Edition: International | Greek

Αρχική » Ενέργεια

Στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο

Στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια υπολογίζεται ότι φθάνουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

μέγεθος [–] [+]

«Μετά από μια περίοδο αναμονής βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων της Noble Energy», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Όπως επισημαίνει το stockwatch.com, η Noble Energy ανακοίνωσε ότι εντόπισε φυσικό αέριο φυσικού πάχους 310 περίπου ποδών, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το βάθος της γεώτρησης έφθασε τα 5.861 μέτρα σε βάθος νερού 1.689 μέτρα. 

Τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν, δεικνύουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 8 τρισ. κυβικών ποδών με μέσο τα 7 τρισ. κυβικά πόδα.

Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια. Σημειώνεται ότι με βάση την ακόλουθη διαδικασία θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μία γεώτρηση τελικής αξιολόγησης πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Με βάση την ειδοποίηση της Noble Energy προς την κυπριακή κυβέρνηση, το κοίτασμα που εντοπίστηκε είναι μικρότερο μεν από τις αρχικές εκτιμήσεις, παραμένει ωστόσο ένα μεγάλο αξιοποιήσιμο μέγεθος. Σημειώνεται ότι τελικά το κοίτασμα που εντοπίστηκε είναι το τρίτο σε μέγεθος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, πίσω από το Λεβιάθαν (16 τρις. κυβικά πόδια) και το Ταμάρ (8,7 τρις κυβικά πόδια) που ανήκουν στο Ισραήλ. Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχουν επίσης εντοπιστεί στο Ισραήλ ακόμη τα κοιτάσματα Μάρι, Νταλίτ, Νόα και Σάρα &Μάρα, όλα μικρότερου μεγέθους. Ενεργά κοιτάσματα υπάρχουν και σε γειτνιάζουσες περιοχές της Αιγύπτου. 

Στο αντίστοιχο με το οικόπεδο 12 κοίτασμα Ταμάρ, που εντοπίστηκε το Φεβρουάριο του 2009, η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει από το 2013 και να διαρκέσει μέχρι το 2035. Με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών , η τιμή διάθεσης αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα 6 δολάρια ανά κυβικό πόδι με το εύρος της τιμής να υπολογίζεται μεταξύ 4,19 και 7,34 δολάρια (εκτίμηση UBS). Το κόστος ανάπτυξης του κοιτάσματος εκτιμάται στα 4 δις περιλαμβανομένων των πλατφορμών και των αγωγών, χωρίς όμως να υπολογίζεται η πιθανή δημιουργία σταθμού υγροποίησης. 

Ο σταθμός liquefaction εφόσον τελικά προκριθεί ως λύση για την εξαγωγή του αερίου, θα αφορά τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Ισραηλινό αέριο καθώς το υψηλό κόστος επένδυσης (περί τα 10 δις δολάρια) προϋποθέτει την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων. Οι συζητήσεις για τη δημιουργία σταθμού υγροποίησης βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ εφόσον ληφθεί η απόφαση, ο χρόνος κατασκευής θα είναι τρία με τέσσερα χρόνια.

Ευρώπη

Η Ursula von der Leyen παρουσίασε το όραμά της στους ευρωβουλευτές

Στη συζήτηση στο ΕΚ, η Ursula von der Leyen περιέγραψε το πρόγραμμά της ως υποψήφια Πρόεδρος της Επιτροπής. Η μυστική ψηφοφορία με κάλπη θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδος)

Οικονομία

Μια Ανορθόδοξη Οικονομία

"Δεν με ενδιαφέρει φίλε πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ", μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μας εξηγώντας ότι αυτός πολύ απλά δεν βλέπει να αυξάνεται το εισόδημα του ούτε καν οριακά

Γνώμη

Ελλάδα: Η οικογένεια Μητσοτάκη επιστρέφει στην εξουσία

Από: EBR

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γιορτάζει τη νίκη του και την επιστροφή της οικογένειας του στην πολιτική εξουσία, τα προβλήματα όμως δεν θα αργήσουν να φθάσουν στην Ελλάδα

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 02/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

02/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)