Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Δυνατή οικονομία, κόντρα στον πόλεμο

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανόρθωση της οικονομίας πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Ειδικά μάλιστα τώρα, που εκδηλώνεται με προκλητικό τρόπο η ιμπεριαλιστική-επεκτατική πολιτική Ερντογάν

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020

Δημοσιεύθηκε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας Δεκεμβρίου 2019. Μετά το ράλι του προηγούμενου εξαμήνου, που προκάλεσε η πλήρης επικράτηση της ατζέντας Μητσοτάκη, ο δείκτης επανήλθε στην κορυφή που είχε κάνει το 2007.
Δημοσιεύθηκε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας Δεκεμβρίου 2019. Μετά το ράλι του προηγούμενου εξαμήνου, που προκάλεσε η πλήρης επικράτηση της ατζέντας Μητσοτάκη, ο δείκτης επανήλθε στην κορυφή που είχε κάνει το 2007.

του Μπάμπη Παπαδημητρίου* 

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανόρθωση της οικονομίας πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Ειδικά μάλιστα τώρα, που εκδηλώνεται με προκλητικό τρόπο η ιμπεριαλιστική-επεκτατική πολιτική Ερντογάν. Που μετατρέπει το γειτονικό μας κράτος σε «τραμπούκο» της ευρύτερης γεωπολιτικής ζώνης. Δεν ξεχνούμε βεβαίως ότι στο κέντρο αυτής της αναταραχής βρίσκονται τα κράτη που βρέχονται από τη Νότιο Ανατολική Μεσόγειο ή συνδέονται μέσω αυτής με την Ευρώπη. Είναι κι αυτό ένα πάγιο χαρακτηριστικό της Ιστορίας στη μακρά διάρκειά της, όπως μας δίδαξε ο Φερνάν Μπροντέλ.

Στην ελληνοτουρκική διένεξη που εξελίσσεται, με κυμαινόμενη ένταση κατά περίσταση και θέμα, για σχεδόν μισό αιώνα και χειρότερα μετά τη βίαιη κατοχή κυπριακού εδάφους, ο πάγιος στόχος της ελληνικής διπλωματίας ήταν (και παραμένει) η διατήρηση της ειρήνης. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής, ανεξαρτήτως των μέσων που επιτάσσει η συγκυρία, χαρακτηρίζει τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο και είναι αυτή που συμφέρει λαό, κράτος και έθνος.

Δημοσιεύθηκε προχθές ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας Δεκεμβρίου 2019. Μετά το ράλι του προηγούμενου εξαμήνου, που προκάλεσε η πλήρης επικράτηση της ατζέντας Μητσοτάκη, ο δείκτης επανήλθε στην κορυφή που είχε κάνει το 2007. Συμπέρασμα: η οικονομία έχει τεθεί σε ανοδική τροχιά. Η μεγέθυνση του ΑΕΠ μπορεί να ακολουθήσει. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την οικονομική άνοδο και ο πρόεδρος Τραμπ το υπογράμμισε με τον δικό του γλαφυρό τρόπο: «Συγχαρητήρια και πάλι. Πράγματι μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στον κόσμο. Και γνωρίζω ότι λέω μεγάλη κουβέντα. Είναι μια φοβερή επιστροφή. Και κάνατε φανταστική δουλειά. Ενώσατε πραγματικά τη χώρα σας». (Κι επειδή η μεταφορά της «γλώσσας Τραμπ» δεν είναι εύκολη: «Really, one of the - percentage-wise, one of the biggest increases in the world. And that’s a big statement. And that’s a tremendous comeback. And you’ve done a fantastic job. You’ve really united the country»). Προσωπικά, θεωρώ σίγουρο ότι η μείωση της φορολογίας θα σπρώξει τον ρυθμό αύξησης του εθνικού προϊόντος πάνω από το 3%. Αυτό όμως δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε κάτι καλύτερο. Χρειαζόμαστε έναν επιταχυντή. Τουλάχιστον στο δεύτερο μισό του νέου έτους, ώστε να έχουμε τη μαγιά για το 2021-22. Αυτός που μπορεί να κάνει τη δουλειά είναι πολλές διεθνείς επενδύσεις. Μεγαλύτερες και μικρότερες. Σε όλους τους τομείς.

Μια οικονομία που τρέχει με ρυθμό διπλάσιο από την ευρωζώνη διασφαλίζει την ειρήνη. Επιτρέπει τον επανεξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και υποστηρίζει εμμέσως το συμφέρον συστοίχισης των κρατών της περιοχής μας για την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όπου ανακαλυφθούν. Διευκολύνει τον πολίτη να καταλάβει τους λαϊκιστές που εμπορεύονται την υπερηφάνεια του. Αντιστρόφως, όμως, ο δυναμισμός της οικονομίας μας απαιτεί από εμάς να εμποδίσουμε το φιλοπολεμικό κλίμα, που καλλιεργούν ορισμένοι. Θα ήθελα να αποφύγω την πρόχειρη εκτίμηση ότι στις παραστάσεις «πηγαίου» εθνικισμού, τα νήματα τα κινεί, αντικειμενικά, ο Ερντογάν. Στις δημοκρατίες κανείς δεν επιτρέπεται να αμφισβητεί τον πατριωτισμό του διπλανού του. Θα αντιταχθούμε στις προκλήσεις με σφοδρότητα, μόνον όμως αν δεν γίνεται διαφορετικά. Μέχρι τότε ας πέσουμε «με τα μούτρα» στην επενδυτική/επιχειρηματική ανόρθωση, στην απελευθέρωση της οικονομίας από κάθε εμπόδιο. Ώστε να νικήσουμε τον νεο-αριστερισμό και τους λαϊκιστές που θέλουν να μας πάνε «δύο βήματα πίσω». Για να είμαστε έτοιμοι στο απευκταίο ενδεχόμενο, πρέπει να βιαστούμε για να στεριώσει η χώρα στα πόδια της, μια ώρα αρχύτερα.

*δημοσιογράφος και βουλευτής (Ν.Δ.)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίωσης -57 νεκροί από πτώση ζαρντινιέρας

Από: EBR

Σε μια εξωτική χώρα πολύ μακριά από δω, το υπουργείο Κήπων και Ανθοστολισμού αποφάσισε να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα της ακαλαισθησίας ενός κεντρικού κρατικού κτηρίου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Η αδυναμία των δημοκρατιών μας να αντισταθούν στην επιρροή των ισχυρών εταιρειών και των ηγετών τους είναι ανησυχητική

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron