Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Μόλις το 11% των στελεχών διοίκησης σε ελληνικές τράπεζες έχει τεχνολογική εμπειρία

Μπορεί οι τράπεζες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού, ωστόσο, τα στελέχη, που βρίσκονται στα διοικητικά συμβούλια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εξακολουθούν να στερούνται τεχνολογικής εμπειρίας

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021

«Το 33% των τραπεζών, παγκοσμίως, δεν διαθέτει κανένα μέλος Δ.Σ. με τεχνολογική εμπειρία».
«Το 33% των τραπεζών, παγκοσμίως, δεν διαθέτει κανένα μέλος Δ.Σ. με τεχνολογική εμπειρία».

της Νατάσας Φραγκούλη

Μπορεί οι τράπεζες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού, ωστόσο, τα στελέχη, που βρίσκονται στα διοικητικά συμβούλια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εξακολουθούν να στερούνται τεχνολογικής εμπειρίας.

Στην Ελλάδα, το 11% των διοικητικών στελεχών σε τράπεζες διαθέτει εμπειρία σε θέματα τεχνολογίας. Προφανώς, το ποσοστό είναι χαμηλό και χρήζει περαιτέρω βελτίωσης. Ωστόσο, η Ελλάδα πετυχαίνει μια μάλλον καλή επίδοση, αφού βρίσκεται στο μέσον περίπου της παγκόσμιας κατάταξης.

Οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη αναλογία στελεχών διοίκησης με εμπειρία στην τεχνολογία βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολουθεί η Φινλανδία και Ιρλανδία και έπονται οι ΗΠΑ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερα από ένα στα τέσσερα στελέχη (26%), που βρίσκονται στο τιμόνι τραπεζών, έχουν την απαραίτητη τεχνολογική εμπειρία. Το αντίστοιχο ποσοστό σε Φιλανδία και Ιρλανδία είναι στο 23%, ενώ στις ΗΠΑ φτάνει το 19%.

Στον αντίποδα, χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά σε χώρες, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία, καθώς και σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με μελέτη της Accenture, παρά τη σημαντική αύξηση στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται διαχρονικά έλλειψη τεχνολογικής εμπειρίας στα διοικητικά συμβούλια των κορυφαίων τραπεζών του κόσμου.

Βελτιώνεται η εικόνα

Παγκοσμίως, μόλις 10% όλων των διευθυντικών στελεχών, καθώς και 10% των CEOs στα διοικητικά συμβούλια, που αξιολογήθηκαν για τη μελέτη, έχουν επαγγελματική τεχνολογική εμπειρία. Τα ποσοστά αυτά είναι αυξημένα κατά 4% και 6% αντίστοιχα, σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.

Επιπλέον, ο αριθμός των τραπεζών, στο διοικητικό συμβούλιο των οποίων υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος με επαγγελματική τεχνολογική εμπειρία, έχει αυξηθεί κατά 10% τα τελευταία πέντε χρόνια, από 57% σε 67%, γεγονός το οποίο αυτόματα συνεπάγεται ότι 33% των τραπεζών δεν διαθέτει κανένα μέλος Δ.Σ. με τεχνολογική εμπειρία.

Η νέα μελέτη "Boosting the Boardroom’s Technology Expertise - Focus on Banking" στηρίζεται σε ανάλυση της επαγγελματικής προϋπηρεσίας ~2.000 διευθυντικών στελεχών, που εργάζονται σε >100 κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει ότι, ενώ οι τράπεζες αυξάνουν τις τεχνολογικές τους επενδύσεις για να συμβαδίζουν με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, τα μέλη των Δ.Σ. στερούνται σχετικής γνώσης.

Τεχνολογικές επενδύσεις

Η Accenture προτείνει ότι 25% των στελεχών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών θα πρέπει να έχει τεχνολογική εμπειρία. Στα θετικά συμπεράσματα, ενώ οι γυναίκες αποτελούσαν μόνο το 19% των στελεχών με τεχνολογική εμπειρία πριν από πέντε χρόνια, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά σήμερα, αγγίζοντας το 33%.

“Μεγάλο μέρος των αλλαγών, που επέφερε η πανδημία, οδήγησε σε μια απότομη στροφή των τραπεζών σε περισσότερα ψηφιακά σημεία επαφής, απαιτώντας γρήγορες τεχνολογικές επενδύσεις. Οι τράπεζες, που επιταχύνουν την υιοθέτηση του cloud για να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις αλλαγές, θα επωφεληθούν σημαντικά από ένα έμπειρο τεχνολογικά διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα μπορεί να διασφαλίσει ότι οι τεχνολογικές επενδύσεις είναι συμβατές με όλα τα τμήματα της τράπεζας”, σχολιάζει η Accenture.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron