Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στο παρελθόν

Τον Ιούνιο του 2015, πέντε μήνες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις με τεράστια διαφορά

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020

«Αν θυμηθούμε την έκπληξη με την οποία υποδέχθηκε το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εύκολα συμπεραίνουμε ότι είχε χαθεί η επαφή με τις διεργασίες που έγιναν στο εκλογικό σώμα την τριετία 2016-2019.»
«Αν θυμηθούμε την έκπληξη με την οποία υποδέχθηκε το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εύκολα συμπεραίνουμε ότι είχε χαθεί η επαφή με τις διεργασίες που έγιναν στο εκλογικό σώμα την τριετία 2016-2019.»

του Πέτρου Ιωαννίδη*

Τον Ιούνιο του 2015, πέντε μήνες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις με τεράστια διαφορά (Public Issue ΣΥΡΙΖΑ 47,5%-ΝΔ 19,5%). Πολλοί έκαναν λόγο τότε για πιθανή μακροχρόνια κυριαρχία. Και ύσερα ήρθαν το δημοψήφισμα και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τέσσερις μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2016, η ΝΔ είχε ήδη περάσει μπροστά με διαφορά 3,7 ποσοστιαίων μονάδων (Metron Analysis ΝΔ 23,6%-ΣΥΡΙΖΑ 19,9%). Την επόμενη περίοδο και στηνπορεία για τς εκλογές του περασμένου Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε κάτι που έδειχναν ξεκάθαρα όλες οι μετρήσεις της εποχής. Εκεί που η ηγετική του ομάδα έβλεπε ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ "μέτωπο", δημιουργήθηκε τελικά αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα. Αν θυμηθούμε την έκπληξη με την οποία υποδέχθηκε το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εύκολα συμπεραίνουμε ότι είχε χαθεί η επαφή με τις διεργασίες που έγιναν στο εκλογικό σώμα την τριετία 2016-2019.

Τι έχει συμβεί όμως τον χρόνο που μεσολάβησε από τις τελευταίες εκλογές; Η ΝΔ έχοντας διαχειριστεί δύο μεγάλες κρίσεις (κοωνοϊος, Έβρος) προηγείται με μεγάλες διαφορές σε όλες τις δημοσκοπήσεις που μοιάζει κυρίαρχη του παιχνιδιού. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια αντιφατική και συχνά μη συνεπή στρατηγική (επιστροφή στην ρητορική του 2012 Vs σοσιαλδημοκρατικής στροφής). Φαίνεται επίσης να συνεχίζει να μη βρίσκεται σε επαφή με το εκλογικό σώμα και τις ανάγκες του, ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει δύο νέα θέματα: Τη σκανδαλολογία, αλλά και τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις για το που πάει το κόμμα.

Οι μετρήσεις και σήμερα είναι ξεκάθαρες. Μόνο το 22,7% θεωρεί ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τη χώρα (aboutpeople), σε όλους τους τομείς η κυβέρνηση κερδίζει στη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ (MARC), ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πολύ χαμηλή συσπείρωση και σημαντικές διαρροές προς τη ΝΔ.

Πρόκειται για έναν παρατεταμένο "μήνα του μέλιτος" για την κυβέρνηση ή η παρούσα κατάσταση αντικατροπτίζει τα δομικά θέματα που αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια που κάνει για να ξαναβρεί τον δρόμο του μετά τις ήττες του 2019; Η απάντηση είναι ότι προφανώς ισχύουν και τα δύο. Η κοινή γνώμη δίνει πίστωση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά τη επιτυχή αντιμετώπιση των κρίσεων και παράλληλα αισθάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει ακόμα σαφή προσανατολισμό, ταλαντεύεται ακόμα για το με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Και μπορεί να είναι αναμενόμενο, ένα κόμμα να χρειάζεται χρόνο για να ανασυνταχθεί, αυτό όμως που θα έπρεπε να έχει κατά νου η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στο παρελθόν (βλέπε περίοδο 2012-3015), αλλά στο μέλλον και στις νέες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

*Ιδρυτής της aboutpeople

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Θανατηφόρος βλακεία κατά Δημοκρατίας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Την ώρα που η θανατηφόρος βλακεία προσπαθεί να παγκοσμιοποιηθεί, το διεθνείς πολιτικό σκηνικό δέχεται ισχυρούς τριγμούς…

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο Κοινοτικό Προϋπολογισμό, αποτελεί ιστορική καμπή αλλά και πρόκληση για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Οικονομία

Μια μεγάλη πρόκληση για τον Θεόδωρο Σκυλακάκη

Μια μεγάλη πρόκληση για τον Θεόδωρο Σκυλακάκη

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, έχει ένα τιτάνιο για τα ελληνικά δεδομένα έργο να φέρει εις πέρας, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όχι μόνον υγειονομικές.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron