Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Δημοκρατία και πελατειακό σύστημα

Δημοκρατία και πελατειακό σύστημα δεν πάνε μαζί. Το πελατειακό σύστημα χρειάζεται κατεδάφιση για να απελευθερωθεί χώρος εφαρμογής των δημοκρατικών θεσμών

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019

μέγεθος [–] [+]

του Θεόδωρου Βλασσόπουλου*

Δημοκρατία και πελατειακό σύστημα δεν πάνε μαζί. Το πελατειακό σύστημα χρειάζεται κατεδάφιση για να απελευθερωθεί χώρος εφαρμογής των δημοκρατικών θεσμών. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας είναι αναγκαία και προϋποθέτει τουλάχιστον αποκατάσταση της ανεξαρτησίας στη λειτουργία της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Για την επίτευξη της ανεξαρτησίας όμως απαιτείται είτε απώλεια της βουλευτικής ιδιότητας του Υπουργού, είτε δημιουργία ξεχωριστού νομοθετικού σώματος.

Η κατεδάφιση της πελατειακής κουλτούρας πρέπει ν’ αρχίσει με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης που αποτελεί την καρδιά των πελατειακών σχέσεων. Στο σταυρό οφείλονται τουλάχιστον: Κακοδιαχείριση, μαζικοί διορισμοί, μετακλητοί, διαπλοκή, διαφθορά, γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή, αναξιοκρατία, αναποτελεσματικός κρατικός μηχανισμός, φροντίδα μόνο για «τα δικά μας παιδιά».

Επιπλέον ο σταυρός αποτελεί: αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής αφού φροντίζει μόνο τους πολίτες-πελάτες του. Μέσον συναλλαγής με τον πολίτη-πελάτη. Ως εκ τούτου πηγή διαπλοκής και διαφθοράς. Μετατρέπει τον πολίτη σε τυφλό οπαδό. Εμποδίζει την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού γιατί οι παλαιότεροι διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μετακινεί το βουλευτή από κόμμα σε κόμμα προδίδοντας έτσι Αρχές, Αξίες και ψηφοφόρους.

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε πολλά και σύνθετα προβλήματα. Οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά, πολιτικά, θεσμικά, εθνικά, ακόμη και υπαρξιακά. Η διαχείριση όμως των προβλημάτων αποκλειστικά με τη λογιστική λογική των επιδομάτων απλής επιβίωσης, ανακυκλώνει τη μιζέρια και μετατρέπει την κοινωνία σε επαίτη. Η χώρα έχει ανάγκη από πραγματική Δημοκρατία ισονομίας και ισοπολιτείας Έχει ανάγκη από οραματικό Σχέδιο Θεσμικής Ανασυγκρότησης και Πνευματικής, Ψυχικής, Εθνικής και Πολιτιστικής Ανάτασης.

Ένα τέτοιο σχέδιο όμως απαιτεί: Ρήξεις και ανατροπές τόσο στο πολιτικό σύστημα, όσο και στην κρατική δομή και λειτουργία. Υπερβατική γενναιότητα για παραμερισμό του ατομικού και κομματικού συμφέροντος. Πολιτικό προσωπικό εντιμότητας, ήθους, ανιδιοτέλειας και προσφοράς στην κοινωνία, η οποία βέβαια δεν ευθύνεται για την οδυνηρή εμπειρία που βιώνει. Δραστική μείωση του, αδικαιολόγητα, μεγάλου αριθμού βουλευτών για χώρα μικρή και χρεοκοπημένη. Απαλλαγή από τις ατέλειες της Δημοκρατίας, από τα γενεσιουργά αίτια της κακοδαιμονίας μας και από τις στρεβλώσεις και παθογένειες του συστήματος διακυβέρνησης, γιατί καινούργιες κρίσεις και επιτηρήσεις καραδοκούν σε κάθε μας βήμα.

Οι προαναφερθείσες επισημάνσεις και απαιτούμενες παρεμβάσεις, αποτελούν το υλικό για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας, των πολιτικών και της πολιτικής. Είναι το υλικό με το οποίο θα μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα, να κάνουμε καινούργιο ξεκίνημα και με συναινετικές και ποιοτικές Κυβερνήσεις να χτίσουμε το αύριο. Να κάνουμε τη χώρα Ελβετία της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.

* Οικονομολόγος / Συγγραφέας

Ευρώπη

200 εκατ. ευρώ για την προώθηση των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων διατροφής εντός και εκτός της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 200,9 εκατ. ευρώ το 2020 για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων προώθησης των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης

Οικονομία

Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης

Εντυπωσιακά ποσοστά ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και του δημοσίου χρέους. Είναι τα βασικά σημεία ανάλυσης του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW για χώρες της ΕΕ που πέρασαν τον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων

Γνώμη

Ο «στημένος» καπιταλισμός πληγώνει τη φιλελεύθερη δημοκρατία

Από: EBR

Η ανίερη τριάδα χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας, καλπάζουσας ανισότητας και τεράστιων χρηματοπιστωτικών σοκ. Τα ιδανικά εξιλαστήρια θύματα και οι ευθύνες των ελίτ. Το μοιραίο λάθος και τι πρέπει να αλλάξει

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)