Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Η Condoleezza Rice ως υποψήφια αντιπρόεδρος του κόμματος Biden;

Ένας πολιτικός πρέπει να έχει σωστή αίσθηση του χρόνου. Μια κρίση μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για δημόσια προβολή ή για πολιτικές αλλαγές

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020

«Ο βίαιος θάνατος του George Floyd στην Μινεάπολη πριν από δύο εβδομάδες, έδωσε στον Biden την ευκαιρία να αναδειχθεί και πάλι. Πράγματι, βγήκε και έδωσε ομιλία στη Φιλαδέλφεια, πριν από μια εβδομάδα, ως απάντηση στην βάναυση αστυνομική μεταχείριση και στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα.»
«Ο βίαιος θάνατος του George Floyd στην Μινεάπολη πριν από δύο εβδομάδες, έδωσε στον Biden την ευκαιρία να αναδειχθεί και πάλι. Πράγματι, βγήκε και έδωσε ομιλία στη Φιλαδέλφεια, πριν από μια εβδομάδα, ως απάντηση στην βάναυση αστυνομική μεταχείριση και στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα.»

του Hans Izaak Kriek*

Ένας πολιτικός πρέπει να έχει σωστή αίσθηση του χρόνου. Μια κρίση μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για δημόσια προβολή ή για πολιτικές αλλαγές. Ας μην προτρέχουμε, όμως. Ο Joe Biden χρησιμοποίησε τον θάνατο του George Floyd για την εκστρατεία του; Τα μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί στις «ιδιαίτερες» καταστάσεις του Joe Biden κατά το παρελθόν. Κι όμως, εξασφάλισε το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και τώρα έχει συγκεντρώσει αρκετούς εκπροσώπους για τις εκλογές. Αλλά αποδείχθηκε πολύ δύσκολο για έναν απλό πολίτη να πεισθεί κατά τη διάρκεια της εθνικής καταστροφής του Covid-19. Ο Πρόεδρος Trump τον προκαλούσε συχνά τους τελευταίους μήνες, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «Κρυμμένος Biden».

Ο βίαιος θάνατος του George Floyd στην Μινεάπολη πριν από δύο εβδομάδες, έδωσε στον Biden την ευκαιρία να αναδειχθεί και πάλι. Πράγματι, βγήκε και έδωσε ομιλία στη Φιλαδέλφεια, πριν από μια εβδομάδα, ως απάντηση στην βάναυση αστυνομική μεταχείριση και στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα. Υπάρχουν, ωστόσο, και άσχημα νέα για τον Joe Biden. Ο Terry McAuliffe, μεγάλος υποστηρικτής του Δημοκρατικού κόμματος και του Joe Biden, δήλωσε σε μια συνάντηση των Δημοκρατών της Βιρτζίνια ότι ο πρώην αντιπρόεδρος θα πρέπει να παραμείνει στο υπόγειο του σπιτιού του στο Ντελαγουέρ κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2020, σύμφωνα με έκθεση.

Ο McAuliffe, ο οποίος το 2016 ήταν πρόεδρος της εκστρατείας της Hillary Clinton, μίλησε σε Zoom τηλεδιάσκεψη της Δημοκρατικής Επιτροπής της Νόρφολκ Σίτι.

«Οι άνθρωποι λένε διαρκώς, «Πρέπει να βγει ο αντιπρόεδρος από το υπόγειο», δήλωσε ο McAuliffe στο «monthly breakfast», όπως ανέφερε το Fox News, επικαλούμενος ένα αντίγραφο video που έλαβε. «Είναι καλά στο υπόγειο. Δύο άνθρωποι τον επιβλέπουν κάθε ημέρα. Αυτό είναι όλο. Αφήστε τον Trump να συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει συνήθως.» Ο πρώην κυβερνήτης της Δημοκρατίας της Βιρτζίνια είπε στο γκρουπ ότι ο Biden, ο καθ’ υπόθεση υποψήφιος για την προεδρία των Δημοκρατικών, θα δυσκολευτεί να βρει τρόπο για να ανταγωνιστεί τον Πρόεδρο Trump, ο οποίος είναι σε θέση να βγάζει δημόσιο λόγο μέσω του Λευκού Οίκου. «Είναι δύσκολο για τον αντιπρόεδρο να τον ξεπεράσει», δήλωσε ο McAuliffe. «Έχουμε την κρίση COVID. Δεν είναι κυβερνήτης, δεν έχει την Εθνική Φρουρά. Δεν είναι πρόεδρος, δεν διαθέτει αίθουσα ενημέρωσης. Πρέπει να εμφανισθεί στρατηγικά. Και όταν λέει κάτι, όπως συνέβη κατά τις διαφυλετικές του επαφές πριν από δύο ημέρες, πρέπει να έχει μεγάλη επιρροή, τεκμηριωμένη θέση, και προτιμούμε να τοποθετηθεί την κατάλληλη στιγμή.»

