Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

Θεσμικό πλαίσιο για τηλεργασία στο Δημόσιο

Τις βασικές κατευθύνσεις του νέου νομοσχεδίου που αφορά τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας στο Δημόσιο παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο υπουργικό συμβούλιο

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Η τηλεργασία εφαρμόστηκε εσπευσμένα λόγω της πανδημίας, αλλά «είναι πια απολύτως προφανές ότι χρειάζεται μια μόνιμη θεσμική κατοχύρωση, η οποία μπορεί να διευκολύνει και στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης αλλά και της αυτονομίας του προσωπικού».
Η τηλεργασία εφαρμόστηκε εσπευσμένα λόγω της πανδημίας, αλλά «είναι πια απολύτως προφανές ότι χρειάζεται μια μόνιμη θεσμική κατοχύρωση, η οποία μπορεί να διευκολύνει και στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης αλλά και της αυτονομίας του προσωπικού».

της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Τις βασικές κατευθύνσεις του νέου νομοσχεδίου που αφορά τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας στο Δημόσιο παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο υπουργικό συμβούλιο. Η σύνταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ωστόσο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος Απριλίου.

Η τηλεργασία εφαρμόστηκε εσπευσμένα λόγω της πανδημίας, αλλά «είναι πια απολύτως προφανές ότι χρειάζεται μια μόνιμη θεσμική κατοχύρωση, η οποία μπορεί να διευκολύνει και στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης αλλά και της αυτονομίας του προσωπικού», σύμφωνα με τον υπουργό.

Αντικείμενο του προτεινόμενου νόμου είναι η δημιουργία ενός ενιαίου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή της τηλεργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες κρίσης (π.χ. COVID-19), προκειμένου να προσαρμοσθεί το ελληνικό Δημόσιο στα τρέχοντα κοινωνικά, οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.

Ο μέσος όρος εφαρμογής της τηλεργασίας στην Ε.Ε. είναι 8,3% (το 3,3% τηλεργάζεται αποκλειστικά στο σπίτι, ενώ το 5% εκτελεί κινητή εργασία). Το μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργαζομένων έχει η Δανία, σχεδόν το 20% (εκ των οποίων το 10,3% κατ’ οίκον), και ακολουθούν η Ολλανδία με 8,5% (εκ των οποίων 6,7% κατ’ οίκον), η Σουηδία με 9,2% (εκ των οποίων το 5,4% κατ’ οίκον) και το Λουξεμβούργο με 9,4% (εκ των οποίων το 4,2% κατ’ οίκον). Η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών με τηλεργαζομένους στην Ευρώπη βρίσκεται στη 18η θέση με ποσοστό 3,3%, εκ των οποίων το 1,7% κατ’ οίκον.

Οπως τονίζει ο υπουργός, προφανώς η τηλεργασία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις θέσεις, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν οικειοθελώς αν επιθυμούν να εργαστούν μέσω τηλεργασίας.

Συμφωνητικό

Επίσης, προκειμένου οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος να εργάζεται μέσω τηλεργασίας θα πρέπει να υπογράφει συμφωνητικό τηλεργασίας, στο οποίο θα περιγράφονται καθαρά οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις της υπηρεσίας. Ο όγκος εργασίας, τα καθήκοντα, η στοχοθεσία και τα κριτήρια αξιολόγησης της απόδοσης για τον τηλεργαζόμενο παραμένουν ίδια, σύμφωνα με το προς κατάρτιση νομοσχέδιο.

Ο προϊστάμενος διασφαλίζει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πραγματοποιούνται συναντήσεις με συναδέλφους σε τακτικά διαστήματα μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς και να έχει πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Επίσης, η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να παρέχει στους εργαζομένους τον εξοπλισμό που απαιτείται, την εγκατάσταση και τη συντήρησή του.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron