Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Εντός διετίας η ανάκαμψη του πετρελαϊκού κλάδου

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα ανακάμψει το επόμενο έτος, αλλά θα χρειαστούν ίσως δύο χρόνια για να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020

Η κατανάλωση αργού πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω και μάλιστα κατά 8,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η κατανάλωση αργού πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω και μάλιστα κατά 8,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα ανακάμψει το επόμενο έτος, αλλά θα χρειαστούν ίσως δύο χρόνια για να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), μία ημέρα μετά την απόφαση του εμβληματικού για την πετρελαϊκή βιομηχανία κολοσσού της ΒΡ να διαγράψει δισ. δολάρια από τα περιουσιακά του στοιχεία ως συνεπακόλουθο της μειωμένης ζήτησης.

Σε σχετική έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η ΙΕΑ προεξοφλεί πως το επόμενο έτος θα αυξηθεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων κατά 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό σημαίνει, όμως, πως θα παραμείνει και το επόμενο έτος μειωμένη κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Πρόκειται για την πρώτη αναλυτική εκτίμησή της για την εικόνα της αγοράς πετρελαίου το 2021.

Μεταξύ άλλων, η ΙΕΑ εκτιμά πως η χρήση καυσίμων θα παραμείνει κατά 2,5% μειωμένη σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας «της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας των αερομεταφορών». Και πάλι, πάντως, αναφέρει και ορισμένες θετικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ, το πρώτο ήμισυ του έτους «θα λήξει με περισσότερη αισιοδοξία», καθώς η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο δεν μειώθηκε τόσο όσο είχε αρχικά προβλεφθεί πως θα περιοριζόταν εξαιτίας της πανδημίας. Θα είναι, άλλωστε, αυξημένη η ζήτηση στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους.

Σύμφωνα, πάντως, με την ΙΕΑ, η ζήτηση δεν πρόκειται να επανέλθει στα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2023. Προβλέπει, συγκεκριμένα, πως το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ζήτηση για πετρέλαιο θα φτάσει στα 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Παρουσιάζοντας τα πορίσματα των ερευνών της, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Φατίχ Μπιρόλ, υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να εκτιναχθεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων, καθώς έχουν μεσολαβήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, που δυσχεραίνουν σημαντικά μια τέτοια εξέλιξη.

Αναφερόταν στις μεταβολές που επέφερε η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ τόνισε πως είναι καθοριστική η στροφή στην εργασία από το σπίτι. Μέχρι στιγμής, άλλωστε, η κατανάλωση αργού πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω και μάλιστα κατά 8,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σημειωτέον ότι η ΙΕΑ προεξοφλεί πως το επόμενο έτος θα ανακάμψει η παραγωγή πετρελαίου, αλλά η αύξηση θα είναι μικρότερη από το 1/3 της αύξησης που θα σημειώσει η χρήση καυσίμων, η οποία υπολογίζεται σε 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η ΙΕΑ παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη όσον αφορά την ενέργεια και εκτιμά ότι τα αποθέματα καλύπτουν τους επόμενους έξι μήνες.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ο Στέφανος Μάνος διαφωνεί με την πρόταση Κεραμέως για τους αιώνιους φοιτητές

Από: EBR

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν χθες τις νέες ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, οι οποίες τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη δέχονται όλο και περισσότερο κριτική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ανησυχία ότι το «Green Deal» θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων στην Ε.Ε.

Οικονομία

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις

Τι προβλέπει σχετική μελέτη

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron