Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

H ασφαλιστική αγορά αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή

Eδώ και πολλές δεκαετίες παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας να μεταμορφώνεται και να εξελίσσεται με εξαιρετική ταχύτητα

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020

«Στην Ελλάδα, η ασφαλιστική αγορά είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής και ένας από τους πιο σημαντικούς εργοδότες.»
«Στην Ελλάδα, η ασφαλιστική αγορά είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής και ένας από τους πιο σημαντικούς εργοδότες.»

του Αλέξανδρου Σαρηγεωργίου* 

Eδώ και πολλές δεκαετίες παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας να μεταμορφώνεται και να εξελίσσεται με εξαιρετική ταχύτητα. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πιο πολύπλοκες και αλληλένδετες από ποτέ άλλοτε, με εκφάνσεις σε πολλαπλά επίπεδα: στην κοινωνία, στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην πολιτική και, φυσικά, την τεχνολογία.

Αυτός είναι ο κόσμος μας σήμερα και οι συνθήκες του επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά. Σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να βρούμε τον τρόπο να προσαρμοστούμε και να προοδεύσουμε ως κλάδος. Λόγω του ρόλου που θέλουμε να έχουμε στη ζωή κάθε ανθρώπου που μας εμπιστεύεται, η αποστολή μας δεν είναι άλλη από το να του δίνουμε την ασφάλεια και τη σιγουριά που τόσο χρειάζεται, ώστε να συνεχίζει να διεκδικεί τη ζωή που ονειρεύεται.

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο ως κλάδος καλούμαστε να επαναπροσδιορίζουμε τον ρόλο μας. Οι καινοτομίες στη σύγχρονη τεχνολογία μόνο θετικό πρόσημο μπορούν να έχουν στον τρόπο που κάνουμε τη δουλειά μας, διευκολύνοντας την καθημερινότητά μας, απλοποιώντας διαδικασίες και περιορίζοντας έξοδα.

Ταυτόχρονα με την τεχνολογία, εξελίσσεται ραγδαία και ο τρόπος με τον οποίο έχουμε, πλέον, πρόσβαση σε πληροφορίες. Στον συνδεδεμένο κόσμο του σήμερα η επιτυχία βρίσκεται στο πόσο περίτεχνα μπορεί κάποιος να στοχεύσει τον σωστό άνθρωπο, με το σωστό προϊόν, τη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο. Οι οργανισμοί που συγκεντρώνουν όλες αυτές τις πληροφορίες και την ανάλυσή τους θα ζητήσουν, σταδιακά, μερίδιο από τη δική μας πίτα. Η πρόκληση έχει δύο όψεις: είτε θα βρούμε τρόπο να αντιδράσουμε και να απαντήσουμε, είτε θα αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας, με αμοιβαίο όφελος.

Και αν τα δεδομένα αυτά είναι ο τρόπος για να έρθουμε ακόμα πιο κοντά στον άνθρωπο που θα επιλέξει τις υπηρεσίες μας, οι κανονισμοί και η εποπτεία που διέπουν τον κλάδο μας έρχονται να προστατεύσουν τον καταναλωτή, καθιστώντας, ωστόσο, την ασφάλιση πιο ακριβή και τις αποδόσεις χαμηλότερες για τους επενδυτές. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για προστασία του καταναλωτή, αλλά πρέπει παράλληλα να εξασφαλίσουμε ότι ο παραδοσιακός ασφαλιστής θα συνεχίσει να είναι βιώσιμος. Η νομοθεσία δεν χρειάζεται να είναι περισσότερη σε όγκο, αλλά πιο στοχευμένη.

Τέλος, φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές, το δημογραφικό ζήτημα και οι κυβερνοκίνδυνοι δημιουργούν περαιτέρω προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για τον κλάδο μας.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το μέλλον δεν διαγράφεται ιδιαίτερα αισιόδοξο. Κάθε εποχή, ωστόσο, έχει τις δικές της δυσκολίες και τις δικές της προκλήσεις. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία να αναγνωρίσουμε είναι ότι όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν ότι η κοινωνία, σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία μας. Και αυτό αφορά φυσικά και τη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, η ασφαλιστική αγορά είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής και ένας από τους πιο σημαντικούς εργοδότες. Αναπτυσσόμαστε με ρυθμό μεγαλύτερο από του ΑΕΠ της χώρας και έχουμε συμμορφωθεί πλήρως με όσα προβλέπουν οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές - και μάλιστα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας.

Ο κλάδος μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αναλάβει ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Διαθέτουμε τις γνώσεις, την εμπειρία, τα κεφάλαια και τους ανθρώπους ώστε να συμμετέχουμε στον διάλογο, ενεργά και με πραγματικές θέσεις. Είμαστε εδώ και πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτή είναι η επιδίωξή μας.

*πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Τι θα έλεγε ο Τζ. Μ. Κέινς σήμερα;

Από: EBR

Ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, έκανε αυτό που ήθελε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να κάνει, στον απόηχο της αναγκαστικής παραίτησης του προκάτοχού του Σαγίντ Τζαβίντ τον Φεβρουάριο

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Διεθνής Ημέρα Διασταύρωσης Πληροφοριών: παραπληροφόρηση και κορονοϊός

Διεθνής Ημέρα Διασταύρωσης Πληροφοριών: παραπληροφόρηση και κορονοϊός

Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε έξαρση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, που παρεμποδίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας

Οικονομία

Πόσο θα μας κοστίσει ο κορωνοϊός

Πόσο θα μας κοστίσει ο κορωνοϊός

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και το βαρύ οικονομικό κόστος. Πώς αναμένεται να επηρεαστούν χώρες, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Πρόκειται για μετάβαση σε μια Νέα Εποχή;

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron