Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Ποιος ήταν ο Κασέμ Σουλεϊμανί;

Ο Ιρανός στρατηγός που σκοτώθηκε μετά από στοχευμένη επίθεση των ΗΠΑ, ήταν επικεφαλής ενός απίθανου δικτύου προπαγάνδας, βίας, τρομοκρατίας και οικονομικού εγκλήματος, το «θεάρεστο έργο» του οποίου μάλλον αγνοούν πλήρως οι θρηνούντες για την απώλεια του...

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020

«…Ξεχώρισα τον Σουλεϊμανί επειδή από μια προσωπική πρωτοβου-λία αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα για να πολεμήσει κατά του Ι-ράκ…», ανέφερε ο Χοσσέιν Μαράσι.
«…Ξεχώρισα τον Σουλεϊμανί επειδή από μια προσωπική πρωτοβου-λία αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα για να πολεμήσει κατά του Ι-ράκ…», ανέφερε ο Χοσσέιν Μαράσι.

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου 

Καλοί και πολύ εκλεκτοί φίλοι, θεωρούν υπερβολική την στοχευμένη επίθεση με drone κατά του Ιρανού στρατηγού και κατ’ άλλους στρατάρχη Κασέμ Σουλειμανί, η οποία κατέληξε στο θάνατο του ίδιου και άλλων εννέα στελεχών ισλαμικών οργανώσεων. Μάλιστα κάποιος χαρακτήρισε απίθανη την επίθεση αυτή εν καιρώ ειρήνης. Λυπούμαι αλλά από τα λίγα πράγματα που γνωρίζω ο στρατηγός ,λίγες ώρες πριν το θάνατο του είχε δηλώσει ότι βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ και των εχθρών του Ιράν. Μάλιστα με μπόλικο μίσος και μεγάλη υπερηφάνεια δήλωνε σε Ιρακινούς δημοσιογράφους ότι σχεδιάζει και γερό κτυπήματα κατά αμερικανικών στόχων. Για ποιον καιρό ειρήνης μιλάμε λοιπόν? Ας πάμε παρακάτω όμως.

Παιδί μιας φτωχής οικογένειας από το απομακρυσμένο, ορεινό χωριό Κανάτε Μάλεκ, στην περιοχή Κερμάν στο νότιο Ιράν ο Κασέμ Σολειμανί, έφυγε από το σπίτι στα 12 για να εργαστεί σε οικοδομές την εποχή του Σαχη. Γρήγορα όμως «μπλέχτηκε» με αντικαθεστωτικές ομάδες, μέσα από τις οποίες, λίγα χρόνια αργότερα ξεπήδησαν οι περίφημοι Φρουροί της Επανάστασης.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος με το Ιράκ το 1980, ο 24χρονος. τότε Κασέμ, μάζεψε μια ομάδα νέων ανδρών από το χωριό του για να κατευθυνθούν στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κουζεστάν και να πολεμήσουν.

Παράλληλα όμως, η ομάδα αυτή, πέρα από το πόλεμο, σκέφθηκε πως θα έπρεπε να τακτοποιήσει και την οικονομική της επιβίωση. Οργανώθηκε έτσι ώστε να συμμετέχουν άνθρωποι της σ’ όλα τα παράνομα δίκτυα διακίνησης όπλων, ναρκωτικών, καυσίμων και άλλων τινών…

«…Ξεχώρισα τον Σουλεϊμανί επειδή από μια προσωπική πρωτοβουλία αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα για να πολεμήσει κατά του Ιράκ…», ανέφερε ο Χοσσέιν Μαράσι, φίλος του Σουλεϊμανί και πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος τον συνάντησε πρώτη φορά το 1981 στα πεδία μάχης του νότιου Ιράν.

«…Η ομάδα αυτή μεγάλωσε και μετατράπηκε σε ταξιαρχία, η οποία υπάρχει ακόμα ως μεγάλη στρατιωτική μονάδα…» σημείωσε. «…Το δυνατό του σημείο ήταν η δημιουργικότητά του στην τακτική και τη στρατηγική, η οποία τον βοήθησε να ξεπεράσει αδιέξοδα, ενώ παρέμενε πάντοτε ένας προσηνής και ταπεινός χαρακτήρας, καθώς και ένας στιβαρός και γενναίος διοικητής...».

