Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Είναι η τουρκική οικονομία υπό κατάρρευση;

Συχνά, η αντιπαλότητά μας με την Τουρκία οδηγεί σε υπερεκτίμηση ή σε υποεκτίμηση των οικονομικών προβλημάτων της, πράγμα που δεν βοηθά στην επίγνωση της πραγματικότητας

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

«Επειδή η Τουρκία έχει εξαιρετικά χαμηλό δημόσιο χρέος της τάξης του 30% του ΑΕΠ της σε σύγκριση με το αντίστοιχο 180% ΑΕΠ της χώρας μας, έχει μεγάλα περιθώρια δανεισμού από το εξωτερικό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την στήριξη του νομίσματός της, το εξοπλιστικό της πρόγραμμα και γενικότερα την οικονομική της ανάπτυξη.»
«Επειδή η Τουρκία έχει εξαιρετικά χαμηλό δημόσιο χρέος της τάξης του 30% του ΑΕΠ της σε σύγκριση με το αντίστοιχο 180% ΑΕΠ της χώρας μας, έχει μεγάλα περιθώρια δανεισμού από το εξωτερικό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την στήριξη του νομίσματός της, το εξοπλιστικό της πρόγραμμα και γενικότερα την οικονομική της ανάπτυξη.»

του Ναπολέοντα Μαραβέγια*

Συχνά, η αντιπαλότητά μας με την Τουρκία οδηγεί σε υπερεκτίμηση ή σε υποεκτίμηση των οικονομικών προβλημάτων της, πράγμα που δεν βοηθά στην επίγνωση της πραγματικότητας. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία 15 χρόνια η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται με σχετικά υψηλούς ρυθμούς (3-4%) ετησίως, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της Τουρκίας να είναι σήμερα τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό της χώρας μας, καθώς η Ελλάδα έχασε στη δεκαετή περίοδο της κρίσης περίπου 25% του δικού της ΑΕΠ.

Ωστόσο, το κατά κεφαλήν προϊόν της Ελλάδας παρά τη μείωσή του παραμένει περίπου διπλάσιο από αυτό της Τουρκίας, λόγω του μεγάλου πληθυσμού της γειτονικής χώρας, που οφείλεται στον δημογραφικό δυναμισμό της. Αυτός ο δημογραφικός δυναμισμός της Τουρκίας σε σύγκριση με τον δημογραφικό μαρασμό της χώρας μας, όπως έχει ήδη αναλυθεί πρόσφατα (βλ. Τ. Γιαννίτσης, ΤΑ ΝΕΑ, 29/8/20), θα μπορούσε να την οδηγήσει και σε αναπτυξιακό δυναμισμό στο μέλλον.

Οι συναλλαγές της Τουρκίας με τη χώρα μας ευνοούν την Ελλάδα με πλεόνασμα της τάξης των 500 εκατ. € περίπου τα τελευταία χρόνια, ενώ γενικότερα η Τουρκία, παρά τον τεράστιο όγκο εξαγωγών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζει ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, μικρότερο όμως από αυτό της χώρας μας. Οσον αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει ελλείμματα της τάξης του 3% του ΑΕΠ περίπου, ενώ η χώρα μας μετά τη διαρθρωτική προσαρμογή με τα τρία μνημόνια έχει μηδενίσει σχεδόν αυτό το έλλειμμα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν (15% ΑΕΠ).

Στο ζήτημα της ανεργίας η Τουρκία βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη θέση, με τους ανέργους στο 12-13% περίπου του ενεργού πληθυσμού της, ενώ η χώρα μας κινείται στο 16-17%. Αντίθετα στο ζήτημα του πληθωρισμού, όπου στην Ελλάδα είναι σχεδόν μηδενικός, στην Τουρκία βρίσκεται (2019) σε υψηλά ποσοστά της τάξης του 10-12% ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης και της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Είναι πολύ γνωστό ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική διατήρησης χαμηλών επιτοκίων για να μην ανακοπούν οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν έχει αναχαιτίσει τη συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου (30% το 2018 και περίπου 15% από την αρχή του 2020).

Η υποτίμηση αυτή συντηρεί τον πληθωρισμό, αυξάνοντας όμως δυνητικά τις τουρκικές εξαγωγές. Ομως, η εμμονή του Προέδρου Ερντογάν στα χαμηλά επιτόκια έχει στοιχίσει σημαντικά σε συναλλαγματικά αποθέματα για να στηριχθεί το εθνικό νόμισμα, ενώ πιέζει ανοδικά τα επιτόκια των τουρκικών ομολόγων (12-13%). Ωστόσο, επειδή η Τουρκία έχει εξαιρετικά χαμηλό δημόσιο χρέος της τάξης του 30% του ΑΕΠ της σε σύγκριση με το αντίστοιχο 180% ΑΕΠ της χώρας μας, έχει μεγάλα περιθώρια δανεισμού από το εξωτερικό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την στήριξη του νομίσματός της, το εξοπλιστικό της πρόγραμμα και γενικότερα την οικονομική της ανάπτυξη. Εξάλλου, το έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό έχει συγκρατηθεί τα τελευταία χρόνια στο 2% περίπου και το έλλειμμα στις εξωτερικές πληρωμές δεν ξεπερνά το 3% (όπως έχει αναφερθεί) χωρίς να χρειαστούν μνημόνια και διαρθρωτική προσαρμογή, όπως δυστυχώς συνέβη στη χώρα μας.

Τέλος, όσον αφορά στις συνέπειες της πανδημίας, αναμένεται ύφεση μεταξύ 5-8% το 2020 (ΟΟΣΑ) και συρρίκνωση του όγκου των εξαγωγών της Τουρκίας, φαινόμενα παρόμοια με αυτά της χώρας μας. Επιπλέον, αναμένεται αύξηση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, λόγω των κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και εργαζομένους και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) (από 5% του συνόλου σήμερα εκτιμάται να φθάσουν στο 12% το 2021). Η σύγκριση με τη χώρα μας είναι εξαιρετικά δυσμενής, όπου τα ΜΕΔ είναι σήμερα στο 40% περίπου, με προφανείς ανοδικές τάσεις λόγω της πανδημίας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σύγκριση με τη γειτονική χώρα είναι ότι η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη της Ευρώπης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (32 δισ.) και μέσω των εισροών από τα ευρωπαϊκά ταμεία (40 δισ.) τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, η Τουρκία μπορεί να υποστεί οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ, αν δεν περιορίσει την επιθετικότητά της έναντι της χώρας μας.

*καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην υπουργός
**πρώτη δημοσίευση: www.tovima.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ίσως ο πιο δύσκολος χειμώνας της γενιάς μας

Από: EBR

Μια ματιά μόνο στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αρκεί για να σχηματίσουμε μια αποκαρδιωτική εικόνα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην εναρκτήρια έκδοση κοινωνικού ομολόγου στο πλαίσιο του μέσου EU SURE, ύψους 17 δισ. Ευρώ, για να συμβάλει στη διατήρηση των ατόμων στις θέσεις εργασία τους

Οικονομία

Ποιοί μονίμως δίνουν και ποιοί μονίμως τα παίρνουν από τα δημόσια ταμεία

Ποιοί μονίμως δίνουν και ποιοί μονίμως τα παίρνουν από τα δημόσια ταμεία

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, καταναλωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως πάντοτε, γεμίζουν και σε περίοδο κρίσης τα δημόσια ταμεία, τα οποία αδειάζουν από τις αντιπαραγωγικές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, αναλήψεις χρεών και τόκους εξυπηρέτησης του χρέους έως το ... 2070

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron