Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Βαθιά ύφεση 6% σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Μετά την Παγκόσμια Τράπεζα και ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) προβλέπει δραματική ύφεση 7,6%

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020

Ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί ότι θα υπάρξει αύξηση πτωχεύσεων και πιθανώς μακρά περίοδος ανεργίας, η οποία δεν θα αποκλιμακώνεται.
Ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί ότι θα υπάρξει αύξηση πτωχεύσεων και πιθανώς μακρά περίοδος ανεργίας, η οποία δεν θα αποκλιμακώνεται.

Μετά την Παγκόσμια Τράπεζα και ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) προβλέπει δραματική ύφεση 7,6%, στην οποία θα περιπέσει η διεθνής οικονομία εάν ξεσπάσει νέο κύμα κορωνοϊού εντός του 2020 – πρόκειται για τη δραματικότερη ύφεση των τελευταίων 100 ετών. Διαφορετικά, η ύφεση θα είναι της τάξεως του 6% (έναντι 5,2% που προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα). Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως η πανδημία κατατρώγει την παγκόσμια οικονομία, εξ ου και οι πολιτικές ηγεσίες δεν έχουν την πολυτέλεια να αποσύρουν πρόωρα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Εάν το πράξουν, τότε η οικονομική και κοινωνική βλάβη θα είναι μακρόχρονη. Με το καλό σενάριο του 6% εκτιμάται πως θα υπάρξει ανάκαμψη περίπου στα προ κρίσης επίπεδα στα τέλη του 2021. Ωστόσο, ούτως ή άλλως, σε αυτές τις συνθήκες, το να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα στην κανονικότητά της είναι πολύ δύσκολο, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ. «Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει βελτίωση, η οποία θα έχει το σχήμα V, διότι συνεχίζεται η άρση των περιορισμών, με κάποιους κλάδους να μπορούν να λειτουργήσουν ξανά», επισημαίνει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λοράνς Μπουν. «Εντούτοις, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία και η διασκέδαση καθώς και άλλοι κλάδοι δεν θα λειτουργήσουν όπως πριν, και η εκτίναξη θα γίνει άμεσα, αλλά το να επανέλθουν όπου ακριβώς ήταν, είναι δυσκολότατο», προσθέτει.

Ειδικότερα, φέτος η αμερικανική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει άνω του 7% ύφεση εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού και 9% η Ευρωζώνη. Στη δε περίπτωση της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, η κάμψη θα ξεπεράσει το 11%, και θα είναι η χειρότερη όλων εντός του ΟΟΣΑ.

Επιπροσθέτως, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η Βρετανία διατρέχει τον κίνδυνο μεγάλου πλήγματος στο εμπόριο και στην απασχόληση, εάν δεν συνάψει συμφωνία εξόδου της με την Ε.Ε. έως το τέλος του έτους ή δεν παρατείνει τη μεταβατική περίοδο.

Πτωχεύσεις

Η δε Γερμανία «διαθέτει έναν επιχειρηματικό κλάδο, ο οποίος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα τραπεζικά δάνεια, οπότε τα πιστωτικά ιδρύματα είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο να μην τους επιστραφούν τα χρήματά τους εάν χρεοκοπήσουν οι εταιρείες», παρατηρεί η Ιζαμπέλ Κόσε, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. Οι τράπεζες στη Γερμανία, γενικά μιλώντας, έχουν σχετικά χαμηλές αποδόσεις και περιορισμένη κεφαλαιοποίηση. Συνεπώς, όπως τονίζει η κ. Κόσε, θα πρέπει η χώρα να προβλέψει, ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια σε περίπτωση πτωχεύσεων λόγω ιού.

Ορισμένοι κλάδοι, όπως λόγου χάριν οι αερομεταφορές και ο τουρισμός, υφίστανται πλήγματα, που θα τους ακολουθούν σε βάθος χρόνου και έχουν ανακοινώσει ήδη χιλιάδες απολύσεις. Ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί ότι θα υπάρξει αύξηση πτωχεύσεων και πιθανώς μακρά περίοδος ανεργίας, η οποία δεν θα αποκλιμακώνεται. «Είναι πολύ σημαντικό να μην επαναλάβουμε τα λάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και, παράλληλα, να υποστηρίξουμε τη μετάβαση της οικονομίας έως ότου καλύψουν το χαμένο έδαφος και η ανάπτυξη και η απασχόληση», παρατηρεί η Λοράνς Μπουν. Ολοένα και περισσότερα εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές γίνονται εμφανή, ενώ η καραντίνα εκτίναξε τις ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων με βαρύτερα πληγέντες τους νέους και τους ανειδίκευτους – αντιθέτως, όσοι διέθεταν καλύτερο επαγγελματικό οπλισμό μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν, παραμένοντας παραγωγικοί από το σπίτι τους. Ο ΟΟΣΑ, τέλος, υπογραμμίζει πως οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στους πιο ευάλωτους.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική οικονομία κατέκτησε σημαντικούς στόχους τα τελευταία χρόνια

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron