Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Το προσδόκιμο ζωής και η ανάγκη αλλαγής... καριέρας

Στις εκκολαπτόμενες μακροβιοτικές κοινωνίες οι επαγγελματικές σταδιοδρομίες θα έχουν, πλέον, πολλά διαφορετικά στάδια, αλλά και εντελώς νέες ανάγκες

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Όπως αναφέρει μια μελέτη του ΜΙΤ, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στην διμηνιαία έκδοση της Εταιρίας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), ένας βασικός στόχος κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού εργασιακού βίου είναι τα οικονομικά ζητήματα, τα κέρδη, οι αποταμιεύσεις και η ιδιοκτησία κατοικίας.
Όπως αναφέρει μια μελέτη του ΜΙΤ, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στην διμηνιαία έκδοση της Εταιρίας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), ένας βασικός στόχος κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού εργασιακού βίου είναι τα οικονομικά ζητήματα, τα κέρδη, οι αποταμιεύσεις και η ιδιοκτησία κατοικίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

Σε προηγούμενο άρθρο μας με αντικείμενο τη μακροζωία και το ρόλο της στο επιχειρείν, τονίζαμε τις τεράστιες αλλαγές που ήδη παρατηρούνται στο περιεχόμενο της ατομικής ζωής, στην ύπαρξη ως άυλου κεφαλαίου και τη σημασία του χρόνου και βέβαια σε νέου τύπου συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα.

Στις εξελίξεις αυτές,που είναι ταχύτατες και άρα ανατρεπτικές, νέα άυλα περιουσιακά στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν παραδοσιακούς τρόπους είναι και πράττειν. Το ερώτημα που τίθεται συνεπώς είναι αυτό του ποια άϋλα στοιχεία μεταμορφώνουν τον παραδοσιακό εργασιακό βίο και πώς αντιδρούν απέναντί τους οι εταιρείες, κυρίως δε οι μεγαλύτερες από αυτές.

Όπως αναφέρει μια μελέτη του ΜΙΤ, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στην διμηνιαία έκδοση της Εταιρίας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), ένας βασικός στόχος κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού εργασιακού βίου είναι τα οικονομικά ζητήματα, τα κέρδη, οι αποταμιεύσεις και η ιδιοκτησία κατοικίας. Ωστόσο, καθώς η ζωή επεκτείνεται και η επαγγελματική σταδιοδρομία γίνεται μεγαλύτερη, οι διαφορετικοί τύποι περιουσιακών στοιχείων αποκτούν νέα σημασία. Για έναν άνδρα ή γυναίκα ηλικίας 40 ετών, η επέκταση του δεύτερου σταδίου της ζωής, με την παρέλευση περισσότερων ετών, θα ενισχύσει τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει ένα εύλογο εισόδημα συνταξιοδότησης.

Αλλά τι αντίκτυπο έχει αυτό για άλλους τύπους περιουσιακών στοιχείων που χρειάζονται για μια καλή ζωή; Θεωρούμε τους άλλους τύπους περιουσιακών στοιχείων ως «άυλα» και τα ομαδοποιούμε σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία είναι τα παραγωγικά στοιχεία: οι δεξιότητες, οι γνώσεις, η φήμη και τα επαγγελματικά δίκτυα. Αυτά τα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία θα επιτρέψουν σε ένα 40χρονο να βρει ενδιαφέρουσα δουλειά κατά τη διάρκεια μιας σταδιοδρομίας που θα συνεχιστεί για αρκετά ακόμα χρόνια.

Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από αυτά που αποκαλούμε περιουσιακά στοιχεία ζωτικότητας, τα οποία περιλαμβάνουν την ισχυρή ψυχική και σωματική υγεία, την καλή ισορροπία εργασίας-ζωής και ισχυρές, αναγεννητικές σχέσεις. Η κατοχή τέτοιων περιουσιακών στοιχείων θα επιτρέψει στα άτομα που πλησιάζουν την παραδοσιακή ηλικία συνταξιοδότησης να συνεχίσουν να εργάζονται.

Η τελική κατηγορία, η οποία πιστεύουμε ότι θα γίνει όλο και πιο σημαντική, είναι αυτά που ονομάζουμε μετασχηματιστικά στοιχεία, τα ο ποία περιλαμβάνουν την αυτογνωσία και τους τύπους διαφόρων δικτύων που υποστηρίζουν την προσωπική αλλαγή και τις μεταβάσεις. Τα άυλα περιουσιακά στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μακρόχρονης επαγγελματικής ζωής. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, οι άνθρωποι θα πρέπει είτε να οικοδομήσουν ή να διατηρήσουν ενεργά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Σε μια πολυετή ζωή, τα άυλα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία που επιτρέπουν την παραγωγικότητα, τη ζωτικότητα και τους μετασχηματισμούς της σταδιοδρομίας είναι εξίσου σημαντικά με τα χρηματοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Σημεία έντασης
Καθώς τα παραδοσιακά πρότυπα ζωής γίνονται λιγότερο συναφή με τις ανάγκες πολλών ανθρώπων, είναι φυσικό να θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο ευέλικτη και πολυετή επαγγελματική ζωή. Ωστόσο, αυτή η επιθυμία για ευελιξία θα έρχεται σε σύγκρουση με τις τρέχουσες εταιρικές πρακτικές και διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, προβλέπουμε τρία σημεία έντασης, που περιλαμβάνουν: (1) την επιθυμία των ανθρώπων για εξατομίκευση, (2) το ενδιαφέρον τους για ευελιξία, και (3) την επιθυμία τους για να μην κρίνονται με βάση την ηλικία.

Πάνω στα παραπάνω σημεία έντασης θα είναι αφιερωμένο και το προσεχές άρθρο μας.

Ευρώπη

Η Επιτροπή εκδίδει γνώμες σχετικά με τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων της ζώνης του ευρώ

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις γνώμες της σχετικά με τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2020, έλαβε μέτρα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και εξέδωσε την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα

Οικονομία

Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης

Εντυπωσιακά ποσοστά ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και του δημοσίου χρέους. Είναι τα βασικά σημεία ανάλυσης του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW για χώρες της ΕΕ που πέρασαν τον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων

Γνώμη

Ο «στημένος» καπιταλισμός πληγώνει τη φιλελεύθερη δημοκρατία

Από: EBR

Η ανίερη τριάδα χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας, καλπάζουσας ανισότητας και τεράστιων χρηματοπιστωτικών σοκ. Τα ιδανικά εξιλαστήρια θύματα και οι ευθύνες των ελίτ. Το μοιραίο λάθος και τι πρέπει να αλλάξει

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)