Ένα επιπλέον σημαντικό ζήτημα σε αυτό το έτος προεδρικών εκλογών είναι ποιος θα επιλέξει τον Joe Biden ως συνυποψήφιό του; Εξασφάλισε επισήμως το χρίσμα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τώρα η προσοχή του στρέφεται στην επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου. Η προθεσμία για τον Biden είναι η 1η Αυγούστου, δίνοντάς του περισσότερο χρόνο από τον αρχικά ορισμένο. Συνήθως, οι συνυποψήφιοι επιλέγονται πριν από τη διεξαγωγή της εθνικής συνελεύσεως, αλλά η πανδημία του COVID-19 ανάγκασε την Εθνική Συνέλευση Δημοκρατικών, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στο Μιλγουόκι, να αναβληθεί έως τις 17 Αυγούστου. Έτσι, ο Biden έχει στη διάθεσή του το υπόλοιπο του Ιουνίου και όλο τον Ιούλιο για εξέταση των υποψηφίων, ενώ εξακολουθεί να πληροί την απαραίτητη προθεσμία.

Δήλωσε ήδη σε δημοσιογράφους πριν από εβδομάδες ότι η επιλογή του θα ίσως ήταν μια μαύρη γυναίκα. Μετά τον θάνατο του Floyd που προκάλεσε διαμαρτυρίες και διαφυλετικές εντάσεις σε όλη τη χώρα, περισσότεροι άνθρωποι ωθούν τον Biden να επιλέξει μια μαύρη γυναίκα ως συνυποψήφιό του. Πολλοί πιστεύουν ότι όχι μόνο μια τέτοια επιλογή θα ήταν σύμβολο συμφιλίωσης και ενότητας, αλλά θα έγραφε, επίσης, ιστορία καθώς ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε μαύρη γυναίκα ως συνυποψήφια αντιπρόεδρος. Ο χρόνος θα δείξει αν ο Biden συμφωνεί, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καλύτερη συνθήκη από την τωρινή, ώστε να επιλεγεί μια μαύρη γυναίκα.

Η Washington Post μόλις ανέδειξε τις 11 τοπ επιλογές, για τον Joe Biden, για τη θέση του αντιπροέδρου. Είναι όλες γυναίκες. Όλες είναι λογικές, έξυπνες, εύγλωττες και ευφυέστατες. Πέντε από αυτές είναι μαύρες. Αλλά η καθεμιά διαθέτει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Μόνο η γερουσιαστής Kamala Harris έχει εθνική αναγνώριση ονόματος. Οι υπόλοιπες, η πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Susan Rice, η πρώην βουλευτής του Κογκρέσου, Stacey Abrams, η δήμαρχος της Ατλάντα, Keisha Lance Bottoms, και η βουλευτής Val Demings, δεν έχουν.

Υπάρχει όμως και ένα νέο όνομα, η Condoleezza Rice. Ως μαύρη γυναίκα, μπορεί να βοηθήσει στην ένωση της χώρας. Υπηρέτησε στο Υπουργικό Συμβούλιο του Προέδρου George W. Bush, τόσο ως ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ, όσο και πριν από αυτό ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, υπηρέτησε (ως ασκούμενη) στο υπουργείο εξωτερικών επί διακυβέρνησης Carter, όπως και επί διακυβέρνησης του προέδρου George H.W. Είναι Ρεπουμπλικανή, αλλά δεν είναι ιδεολόγος. Συνεπώς, θα μπορούσε να έχει απήχηση στους ανεξάρτητους της χώρας. Η εκλογή της θα μπορούσε να αποτελεί ένα εισιτήριο ενότητας και θα στερούσε από τον Πρόεδρο Trump όχι μόνο τις ψήφους από το κέντρο, αλλά και από τη δεξιά.

Οι πληροφοριοδότες των Δημοκρατικών δεν περιμένουν να ακούσουν κάτι συγκεκριμένο από τον Biden στην επόμενη εκστρατεία. Το κύριο μήνυμά του είναι ότι δεν είναι ο Donald Trump. Αυτό θα φέρει την νίκη στους Δημοκρατικούς, ανεξάρτητα από τη φυλή ή την εθνικότητά τους.

*διεθνής πολιτικός δημοσιογράφος και συγγραφέας του ολλανδικού πολιτικού βιβλίου «De Patatbalie», με θέμα τη σχέση μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αδήριτη Ανάγκη η ενίσχυση της Αποτροπής

Από: EBR

Ουτοπαγιδευμένη και αλαζονική, η Τουρκία άγεται και φέρεται από έναν καιροσκόπο

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672,5 δισ. ευρώ στην ετήσια στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2021

Οικονομία

Αναπόφευκτο το Κεφαλαιοποιητικό Συνταξιοδοτικό

Αναπόφευκτο το Κεφαλαιοποιητικό Συνταξιοδοτικό

Η κεφαλαιοποίηση ευνοεί την αλλαγή συμπεριφορών. Αποτελεί αντίδραση στην προοπτική της μακροβιότητας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron