Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

Χαρτογράφηση και υποστήριξη του οικοσυστήματος των ελληνικών startups

Την πλήρη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών εταιρειών στην Ελλάδα και τη συνολική υποστήριξή του μέσα από φορολογικά - και όχι μόνο - κίνητρα προωθεί η ελληνική κυβέρνηση

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

Κεντρικό άξονα του νέου προγράμματος θα αποτελέσει το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, ένα εργαλείο για τις startups, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν διεθνή παρουσία σε ξένες αγορές, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές.
Κεντρικό άξονα του νέου προγράμματος θα αποτελέσει το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, ένα εργαλείο για τις startups, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν διεθνή παρουσία σε ξένες αγορές, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές.

Την πλήρη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών εταιρειών στην Ελλάδα και τη συνολική υποστήριξή του μέσα από φορολογικά - και όχι μόνο - κίνητρα προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Βασικό εργαλείο για τη στήριξη των startups και του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, θα αποτελέσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα “Elevate Greece”, το οποίο βρίσκεται προ των πυλών.

Κεντρικό άξονα του νέου προγράμματος θα αποτελέσει το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, ένα εργαλείο για τις startups, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν διεθνή παρουσία σε ξένες αγορές, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές. Στόχος του Μητρώου είναι αφενός να χαρτογραφήσει το δυναμικό των νεοφυών εταιρειών, που έχουν παρουσία στη χώρα μας. Στόχος της συστηματικής αποτύπωσης του συνολικού οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι να διευκολυνθεί η στήριξή της με μια σειρά θεσμικών μέτρων.

“Μέχρι σήμερα, δεν ξέρουμε ποιες είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, πόσες είναι, σε ποιους τομείς, με τι ασχολούνται, τι τζίρο έχουν, πόσους ανθρώπους απασχολούν. Ο ορισμός για τις νεοφυείς επιχειρήσεις δεν είναι κάτι το οποίο προβλημάτισε μόνο την ελληνική κυβέρνηση, είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δυσκολευτεί”, τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, η Ελλάδα δεν ανακάλυψε τον …τροχό: “Αυτό το οποίο κάναμε είναι ότι μελετήσαμε βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, όπου είδαμε ότι πολλές χώρες είχαν προχωρήσει στη δημιουργία ενός μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων. Πράγμα το οποίο κάνουμε και εμείς”.

Δικτύωση - εξωστρέφεια

Μέσα από το “Elevate Greece” και την επίσημη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και του συνολικού οικοσυστήματος καινοτομίας, των adventure capital funds, των επιταχυντών, των θερμοκοιτίδες, αφενός θα υποστηριχθεί η μεταξύ τους δικτύωση, αλλά και η εξωστρέφειά τους. Η πλατφόρμα “Elevate Greece” θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να παρακολουθεί την πορεία του οικοσυστήματος με βάση κρίσιμους συγκεκριμένους δείκτες: “θα δημιουργήσουμε τη βάση δεδομένων για την εύρεση εξειδικευμένων επιστημονικών θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις. H πλατφόρμα αυτή θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για επιπλέον επενδύσεις και μέσω αυτής θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε στοχευμένα εργαλεία για να τα βοηθήσουμε”, εξήγησε ο κ. Δήμας.

Κίνητρα

Η συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία - σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία - θα υποστηρίζεται και από μια δέσμη ισχυρών κινήτρων. Πρόκειται για κίνητρα σε κρίσιμους τομείς, όπως η χρηματοδότηση, η φορολογία, τα εργασιακά και ασφαλιστικά των εργαζομένων. Όπως δε διευκρίνισε ο Υφυπουργός, αυτά τα κίνητρα θα συνδυάζονται με τη παρέμβαση της δημιουργίας (μέσω ΣΔΙΤ) της “Πολιτείας Καινοτομίας”, που θα εγκατασταθεί στον χώρο της παλαιάς βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, δίπλα στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

O Κουφοντίνας και η φιλελεύθερη τάξη

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Ο ισοβίτης αρχιδολοφόνος της «17 Νοέμβρη», αφού με τις δολοφονίες του δεν κατάφερε να πλήξει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, τώρα το εκβιάζει, χρησιμοποιώντας τους θεσμούς του

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες λαμβάνουν μέτρα κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες λαμβάνουν μέτρα κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσιεύει τις νέες εκθέσεις των πλατφορμών Facebook, Google, Microsoft, Twitter, TikTok και Mozilla, οι οποίες έχουν υπογράψει τον κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση

Οικονομία

Παγκόσμια υπερδύναμη στο e-commerce η Κίνα το 2021

Παγκόσμια υπερδύναμη στο e-commerce η Κίνα το 2021

Ένα εντυπωσιακό ορόσημο θα επιτύχει το 2021 η Κίνα, καθώς θα γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως, όπου η αξία των online πωλήσεων θα υπερβεί αυτές σε φυσικά καταστήματα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron