Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Στην πρώτη γραμμή για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Η εταιρία επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα στις αντίξοες συνθήκες του lockdown και των πτωτικών τιμών και της χαμηλής ζήτησης προϊόντων πετρελαίου και ετοιμάζεται με αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Στις αρχές του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2020, ο αναπληρωτής CEO της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» (cautiously optimistic), απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση για την πορεία ζήτησης αεροπορικών καυσίμων εν όψει της τουριστικής περιόδου.
Στις αρχές του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2020, ο αναπληρωτής CEO της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» (cautiously optimistic), απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση για την πορεία ζήτησης αεροπορικών καυσίμων εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα επέδειξε η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο διεθνοποιημένος κλάδος της διύλισης κατά τη διάρκεια του lockdown στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19. Όπως ανέφερε, τον Μάρτιο 2020, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση των ετησίων οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2019 ο κ. Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, τους δύο πρώτους μήνες του 2020 πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο Συγκρότημα του Mild Hydrocracker, δόθηκε έμφαση στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών του διυλιστηρίου και επιβεβαιώθηκε η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του Ομίλου με την είσοδο στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέσω της απόκτησης χαρτοφυλακίου εν λειτουργία Φωτοβολταϊκών Πάρκων συνολικής δυναμικότητας 47 MW. Ως προς τη δυνατότητα του Ομίλου να ανταπεξέλθει σε περιβάλλον πτωτικών τιμών των προϊόντων πετρελαίου και εν όψει χαμηλής ζήτησης, τότε του επικείμενου lockdown, ο κ. Τζαννετάκης ήταν καθησυχαστικός αναφέροντας ότι το σύνολο των εγκεκριμένων πιστωτικών ορίων της εταιρείας ήταν 1,1, δισ. ευρώ, εκ των οποίων είχαν αναληφθεί μόνο τα 600 εκατ. ευρώ, οι ετήσιες πωλήσεις το 2019 ήταν 14 εκατομμύρια MT, ξεπερνώντας σημαντικά την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του Διυλιστηρίου, ενώ η αρνητική επίδραση στην αποτίμηση των αποθεμάτων λόγω της πτώσης των τιμών θα είναι εφάπαξ και θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα κάποιου συγκεκριμένου τριμήνου της χρήσης 2020. Ούτως ή άλλως, ανέφερε, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ επέδειξε αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα μας μετά το 2010.

Στις αρχές του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2020, ο αναπληρωτής CEO της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» (cautiously optimistic), απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση για την πορεία ζήτησης αεροπορικών καυσίμων εν όψει της τουριστικής περιόδου. Η απάντηση του κ. Τζαννετάκη κρίνεται λογική συνεκτιμώντας το ευρύτερο πλαίσιο όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα στον κλάδο της διύλισης, καθώς η τιμή του dated brent από τα USD 17 το βαρέλι στα τέλη Μαρτίου 2020 βρέθηκε στις παρυφές των USD 40 τη στιγμή της δήλωσης με αυξητικές τάσεις. Ανάλογη συμπεριφορά παρατηρείται και στις τιμές των τελικών προϊόντων πετρελαίου με συνέπεια τη σημαντική άνοδο των περιθωρίων διύλισης. Στο τέλος της χρήσης 2019 τα ταμειακά διαθέσιμα της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ξεπερνούσαν τον δανεισμό της κατά 23 εκατ. ευρώ, ενώ στα τέλη Μαρτίου 2020 ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ήταν 506 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η εταιρία αξιοποίησε μέρος των διαθέσιμων πιστωτικών γραμμών προκειμένου να διασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για την απρόσκοπτη τροφοδοσία του διυλιστηρίου της.

Γενναία Προσφορά

Ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ήταν από τους πρώτους που ενίσχυσαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας επιδεικνύοντας αλληλεγγύη με δωρεά 50 σύγχρονων αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας που παραδόθηκαν στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντ6ατικής Θεραπείας των νοσοκομείων. Οι συγκεκριμένοι αναπνευστήρες είναι κατάλληλοι για την εντατική θεραπεία ενηλίκων, παιδιών και νεογνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Θανατηφόρος βλακεία κατά Δημοκρατίας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Την ώρα που η θανατηφόρος βλακεία προσπαθεί να παγκοσμιοποιηθεί, το διεθνείς πολιτικό σκηνικό δέχεται ισχυρούς τριγμούς…

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο Κοινοτικό Προϋπολογισμό, αποτελεί ιστορική καμπή αλλά και πρόκληση για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Οικονομία

Μια μεγάλη πρόκληση για τον Θεόδωρο Σκυλακάκη

Μια μεγάλη πρόκληση για τον Θεόδωρο Σκυλακάκη

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, έχει ένα τιτάνιο για τα ελληνικά δεδομένα έργο να φέρει εις πέρας, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όχι μόνον υγειονομικές.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron