Edition: International | Greek

Αρχική » Ενέργεια

Το market test για την ενεργειακή διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία και η σημασία του έργου

To market test για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, που θα ξεκινάει από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη Γευγελή, προετοιμάζει ο ΔΕΣΦΑ

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Η σημασία του έργου για τη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο λόγους: αφενός, γιατί η μοναδική πόλη στη γειτονική χώρα που τροφοδοτείται με φυσικό αέριο είναι η Στρώμνιτσα και αφετέρου γιατί η μόνη πηγή για την προμήθεια του αερίου είναι η Βουλγαρία, από όπου και φτάνει το ρωσικό αέριο της Gazprom.
Η σημασία του έργου για τη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο λόγους: αφενός, γιατί η μοναδική πόλη στη γειτονική χώρα που τροφοδοτείται με φυσικό αέριο είναι η Στρώμνιτσα και αφετέρου γιατί η μόνη πηγή για την προμήθεια του αερίου είναι η Βουλγαρία, από όπου και φτάνει το ρωσικό αέριο της Gazprom.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ενέργεια

του Αλέκου Πολίτη 

Ο Διαχειριστής επιχειρεί να διερευνήσει το ενδιαφέρον της αγοράς για την κατασκευή του αγωγού και σύντομα θα ενημερώσει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη διαδικασία.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, από τις 19-20 Φεβρουαρίου που έγινε η συνάντηση των στελεχών του ΔΕΣΦΑ με την κρατική Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων MER JSC Skopje της Β. Μακεδονίας και συμφωνήθηκε η διεξαγωγή του market test, δεν υπήρξε ιδιαίτερη κινητικότητα από καμία πλευρά. Μάλιστα, σ’ εκείνη τη συνάντηση, η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας είχε διαβεβαιώσει τον ΔΕΣΦΑ ότι δεν έχει αδειοδοτηθεί άλλο παρόμοιο έργο για το έδαφός της.

Η σημασία του έργου για τη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο λόγους: αφενός, γιατί η μοναδική πόλη στη γειτονική χώρα που τροφοδοτείται με φυσικό αέριο είναι η Στρώμνιτσα και αφετέρου γιατί η μόνη πηγή για την προμήθεια του αερίου είναι η Βουλγαρία, από όπου και φτάνει το ρωσικό αέριο της Gazprom. Συνεπώς, η διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εισαγωγής φυσικού αερίου εγγυάται και την ενεργειακή ασφάλεια της Βόρειας Μακεδονίας. Σε ό, τι αφορά το τεχνικό κομμάτι, το έργο έχει κόστος περί τα 48.7 εκατ. ευρώ. Η αφετηρία του είναι το ΕΣΦΑ, όπου θα διασταυρώνεται και ο ΤΑΡ, ενώ το μήκος του αγωγού είναι 120 χλμ. και η χωρητικότητά του 3 δισ. κ.μ.

Σε κάθε περίπτωση, η Βόρεια Μακεδονία έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης (MoU) με το Κόσοβο για τη διασύνδεση των ενεργειακών συστημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με την εξαγγελθείσα πρόθεση του Διαχειριστή για τη διαμόρφωση ενός νέου κάθετου διαδρόμου που θα επεκτείνεται ως τη Σερβία μαρτυρά τις προϋποθέσεις για επέκταση του αγωγού και ενίσχυση του γεωπολιτικού του ρόλου στα Δυτικά Βαλκάνια. Σημειώνεται ότι ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα δεν περνά διόλου απαρατήρητος από τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ σε ό,τι αφορά τις προοπτικές συνεργασίας και ενεργειακής ανάπτυξης στην περιοχή.

*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr

Ευρώπη

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς: η διαφθορά θεωρείται λιγότερο διαδεδομένη στην ΕΕ από ότι το 2013

Σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει έρευνα για τη στάση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων απέναντι στη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Νέοι καιροί, νέα ήθη, νέες τάσεις

Είναι ξεκάθαρο ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες μπαίνουν σε μια περίοδο «λελογισμένης κατανάλωσης», η οποία θα επηρεάσει και τον κόσμο των λιανικών πωλήσεων

Γνώμη

Διεθνής Νομιμότητα και άλλα παραμύθια…

Από: EBR

Συχνά πυκνά ακούμε στα ΜΜΕ για την Διεθνή Νομιμότητα που παραβιάζει η Τουρκία και για τις ανάλογες προς το θέμα ανακοινώσεις που εκδίδουν διάφορες χώρες, καταγγέλλοντας τις εκτός νόμου ενέργειες της Άγκυρας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)