Αφού ανέβηκε στην ιεραρχία του ιρανικού στρατού, ο Σουλεϊμανί τοποθετήθηκε το 1997 στη θέση του επικεφαλής της Δύναμης Κούντς, η οποία είναι υπεύθυνη για στρατιωτικές επιχειρήσεις των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο εξωτερικό. Και όχι μόνον.

Η ομάδα αυτή διαχειρίζεται τεράστια ποσά βρώμικου χρήματος, μέρος του οποίου το διαθέτει για να προβάλει την ιρανική ισλαμική ιδεολογία, παντού όπου αυτό είναι εφικτό.

«…Έζησα τρία χρόνια σε παλαιστινιακούς καταυλισμούς και έπαθα σοκ. Διαφθορά και πλύση εγκεφάλου είναι στην ημερήσια διάταξη, με σκοπό να αποτραπεί η οποιαδήποτε επαφή νέων Παλαιστινίων με τον δυτικό κόσμο. Για το Ιράν οι Παλαιστίνιοι είναι το φυτώριο από το οποίο θα αντλούν τους τρομοκράτες του αύριο. Πρόκειται για μια αποκρουστική τακτική, η οποία φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμια. Μόνον έτσι το καθεστώς των μουλάδων μπορεί να επιβιώσει…»Aυγρά μεταξύ άλλων γράφει στο τελευταίο βιβλίο του ο Μπερνάρ Ρουζιέ ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ανατολικών Μελετών στο Παρίσι και πρώην δημοσιογράφος. Με τίτλο «Τα κατακτημένα εδάφη του Ισλαμισμού» (εκδόσεις PUF),ο Γάλλος ερευνητής εξηγεί πως στη χώρα του για παράδειγμα σημαντικές περιοχές της είναι πλέον ισλαμικά άβατα. Φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις και στην Αφρική, με τη συνεργασία Ιράν και Τουρκίας.

Υπό αυτή την έννοια, για το Ιράν, ο στρατηγός ήταν άνθρωπος κλειδί, γιατί επιπροσθέτως είχε και άσβεστο μίσος κατά των Η.Π.Α.

Αφότου ο Ντόναλντ Τραμττ απέσυρε τις Η.Π.Α. από την πυρηνική συμφωνία τον Μάιο του 2018 και απείλησε το Ιράν με στρατιωτική δράση, ο Σουλεϊμανί έστειλε μια προειδοποίηση στον Αμερικανό πρόεδρο. «…Τραμπ, τζογαδόρε! Σου λέω ότι είμαστε κοντά σου, σε μέρα που δεν μπορείς καν να σκεφτείς. Είμαστε ένα μαρτυρικό έθνος…» τόνισε, σε κάποιες από τις πιο σκληρές δηλώσεις που έκανε εναντίον του Αμερικανού προέδρου. «…Εγώ και η Δύναμη Κουντς μπορούν να νικήσουν. Δεν υπάρχει ούτε μια νύχτα που να κοιμόμαστε χωρίς να σκεφτόμαστε πως θα σε καταστρέψουμε…».

Σήμερα λοιπόν, όλος αυτός ο μηχανισμός 120.000 «στρατιωτών», αλλά και κάποιων χιλιάδων εθελοντικών δυνάμεων, είναι βέβαιο ότι αποτελεί τεράστια ασύμμετρη απειλή.

«…Το όλο σύστημα, δεν λειτουργεί με τον παλιό τρόπο με βάση τον οποίο θα έπρεπε να πάρουν εκδίκηση οι ίδιοι οι Φρουροί…», δήλωσε στην τηλεόραση ο Ρεζά Μογκχανταμφάρ, σύμβουλος των Φρουρών.

«…Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι έτοιμοι γι’ αυτή την εκδίκηση…» πρόσθεσε.

Και ο νοών νοείτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μόνo το βαθύ κράτος μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: EBR

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας του είχε δηλώσει ότι "μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη’’

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Στην επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία, η οποία μετρά πλέον 20 χρόνια ύπαρξης, ώστε να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Η αγορά ακινήτων στη χώρα μας συνεχίζει να ανακάμπτει, με τις τιμές των οικιστικών ακινήτων να καταγράφουν αύξηση σταθερά από το πρώτο τρίμηνο του 2018

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron