Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Δημοκρατία και πελατειακό σύστημα

Δημοκρατία και πελατειακό σύστημα δεν πάνε μαζί. Το πελατειακό σύστημα χρειάζεται κατεδάφιση για να απελευθερωθεί χώρος εφαρμογής των δημοκρατικών θεσμών

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019

Η κατεδάφιση της πελατειακής κουλτούρας πρέπει ν’ αρχίσει με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης που αποτελεί την καρδιά των πελατειακών σχέσεων.
Η κατεδάφιση της πελατειακής κουλτούρας πρέπει ν’ αρχίσει με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης που αποτελεί την καρδιά των πελατειακών σχέσεων.

του Θεόδωρου Βλασσόπουλου*

Δημοκρατία και πελατειακό σύστημα δεν πάνε μαζί. Το πελατειακό σύστημα χρειάζεται κατεδάφιση για να απελευθερωθεί χώρος εφαρμογής των δημοκρατικών θεσμών. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας είναι αναγκαία και προϋποθέτει τουλάχιστον αποκατάσταση της ανεξαρτησίας στη λειτουργία της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Για την επίτευξη της ανεξαρτησίας όμως απαιτείται είτε απώλεια της βουλευτικής ιδιότητας του Υπουργού, είτε δημιουργία ξεχωριστού νομοθετικού σώματος.

Η κατεδάφιση της πελατειακής κουλτούρας πρέπει ν’ αρχίσει με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης που αποτελεί την καρδιά των πελατειακών σχέσεων. Στο σταυρό οφείλονται τουλάχιστον: Κακοδιαχείριση, μαζικοί διορισμοί, μετακλητοί, διαπλοκή, διαφθορά, γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή, αναξιοκρατία, αναποτελεσματικός κρατικός μηχανισμός, φροντίδα μόνο για «τα δικά μας παιδιά».

Επιπλέον ο σταυρός αποτελεί: αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής αφού φροντίζει μόνο τους πολίτες-πελάτες του. Μέσον συναλλαγής με τον πολίτη-πελάτη. Ως εκ τούτου πηγή διαπλοκής και διαφθοράς. Μετατρέπει τον πολίτη σε τυφλό οπαδό. Εμποδίζει την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού γιατί οι παλαιότεροι διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μετακινεί το βουλευτή από κόμμα σε κόμμα προδίδοντας έτσι Αρχές, Αξίες και ψηφοφόρους.

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε πολλά και σύνθετα προβλήματα. Οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά, πολιτικά, θεσμικά, εθνικά, ακόμη και υπαρξιακά. Η διαχείριση όμως των προβλημάτων αποκλειστικά με τη λογιστική λογική των επιδομάτων απλής επιβίωσης, ανακυκλώνει τη μιζέρια και μετατρέπει την κοινωνία σε επαίτη. Η χώρα έχει ανάγκη από πραγματική Δημοκρατία ισονομίας και ισοπολιτείας Έχει ανάγκη από οραματικό Σχέδιο Θεσμικής Ανασυγκρότησης και Πνευματικής, Ψυχικής, Εθνικής και Πολιτιστικής Ανάτασης.

Ένα τέτοιο σχέδιο όμως απαιτεί: Ρήξεις και ανατροπές τόσο στο πολιτικό σύστημα, όσο και στην κρατική δομή και λειτουργία. Υπερβατική γενναιότητα για παραμερισμό του ατομικού και κομματικού συμφέροντος. Πολιτικό προσωπικό εντιμότητας, ήθους, ανιδιοτέλειας και προσφοράς στην κοινωνία, η οποία βέβαια δεν ευθύνεται για την οδυνηρή εμπειρία που βιώνει. Δραστική μείωση του, αδικαιολόγητα, μεγάλου αριθμού βουλευτών για χώρα μικρή και χρεοκοπημένη. Απαλλαγή από τις ατέλειες της Δημοκρατίας, από τα γενεσιουργά αίτια της κακοδαιμονίας μας και από τις στρεβλώσεις και παθογένειες του συστήματος διακυβέρνησης, γιατί καινούργιες κρίσεις και επιτηρήσεις καραδοκούν σε κάθε μας βήμα.

Οι προαναφερθείσες επισημάνσεις και απαιτούμενες παρεμβάσεις, αποτελούν το υλικό για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας, των πολιτικών και της πολιτικής. Είναι το υλικό με το οποίο θα μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα, να κάνουμε καινούργιο ξεκίνημα και με συναινετικές και ποιοτικές Κυβερνήσεις να χτίσουμε το αύριο. Να κάνουμε τη χώρα Ελβετία της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.

* Οικονομολόγος / Συγγραφέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Βελτίωση εκ των έσω- Η σημασία της ατομικής ευθύνης

Από: EBR

"Αυτό που μου δίνει κουράγιο πάνω απ’ όλα είναι η αναντίρρητη ικανότητα του ανθρώπου να ανυψώνει με συνειδητή προσπάθεια τη ζωή του"

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Η αδυναμία των δημοκρατιών μας να αντισταθούν στην επιρροή των ισχυρών εταιρειών και των ηγετών τους είναι ανησυχητική

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron