Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Europol : Το lockdown μετατρέπει το Διαδίκτυο σε «ναρκοπέδιο» για τα παιδιά

Τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να αποτελούν την πιο αποτελεσματική ασπίδα κατά του κοροναϊού και της πανδημίας, ταυτόχρονα όμως αυξάνει δραματικά τις σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων που… ξημεροβραδιάζονται στο Internet, συχνά χωρίς επιτήρηση

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020

Οι ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες που επιβάλλει το lockdown στις περισσότερες χώρες μπορεί να αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι στον φονικό κοροναϊό, σύμφωνα με επιστήμονες και κυβερνήσεις, ενέχουν όμως και σημαντικούς κινδύνους – ειδικά για τις νεότερες γενιές.
Οι ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες που επιβάλλει το lockdown στις περισσότερες χώρες μπορεί να αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι στον φονικό κοροναϊό, σύμφωνα με επιστήμονες και κυβερνήσεις, ενέχουν όμως και σημαντικούς κινδύνους – ειδικά για τις νεότερες γενιές.

του Γιώργου Παυλόπουλου

Τα σχολεία και η εκπαιδευτική διαδικασία δεν λειτουργούν δια ζώσης, οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους είναι σχεδόν απαγορευμένες, οι βόλτες και η άθληση σε ανοιχτούς χώρους έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ τα καφέ παραμένουν κλειστά. Οι ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες που επιβάλλει το lockdown στις περισσότερες χώρες μπορεί να αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι στον φονικό κοροναϊό, σύμφωνα με επιστήμονες και κυβερνήσεις, ενέχουν όμως και σημαντικούς κινδύνους – ειδικά για τις νεότερες γενιές.

Ένας από αυτούς τους κινδύνους αφορά τα ανήλικα παιδιά και τη στενή σχέση που έχουν με το Διαδίκτυο – η οποία, την εποχή της πανδημίας, γίνεται ακόμη πιο στενή. Μόνο που συχνά, αυτή η σχέση αποδεικνύεται πως δεν είναι αθώα, κάτι που έσπευσε να επισημάνει για μια ακόμη φορά η Europol, δια στόματος της διευθύντριάς της, Κατρίν ντε Μπολέ,

Όπως δήλωσε στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke Mediengruppe, στη διάρκεια του 2020 οι περιπτώσεις των σεξουαλικών «επιθέσεων» σε βάρος ανηλίκων μέσω του Διαδικτύου έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύει έναν «διαρκή κίνδυνο», ο οποίος προκαλεί «ιδιαιτέρως μεγάλη ανησυχία». Το φαινόμενο «είναι σήμερα σαφώς πιο έντονο και εκτεταμένο σε σύγκριση με ό,τι πριν την πανδημία», σημείωσε χαρακτηριστικά η ντε Μπολέ.

Οι δράστες έχουν αποθρασυνθεί

Επικαλούμενη μάλιστα τα στοιχεία που συλλέγει διαρκώς η υπηρεσία της, διαπίστωσε πως οι δράστες δεν διστάζουν πλέον να επιχειρούν και την απευθείας επαφή με τα δυνάμει θύματά τους, χωρίς τα γνωστά «κόλπα» και τους πάσης φύσης «ενδιάμεσους». Εκμεταλλεύονται έτσι, όπως υπογράμμισε, το γεγονός ότι τα παιδιά «παραμένουν συνδεδεμένα στο Internet για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι συνήθως, ενώ συχνά δεν υπάρχει κάποιος που να τα επιτηρεί».

Οι παραπάνω εξελίξεις είχαν παρατηρηθεί από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας. Για του λόγου το αληθές, όπως είχε επισημάνει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού η Europol, μόνο τον Μάρτιο είχαν καταγραφεί περίπου ένα εκατομμύριο περιπτώσεις παρόμοιων «παρενοχλήσεων» σε ολόκληρη την Ευρώπη – αριθμός περίπου δεκαπλάσιος σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία δείχνουν, μάλιστα, ότι το φαινόμενο αφορά τόσο το ανοιχτό Διαδίκτυο όσο και το αποκαλούμενο «Dark Web». Οι αρχές και οι οργανώσεις προστασίας των ανηλίκων – όπως είναι η εξαιρετικά δραστήρια αμερικανική NCMEC, η οποία συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους – διαπιστώνουν πως τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή και εκμετάλλευσης ανηλίκων μπορεί να γίνεται και σε ζωντανή μετάδοση ή ακόμη και «κατά παραγγελία». Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που τα παιδιά πέφτουν θύματα χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς οι δράστες συλλέγουν τα στοιχεία (καιθ τις φωτογραφίες) που τους ενδιαφέρουν από κανονικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Interpol: «Η κορυφή του παγόβουνου»

Σύμφωνα δε με τον γενικό διευθυντή της Interpol, Γιούργκεν Σταρκ, το χειρότερο είναι ότι αυτό που τελικά είναι ορατό στο Διαδίκτυο δεν αποτελεί παρά «την κορυφή του παγόβουνου». «Κάθε φορά που μία φωτογραφία εμφανίζεται, αυτά τα παιδιά γίνονται εκ νέου θύματα και ο πραγματικός πόνος που υφίστανται παρατείνεται κι άλλο», σημείωσε.

Η Interpol υπογραμμίζει, όμως, μία επιπλέον ανησυχητική πλευρά που έχει άμεση σχέση με την πανδημίας και τα lockdown. Έχει να κάνει δε με τη διαπίστωση ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν έχουν καταστήσει πιο δύσκολη την επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές και την καταγγελία παρόμοιων περιστατικών. Κι αυτό, πολύ απλά, σημαίνει πως πιθανώς ο αριθμός τους να είναι πολλαπλάσιος εκείνου που είναι επισήμως γνωστός.

*πρώτη δημοσίευση: www.in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H τέχνη του εφικτού στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Από: EBR

Οι δραματικές όσο και θεαματικές αλλαγές που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, έχουν- αποδεδειγμένα πια- αλλάξει τον τρόπο, τις μεθόδους- με τη συμβολή της τεχνολογίας, και τους στόχους διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη δέχονται όλο και περισσότερο κριτική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ανησυχία ότι το «Green Deal» θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων στην Ε.Ε.

Οικονομία

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Αξία και νόμισμα στην εποχή του ψηφιακού νέφους και δικλείδες ασφαλείας στο καθεστώς αντι-αξίας

Συντελείται μια ριζική μετατόπιση του Πραγματικού. Αρχίζει και διακτινίζεται μακριά η Εργασία, το Χρήμα, η Αξία

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron