Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Τείχη, μετανάστευση και ανοιχτή κοινωνία

Η Ευρώπη ξέρει τι πρέπει να κάνει αλλά εμφανίζεται ανήμπορη να το κάνει: γνήσια κοινή μεταναστευτική πολιτική για να μην πέφτει όλο το κόστος και τα δεινά του προβλήματος σε τρία - τέσσερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020

Σήμερα έχουν οικοδομηθεί περισσότερα από εξήντα πέντε (65) τείχη στον πλανήτη. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των κρατών του πλανήτη έχουν οικοδομήσει τείχη, φράχτες στα σύνορά τους για να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές.
Σήμερα έχουν οικοδομηθεί περισσότερα από εξήντα πέντε (65) τείχη στον πλανήτη. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των κρατών του πλανήτη έχουν οικοδομήσει τείχη, φράχτες στα σύνορά τους για να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές.

του Π.Κ. Ιωακείμιδη* 

Πλωτό τείχος (φράχτη) στο Αιγαίο για να ανακοπούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά (κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Λέσβο). Όσο αναγκαίος κι αν είναι ο περιορισμός των ροών, τόσο απεχθής είναι η ιδέα τού να υψώνουμε τείχη και μάλιστα στη θάλασσα. Ο συμβολισμός είναι εξόχως σημαντικός. Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το 1989, θεωρήσαμε ότι τερμάτιζε την «εποχή των τειχών», ότι άνοιγε τη διαδικασία για την επέκταση της ανοιχτής κοινωνίας σ’ όλο σχεδόν τον πλανήτη, αν και τότε υπήρχαν δεκαέξι συνοριακά τείχη στον πλανήτη. Το όραμα του Φράνσις Φουκουγιάμα για το τέλος της Ιστορίας με την καθολική επικράτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας κυριαρχούσε. Αποδείχτηκε μια μεγάλη αυταπάτη. «Το φως που τελικά έσβησε» (I. Krastev, St. Holmes).
Σήμερα έχουν οικοδομηθεί περισσότερα από εξήντα πέντε (65) τείχη στον πλανήτη. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των κρατών του πλανήτη έχουν οικοδομήσει τείχη, φράχτες στα σύνορά τους για να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές. Ανάμεσα στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Αν και όπως έχει αποδειχθεί τα τείχη δεν συγκρατούν τελικά τις ροές. Παρά τα 654 μίλια τείχους στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες πέρασαν πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά, πέρα απ’ αυτό, τα τείχη και οι φράχτες συμβολίζουν τη συρρίκνωση της ανοιχτής κοινωνίας και της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Το τέλος του (αφελούς;) οράματος για έναν κόσμο χωρίς σύνορα (borderless world). Στην Ευρώπη πολλαπλασιάζονται τα τείχη. Και ταυτόχρονα επεκτείνεται η «ανελεύθερη δημοκρατία» και υποχωρεί η φιλελεύθερη δημοκρατία. Σήμερα τα περισσότερα βιβλία, άρθρα, δοκίμια που γράφονται έχουν ως θέμα το τέλος, την υποχώρηση, τον θάνατο της δημοκρατίας. Πριν από τριάντα χρόνια ακριβώς το αντίθετο – τον θρίαμβο της δημοκρατίας.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό δράμα δεν αντιμετωπίζεται με τείχη, φράχτες.

Η Ευρώπη ξέρει τι πρέπει να κάνει αλλά εμφανίζεται ανήμπορη να το κάνει: γνήσια κοινή μεταναστευτική πολιτική για να μην πέφτει όλο το κόστος και τα δεινά του προβλήματος σε τρία – τέσσερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά θα κάνει μια νέα προσπάθεια με την πρόταση για «Ένα σύμφωνο για τη μετανάστευση». Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και οι γενεσιουργές αιτίες του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.
Με την πιο ενεργό δράση της Ένωσης για τη διευθέτηση των συγκρούσεων που προκαλούν αναποφεύκτως τα προσφυγικά κύματα και τη μεταφορά πόρων στις χώρες προέλευσης των μεταναστών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Η Ένωση μπορεί να κάνει και τα δύο. Το δράμα της είναι ότι είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι νομίζουν οι χώρες – μέλη της. Αυτό το χάσμα ανάμεσα στις προσλήψεις και στην πραγματικότητα που έχουν τα κράτη – μέλη είναι μεταξύ άλλων ένας παράγοντας που την καθηλώνει, την ακινητοποιεί. Η Ελλάδα από την πλευρά της καλό είναι να επιδιώξει μεταξύ πολλών άλλων την πλέον ενεργή δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) στο Αιγαίο, περιλαμβανομένων και των χωρικών υδάτων της Τουρκίας ύστερα από συμφωνία με την τελευταία. Οι φράχτες δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

*ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος του ΥΠΕΞ
**πρώτη δημοσίευση: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Κράτος: Κλειδί η σχέση αποτελεσματικότητας και μεγέθους

Από: EBR

Η νέα διπλή κρίση (στην δημόσια υγεία και συνεπακόλουθα δυστυχώς και στην οικονομία) έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα του ρόλου και ειδικά του μεγέθους του κράτους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Στεκόμαστε ενωμένοι μπροστά στη δυσκολία: η Ευρώπη ως επίκεντρο αλληλεγγύης

Στεκόμαστε ενωμένοι μπροστά στη δυσκολία: η Ευρώπη ως επίκεντρο αλληλεγγύης

«Δεν είμαι Αθηναίος ούτε Έλληνας, αλλά πολίτης του κόσμου», είχε πει ο Σωκράτης

Οικονομία

Ζητούμενο η ταχεία ανάκαμψη μετά τη δεδομένη ύφεση

Ζητούμενο η ταχεία ανάκαμψη μετά τη δεδομένη ύφεση

H πανδημία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης θα επηρεάσουν με ασυνήθιστο τρόπο την προσφορά και τη ζήτηση σε διάφορους τομείς της οικονομίας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron