά συστήματά,για να σώσουν τη διεθνή κατανάλωση με δανεικά παίζουν το παιχνίδι της ενισχυμένης ζήτησης, που είναι πλέον και άριστο εργαλείο κερδοσκοπίας.Τώρα πως μέσα από μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, περιμένουμε κάποιους μάγους να μας το πουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Θανατηφόρος βλακεία κατά Δημοκρατίας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Την ώρα που η θανατηφόρος βλακεία προσπαθεί να παγκοσμιοποιηθεί, το διεθνείς πολιτικό σκηνικό δέχεται ισχυρούς τριγμούς…

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο Κοινοτικό Προϋπολογισμό, αποτελεί ιστορική καμπή αλλά και πρόκληση για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Οικονομία

Ιδιωτικοποιήσεις: Επί δέκα χρόνια ... "δούλεμα"!

Ιδιωτικοποιήσεις: Επί δέκα χρόνια ... "δούλεμα"!

Για δέκατη φορά αναρτήθηκαν προχθές στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ οι σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους ίδιους διαγωνισμούς που είχαν ανακοινωθεί από τους αντίστοιχους κρατικούς προϋπολογισμούς τα δέκα προηγούμενα χρόνια...

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron