Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Το παιχνίδι εξουσίας της Angela, με τη βοήθεια του Emmanuel

Μια ιστορική συμφωνία! Με προϋπολογισμό ύψους 1.800 δισ. ευρώ- ο οποίος συνδέεται με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου, τα μεγέθη των προσβάσιμων πόρων για την Ε.Ε. θα είναι πρωτοφανή

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020

«Τώρα μπορούμε να ανοικοδομήσουμε τις οικονομίες μας. Αυτό το πακέτο ανάκαμψης θα δώσει ώθηση προς την πράσινη και ψηφιακή μας μετάβαση», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Τώρα μπορούμε να ανοικοδομήσουμε τις οικονομίες μας. Αυτό το πακέτο ανάκαμψης θα δώσει ώθηση προς την πράσινη και ψηφιακή μας μετάβαση», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

του N. Peter Kramer

Μια ιστορική συμφωνία! Με προϋπολογισμό ύψους 1.800 δισ. ευρώ- ο οποίος συνδέεται με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου, τα μεγέθη των προσβάσιμων πόρων για την Ε.Ε. θα είναι πρωτοφανή. «Τώρα μπορούμε να ανοικοδομήσουμε τις οικονομίες μας. Αυτό το πακέτο ανάκαμψης θα δώσει ώθηση προς την πράσινη και ψηφιακή μας μετάβαση», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν αφότου και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν ως προς το κείμενο κανονισμού για τον μηχανισμό κυρώσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ Ουγγαρίας, Πολωνίας και της Angela Merkel, μετά από διαβουλεύσεις της μόνο με τον Emmanuel Macron. Αυτό οδήγησε τους πρωθυπουργούς Victor Orban και Mateusz Morawiecki να άρουν το βέτο τους στον πολυετή προϋπολογισμό και στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό.

Προκειμένου, βέβαια, να αποφευχθεί η κακή διαχείριση των οικονομικών πόρων, η Ε.Ε.- επίσης, για πρώτη φορά- θα διαθέτει έναν μηχανισμό που θα «τιμωρεί» οικονομικά τα κράτη- μέλη, σε περίπτωση που αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ σπαταληθούν εις βάρος του κράτους δικαίου. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ένα δικαστήριο δεν διεξάγει έρευνες κατά της διαφθοράς, είτε εάν υπάρξει παραβίαση των δημοσίων συμβάσεων. Χάρη στον συμβιβασμό της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Merkel, ένα κράτος- μέλος μπορεί να προκαλέσει διακοπή της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων, εφόσον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κληθεί να εξετάσει την παραβίαση του κανονισμού. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να διαρκέσει και ενάμιση χρόνο.

Προς αποφυγή κάθε παρανόησης, ο νέος κανονισμός δεν εννοεί ότι η Ε.Ε. διαθέτει ήδη τα μέσα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς του κράτους δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία. Για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνονται η ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μέτρα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBIQ+, ή για τις ΜΚΟ. Το περίφημο άρθρο 7 εξακολουθεί να εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς, οι οποίοι θεωρητικά μπορούν να οδηγήσουν σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου μιας χώρας, αλλά αποδεικνύεται μη πρακτικό λόγω της προϋπόθεσης ομοφωνίας στο Συμβούλιο.

Όντας στα καλύτερά της, η Merkel- επίσης μετά από διαβούλευση με τον Μακρόν- «τορπίλισε» την απόφαση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, εις βάρος της θέλησης της μεγάλης πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κατάλογος των ονομάτων και των κυρώσεων είχε ήδη προετοιμαστεί επιμελώς. Η Γερμανίδα Καγκελάριος επέλεξε να απαλλάξει από τις κατηγορίες τον Πρόεδρο Recep Erdogan. Μια πιθανή τουρκική απόφαση να ανοίξει ξανά τα σύνορα με την Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη ροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Η Merkel υποστηρίζει ακράδαντα ότι δεν υπάρχει ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε. για ένα τέτοιο δεύτερο κύμα.

Οι μέρες της Καγκελαρίου Merkel είναι μετρημένες. Ποιος θα είναι ο διάδοχός της; Θα σχηματίσει το ίδιο «dreamteam» με τον Πρόεδρο Macron, ώστε να ταράξει τα νερά στην Ε.Ε.;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H τέχνη του εφικτού στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Από: EBR

Οι δραματικές όσο και θεαματικές αλλαγές που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, έχουν- αποδεδειγμένα πια- αλλάξει τον τρόπο, τις μεθόδους- με τη συμβολή της τεχνολογίας, και τους στόχους διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη δέχονται όλο και περισσότερο κριτική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ανησυχία ότι το «Green Deal» θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων στην Ε.Ε.

Οικονομία

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Συντελείται μια ριζική μετατόπιση του Πραγματικού. Αρχίζει και διακτινίζεται μακριά η Εργασία, το Χρήμα, η Αξία

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron