Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Οι διεθνείς αγορές υποτίμησαν τον κορωνοϊό

Ο Νουριέλ Ρουμπίνι επισημαίνει τις λάθος παραδοχές και γιατί δεν είναι βασικό σενάριο η ταχεία ανάκαμψη. Ποιες οι πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020

H επιδημία του κορωνοϊού συνιστά, σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί, ένα αρνητικό σοκ στην προσφορά, το οποίο περιορίζει την ανάπτυξη και αυξάνει τα κόστη και τον πληθωρισμό, με κάποιες επιπτώσεις στη συνολική ζήτηση.
H επιδημία του κορωνοϊού συνιστά, σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί, ένα αρνητικό σοκ στην προσφορά, το οποίο περιορίζει την ανάπτυξη και αυξάνει τα κόστη και τον πληθωρισμό, με κάποιες επιπτώσεις στη συνολική ζήτηση.

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου 

Οι επενδυτές τρέφουν αυταπάτες όσον αφορά το πόσο σοβαρή θα είναι η επιδημία του κορωνοϊού, τονίζει ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Και οι επισημάνσεις του θα πρέπει να αναλυθούν πολύ προσεκτικά και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία κινδυνεύει να πέσει θύμα μιας χαζοχαρούμενης αισιοδοξίας, που δεν δικαιολογείται από τη πορεία της πραγματικότητας.

Σύμφωνα με άρθρο του Νουριέλ Ρουμπίνι στους FΤ, μέχρι αυτή την εβδομάδα η αντίδραση των αγορών στον ιό της γρίπης ήταν ήπια. Μετά από μια βουτιά στο τέλος Ιανουαρίου, οι αμερικανικές και διεθνείς αγορές σκαρφάλωσαν σε νέα υψηλά και το γεγονός αυτό, βασίστηκε σε σειρά λανθασμένων παραδοχών. Πρώτον, ότι η επιδημία θα περιοριζόταν κυρίως στην Κίνα και δεν θα εξελισσόταν σε παγκόσμια πανδημία. Δεύτερον, ότι θα είχε τεθεί υπό έλεγχο πριν το τέλος του δεύτερο τριμήνου, καθιστώντας έτσι μικρότερο το πλήγμα στην κινεζική και παγκόσμια οικονομία. Τρίτον, ότι μετά από μια απότομη βουτιά στην ανάπτυξη θα ακολουθούσε γρήγορα μια ισχυρή ανάκαμψη. Τέταρτον, ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής θα λάμβαναν ισχυρά μέτρα για να στηρίξουν τις οικονομίες και τις αγορές.

Όσον αφορά την πρώτη παραδοχή, ο κ. Ρουμπινί τονίζει πως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια παγκόσμια πανδημία. Εξαιρετικά αμφίβολη φαίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, και η παραδοχή ότι η εξάπλωση του ιού και ο οικονομικός τoυ αντίκτυπος θα περιοριστούν πριν το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Το πλήγμα στην Κίνα είναι σφοδρό, σε μια εποχή που η οικονομία της αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Εν τω μεταξύ, ο ιός έχει εξαπλωθεί και σε μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ενώ δεν αποκλείεται πλέον και η επέκτασή του στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σημαίνει ότι δραστηριότητες του τριτογενή τομέα της οικονομίας, των υπηρεσιών δηλαδή θα γνωρίσουν δύσκολες ημέρες. Άρα ο ελληνικός τουρισμός ας προετοιμάζεται για κρίση που όλοι εύχονται να είναι σύντομη.

Διότι ο κ. Ρουμπινί χαρακτηρίζει ανεδαφική την ιδέα της ισχυρής και γρήγορης ανάκαμψης, καθώς εκτιμά ότι η οικονομία της Κίνας δεν μπορεί να σημειώσει τόσο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στα εναπομείναντα τρίμηνα του 2020,ώστε να καλύψει τις σχετικές απώλειες τού παρόντος.

Άστοχη θεωρεί επίσης την εκτίμηση ότι θα παρέμβουν οι φορείς άσκησης πολιτικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοσιονομική πολιτική θα αντιδράσει με αργό ρυθμό, ενδεχομένως και καθόλου. Η νομισματική πολιτική από την άλλη δεν έχει τα εργαλεία για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ζητήματος. Ακόμα χειρότερα ο διεθνής νομισματικός πόλεμος δεν διευκολύνει την κατάσταση και ας μην ξεχνάμε και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει πιθανότατα σε μείωση των επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο του 2020 παρέχοντας προσωρινή στήριξη στις αγορές. Αλλά η επιδημία του κορωνοϊού συνιστά, σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί, ένα αρνητικό σοκ στην προσφορά, το οποίο περιορίζει την ανάπτυξη και αυξάνει τα κόστη και τον πληθωρισμό, με κάποιες επιπτώσεις στη συνολική ζήτηση.

«Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να το επιλύσει αυτό. Οπότε να αναμένετε μια προσωρινή θετική αντίδραση των αγορών, όταν οι κεντρικές τράπεζες στείλουν σήμα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ως απάντηση στην παγκόσμια πανδημία. Αλλά η αντίδραση αυτή θα εξασθενίσει όταν ο ιός γίνει πιο οξύς και ο οικονομικός αντίκτυπος εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο», τονίζει ο γνωστός οικονομολόγος συνιστώντας εγρήγορση.

Και αυτή η τελευταία είναι απαραίτητη και στη χώρα μας, όπου οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν περισσότερο ευχολόγιο παρά πράξη. Είναι πολύ πιθανόν έτσι, η οικονομία να μπει σε φάση σοβαρών αναταράξεων την ώρα που και οι γεωπολιτικές συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι για την ΝΑ Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Κράτος: Κλειδί η σχέση αποτελεσματικότητας και μεγέθους

Από: EBR

Η νέα διπλή κρίση (στην δημόσια υγεία και συνεπακόλουθα δυστυχώς και στην οικονομία) έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα του ρόλου και ειδικά του μεγέθους του κράτους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Στεκόμαστε ενωμένοι μπροστά στη δυσκολία: η Ευρώπη ως επίκεντρο αλληλεγγύης

Στεκόμαστε ενωμένοι μπροστά στη δυσκολία: η Ευρώπη ως επίκεντρο αλληλεγγύης

«Δεν είμαι Αθηναίος ούτε Έλληνας, αλλά πολίτης του κόσμου», είχε πει ο Σωκράτης

Οικονομία

Ζητούμενο η ταχεία ανάκαμψη μετά τη δεδομένη ύφεση

Ζητούμενο η ταχεία ανάκαμψη μετά τη δεδομένη ύφεση

H πανδημία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης θα επηρεάσουν με ασυνήθιστο τρόπο την προσφορά και τη ζήτηση σε διάφορους τομείς της οικονομίας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron