Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Θοδ. Σκυλακάκης: Χωρίς παραγωγή δεν πάμε πουθενά

Κατά τον υφυπουργό Δημοσιονομικής πολιτικής μόνον με επενδύσεις και τόνωση της παραγωγής της η Ελλάδα θα έχει βιώσιμη ανάπτυξη

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019

«Με το σημερινό επίπεδο επενδύσεων η χώρα θα έχει πρόβλημα ανάπτυξης γιατί τα κεφάλαια που επενδύονται δεν καλύπτουν καν τις αποσβέσεις του κεφαλαιουχικού της εξοπλισμού»
«Με το σημερινό επίπεδο επενδύσεων η χώρα θα έχει πρόβλημα ανάπτυξης γιατί τα κεφάλαια που επενδύονται δεν καλύπτουν καν τις αποσβέσεις του κεφαλαιουχικού της εξοπλισμού»

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

«Με το σημερινό επίπεδο επενδύσεων η χώρα θα έχει πρόβλημα ανάπτυξης γιατί τα κεφάλαια που επενδύονται δεν καλύπτουν καν τις αποσβέσεις του κεφαλαιουχικού της εξοπλισμού», τόνισε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής πολιτικής κ. Θοδ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Συνεχίζοντας τη σκέψη του ο υφυπουργός είπε ότι το επενδυτικό έλλειμμα στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι οι παραγωγικές επενδύσεις αντιπροσωπεύουν ποσοστό 12% του ΑΕΠ μας έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 20%. Κατά συνέπεια αντί η Ελλάδα να καλύπτει το παραγωγικό της έλλειμμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλώνει.

Είναι ζωτική η ανάγκη λοιπόν ανατροπής της κατάστασης αυτής, την οποίαν η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει πετύχει μέσα στα προσεχή δύο χρόνια. Με αφετηρία λοιπόν τη διαπίστωση αυτή, ο κ.Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι επενδύσεις στην ενέργεια, στην προσέλκυση εύπορων Ευρωπαίων που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και σε τομείς ικανούς να τονώσουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Στην ίδια εκδήλωση, όπου έγινε η παρουσίαση της μελέτης της Μαριάνθης Αναστασάτου, οικονομολόγου στην Τράπεζα της Ελλάδος και του Παν. Τσακλόγλου, καθηγητή Οικονομικών στο ΕΚΠΑ, για «τις διαρθρωτικές αλλαγές στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής στα χρόνια της κρίσης», μίλησαν επίσης και οι προκάτοχοι του κ.Θεοδ. Σκυλακάκη στο Υπουργείο Οικονομικών κ.κ. Γ.Χουλιαράκης (Σύριζα) και Φ.Σαχνινίδης (ΠΑΣΟΚ).

Ο κ.Γιώργος Χουλιαράκης, χωρίς να διαφωνήσει επί της ουσίας με τον σημερινό αντικαταστάτη του, υπεραμύνθηκε της πολιτικής δημιουργίας υπερπλεονασμάτων και τόνισε ότι η πρακτική αυτή ήταν απαραίτητη για να δημιουργηθεί στις αγορές κλίμα εμπιστοσύνης έναντι της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, ο πρώην υπουργός εστίασε τις παρεμβάσεις του και στο θέμα της φοροδιαφυγής, το οποίο είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν δείχνει να καταπολεμά αποτελεσματικά.

Καταπέλτης για την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τις κυβερνήσεις Κ.Καραμανλή υπήρξε ο κ.Φιλ. Σαχινίδης, ο οποίος κατήγγειλε τα σοβαρά κρυφά ελλείμματα που δημιούργησε, ενισχύοντας την κατανάλωση εις βάρος της παραγωγής. Αποκάλυψε επίσης ο πρώην υπουργός ότι το 2009 η κυβέρνηση είχε χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό Ταμείο της ΔΕΗ με 700 εκατομ. ευρώ, τα οποία δεν εμφανίζονταν πουθενά στο δημόσιο λογιστικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «…η αξιοπιστία που η Ελλάδα οικοδόμησε με σημαντικές θυσίες από το 2010 και μετά, δεν πρέπει να χαθεί. Αναφορικά δε με την ανάπτυξη, τα επόμενα χρόνια είναι ανάγκη να τονωθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των δαπανών και παράλληλα να ανοίγει ο δρόμος και για ιδιωτικές επενδύσεις…».

Ας σημειωθεί ότι και οι τρεις σχολιαστές της μελέτης του ΕΛΙΑΜΕΠ συμφώνησαν για την ανάγκη να προχωρήσουν ακόμα οι διαρθρωτικές αλλαγές στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής και τόνισαν με έμφαση το πρόβλημα της δαπάνης για συντάξεις και υγεία. Δαπάνη που δεν απέχει από το 15% του ΑΕΠ και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη μαζί με την αντίστοιχη της Ιταλίας.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής κ.Παν. Τσακλόγλου, οι δαπάνες υγείας και οι συντάξεις συνδέονται άμεσα και με τη δημογραφική κάμψη της χώρας και είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, που θα γίνει άλυτο σε περίπτωση νέας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Και από την άποψη αυτή, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, που συντόνισε τη συζήτηση, έθεσε το ερώτημα της «αλλαγής κουλτούρας» που απαιτείται, ώστε μια κοινωνία να αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι πραγματικότητες του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική οικονομία κατέκτησε σημαντικούς στόχους τα τελευταία χρόνια

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron