Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Αυστραλία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ σε αντιπαράθεση με την Κίνα: Η Ε.Ε. υποχωρεί για τρίτη φορά

«Οι υπογράφοντες αυτής της πρότασης εκφράζουν για ακόμα μια φορά τη βαθιά τους ανησυχία σχετικά με την απόφαση του Πεκίνου για την επιβολή του νόμου για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ...»

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020

Η απόφαση της Ε.Ε. να μην χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημά της ως ο μεγαλύτερος εμπορικός συνασπισμός στον κόσμο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν με εμπορικά μέτρα, εάν το Πεκίνο προχωρήσει στην επιβολή της εθνικής νομοθεσίας για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.
Η απόφαση της Ε.Ε. να μην χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημά της ως ο μεγαλύτερος εμπορικός συνασπισμός στον κόσμο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν με εμπορικά μέτρα, εάν το Πεκίνο προχωρήσει στην επιβολή της εθνικής νομοθεσίας για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

του N. Peter Kramer

«Οι υπογράφοντες αυτής της πρότασης εκφράζουν για ακόμα μια φορά τη βαθιά τους ανησυχία σχετικά με την απόφαση του Πεκίνου για την επιβολή του νόμου για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ... Η απόφαση της Κίνας να επιβάλλει έναν νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την κοινή σινοβρετανική διακήρυξη», έγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Dominic Raab, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Marise Payne, ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Francois-Philippe Champagne και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Michael Pompeo.

Και πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση; Για τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, φαίνεται ότι η σημαντικότερη παράμετρος των κινήσεων της Κίνας, για ενίσχυση του νόμιμου ελέγχου στο Χονγκ Κονγκ, είναι ότι με τον τρόπο αυτό δεν τίθενται σε κίνδυνο οι «επενδυτικές συμφωνίες». Δήλωσε, επίσης, ότι η νέα νομοθεσία της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ δεν έθεσε σε κίνδυνο την προγραμματισμένη σύνοδο μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας, το Σεπτέμβριο στη γερμανική πόλη της Λειψίας. Ούτε το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Πεκίνο, ούτε το ισχυρό γερμανικό επιχειρηματικό λόμπι, BDI- έχοντας εκδόσει προειδοποιήσεις σχετικά με την εμπορική απειλή του νέου νομικού πλαισίου- συμμερίζονται την εμπιστοσύνη του Borrell προς την Κίνα.

Η απόφαση της Ε.Ε. να μην χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημά της ως ο μεγαλύτερος εμπορικός συνασπισμός στον κόσμο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν με εμπορικά μέτρα, εάν το Πεκίνο προχωρήσει στην επιβολή της εθνικής νομοθεσίας για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ. Σε σχετική ερώτηση, ο Borrell απάντησε «Δεν νομίζω ότι οι κυρώσεις είναι ο τρόπος επίλυσης προβλημάτων με την Κίνα».

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες που η Ε.Ε. υποχωρεί στην κινεζική πίεση. Ανήσυχος για τις επιπτώσεις, ο Borrell ενέδωσε στο Πεκίνο, μετριάζοντας την κριτική της Ε.Ε. για την Κίνα σε επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο. Μια εβδομάδα αργότερα, μια ανοιχτή επιστολή προς την «China Daily», υπογεγραμμένη από τους 27 μόνιμους εκπροσώπους της Ε.Ε., «λογοκρίθηκε» -πριν δημοσιευθεί- από τον άνδρα του Borrell στο Πεκίνο, επίσης κατόπιν αιτήματος κινεζικών αξιωματούχων. Είναι περίεργο, παρακολουθώντας την αντίδραση της Ε.Ε. για την νέα νομοθεσία του Πεκίνου για το Χονγκ Κονγκ, κάποιος να θεωρήσει ότι η Ε.Ε. προκάλεσε μια τρίτη κινεζική παρέμβαση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική οικονομία κατέκτησε σημαντικούς στόχους τα τελευταία χρόνια

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron