Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

Κρητική τεχνολογία στην Ινδονησία

Σημαντική εξαγωγή τεχνογνωσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Ινδονησιακά Πανεπιστήμια

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΟ Εργαστήριο Financial Engineering του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέσω της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ORTBANK – Βελτιστοποίηση Έρευνας και Διδακτικών Προγραμμάτων στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική», μεταφέρει τεχνογνωσία στα Ινδονησιακά Πανεπιστήμια.
ΤΟ Εργαστήριο Financial Engineering του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέσω της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ORTBANK – Βελτιστοποίηση Έρευνας και Διδακτικών Προγραμμάτων στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική», μεταφέρει τεχνογνωσία στα Ινδονησιακά Πανεπιστήμια.

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

Όλα δείχνουν ότι στον «αιώνα της γνώσης» κάτι κινείται θετικά και στην Ελλάδα, παρά την εντυπωσιακή διαρροή εγκεφάλων τα τελευταία χρόνια Μαθαίνουμε έτσι ότι το Εργαστήριο Financial Engineering του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέσω της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ORTBANK – Βελτιστοποίηση Έρευνας και Διδακτικών Προγραμμάτων στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική», μεταφέρει τεχνογνωσία στα Ινδονησιακά Πανεπιστήμια.

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος έτσι πραγματοποιείται συνάντηση στη Σουρανισίρτα της Ινδονησίας, στην οποίαν από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν ο επίκουρος καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης και η υποψήφια διδάκτορας Ιωάννα Ατσαλάκη.

Σκοπός του προγράμματος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στα Ινδονησιακά Πανεπιστημια, σχετική με τις Ποσοτικές μεθόδους, την Επιχειρησιακή Έρευνα (Operational Research), την Πολυκριτήρια Ανάλυση και την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) που εφαρμόζεται στην Τραπεζική και την Χρηματοοικονομική.

Η μεταφορά αυτή, θα γίνει μέσω των προτεινόμενων σχετικών μαθημάτων που θα διδάσκονται στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Διδακτορικό Δίπλωμα στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική. Υπεύθυνος του Προγράμματος από την Ελλάδα είναι ο Καθηγητής – Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης με τους συνεργάτες του Καθηγητές Φώτη Παστούρα και Μιχάλη Δούμπο. Σήμερα η σχετική τεχνογνωσία στη Χρηματοοικονομική αναπτύσσεται ραγδαία. Την πρωτοκαθεδρία την έχει η Κίνα όπου για παράδειγμα δεν χρειάζεται να έχεις μετρητά ή πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ή να εκδίδεις επιταγές. Μπορείς να αγοράσεις από ένα παγωτό μέχρι ένα αυτοκίνητο μόνο μέσω του κινητού τηλεφώνου σου. Στην Κίνα τα πάντα μπορούν να πληρωθούν μέσω της WeChat (το κινέζικο Facebook) ή μέσω της εφαρμογής Alipay και Taobao χωρίς να εμπλακούν οι παραδοσιακές τράπεζες.

«…Τα κανιοτονομίσματα όπως το Bitcoin», μας λέει ο καθηγητής Κώστας Ζοπουνίδης, «έχουν πολλά πλεονεκτήματα από μια πλευρά, αλλά και αρκετά μειονεκτήματα, που εγκυμονούν κινδύνους.

Όμως ήρθαν για να μείνουν ως σύγχρονα τεχνολογικά χρηματοοικονομικά προϊόντα χα οποία θα επιφέρουν δραστικές μεταβολές στην Τραπεζική. Η αδυναμία “ελέγχου” του bitcoin από τις κεντρικές τράπεζες ή κατάσχεση του από τις κυβερνήσεις μέσω κεφαλαιακών ελέγχων, θα το καταστήσει σύντομα, σπάνιο νόμισμα και ίσως ασφαλές καταφύγιο, όπως τα σπάνια μέταλλα, σε περιόδους οικονομικών αναταράξεων….».

Χωρίς καμμιά αμφιβολία λοιπόν, μια νέα εποχή ανατέλλει και από την άποψη αυτή, η προσαρμοστικότητα σε νέες συνθήκες, συνιστά καίριο συγκριτικό πλεονέκτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εξαγωγές: Μύθοι και πραγματικότητα

Από: EBR

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γύρω από την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές έχει χυθεί άφθονο δημοσιογραφικό μελάνι τα τελευταία χρόνια»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης 2020

Πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης 2020

Συνέχιση των βελτιώσεων στην αποδοτικότητα και την προσβασιμότητα των συστημάτων δικαιοσύνης της ΕΕ, σε συνδυασμό με επιδείνωση στην αντίληψη περί της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης σε ορισμένα κράτη μέλη

Οικονομία

Εξαγωγές και Παραγωγικό Μοντέλο

Εξαγωγές και Παραγωγικό Μοντέλο

Η ελληνική οικονομία στην παρούσα φάση της επιδημικής κρίσης, η οποία εξελίσσεται σε συστημική υφεσιακή κρίση, έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη συμβολή των εξαγωγών στην προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron