Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πολιτική για την κλιματική αλλαγή

Στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, τέθηκε το ζήτημα της έλλειψης προόδου της Ευρώπης ως προς την ανταπόκρισή της στις έκτακτες κλιματικές ανάγκες

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres κάλεσε την ΕΕ να αποτελέσει το παράδειγμα ώστε να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1,5°C και να αποφευχθούν περαιτέρω επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Ενώ όμως κόσμος περιμένει από την Ε.Ε. να αναλάβει τα ηνία ως προς το κλιματικό ζήτημα, η ίδια ’’σέρνει τα πόδια της’’.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres κάλεσε την ΕΕ να αποτελέσει το παράδειγμα ώστε να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1,5°C και να αποφευχθούν περαιτέρω επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Ενώ όμως κόσμος περιμένει από την Ε.Ε. να αναλάβει τα ηνία ως προς το κλιματικό ζήτημα, η ίδια ’’σέρνει τα πόδια της’’.

του N. Peter Kramer 

Στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, τέθηκε το ζήτημα της έλλειψης προόδου της Ευρώπης ως προς την ανταπόκρισή της στις έκτακτες κλιματικές ανάγκες. Οι ηγέτες του κόσμου συναντήθηκαν, ενώ εκατομμύρια πολίτες οδηγήθηκαν στους δρόμους σε πρωτοφανείς παγκόσμιες διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, απαιτώντας επείγουσα πολιτική δράση. Στόχος της Συνόδου Κορυφής ήταν να υπάρξουν πολιτικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, σε συνάρτηση με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ανάμεσα στου ηγέτες που ξεχώρισαν ήταν ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος και μίλησε ως απερχόμενος Πρωθυπουργός του Βελγίου, μιας χώρας που δεν φημίζεται για τα αποτελέσματα της στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής…

Θα πρέπει να συνειδητοποιήοσυμε όλοι ότι δυστυχώς ο πλανήτης μας οδεύει ολοταχώς για αύξηση των θερμοκρασιών άνω των 3°C , γεγονός που δύναται να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τη φύση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres κάλεσε την ΕΕ να αποτελέσει το παράδειγμα ώστε να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1,5°C και να αποφευχθούν περαιτέρω επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Ενώ όμως κόσμος περιμένει από την Ε.Ε. να αναλάβει τα ηνία ως προς το κλιματικό ζήτημα, η ίδια ’’σέρνει τα πόδια της’’.

Εκατομμύρια κόσμου έχουν βγεί στους δρόμους, οι επιστήμονες ανακοινώνουν ολοένα και πιο δραματικές προειδοποιήσεις ενώ παράλληλα οι επιπτώσεις ενός μεταβαλλόμενου κλίματος γίνονται όλο και πιο έντονες. Παρά την κλιμάκωση αυτής της έκτακτης ανάγκης, οι δεσμεύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών σε «καθαρό-μηδέν» (net-zero)) δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, ενώ καθυστερεί και η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων στόχων που έχει θέση η επιστημονική κοινότητα.

Τον Ιούνιο, οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να ανταποκριθούν στην πρόκληση της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε μηδενικό επίπεδο έως το 2050, μετά την αντίδραση της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Εσθονίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι η παλίρροια αρχίζει να εμφανίζεται - ένας αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων και πολιτικών της ΕΕ απαντούν στο κάλεσμα για δράση. Όσοι δεν εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για μια δίκαιη και φιλική προς το κλίμα ΕΕ θα πρέπει να αναμένουν να αμφισβητηθούν στους δρόμους, στα δικαστήρια και στην εκλογική περιφέρεια.

Η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επερχόμενη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen και αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ - Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία και Δανία - υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα έπρεπε να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 40% το 2030 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990). Οι συζητήσεις για την αύξηση του κλιματικού στόχου της ΕΕ για το 2030 έχουν αναβληθεί έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, ο διορισμός του Φράνς Τίμμερμανς ως πρώτου Αντιπροέδρου της Κομισιόν και υπεύθυνος για την κλιματική πολιτική δεν είναι πολλά υποσχόμενος. Φημίζεται άλλωστε κυρίως για τα λόγια του και όχι για τις πράξεις του.

Ίσως λοιπόν να ήταν καλύτερο να μην περιμένουμε πολλά από την ΕΕ στην μάχη για την κλιματική αλλαγή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron