Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Ελλάδα 2.0: Η δυναμική της αναμόρφωσης

«Δημιουργώντας την Ελλάδα που θέλουμε, μέσα από την Ελλάδα που θέλουμε να ξεπεράσουμε»

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.»
«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.»

του Κώστα Φραγκογιάννη*

«Δημιουργώντας την Ελλάδα που θέλουμε, μέσα από την Ελλάδα που θέλουμε να ξεπεράσουμε». Κάπως έτσι θα μπορούσαμε πολιτικά να περιγράψουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και το οποίο για τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελέσει τον χάρτη πορείας για την αναμόρφωση της χώρας μας. Είναι μια ιστορική πραγματικά στιγμή για την πατρίδα μας, που έχει την επιλογή να κάνει ένα σημαντικό και δομικό Testart. Γιατί το σχέδιο αφορά όλους τους πολίτες, είναι πολύ μεγάλο και συνδέεται με τη ζωή όλης της κοινωνίας. Για την υλοποίησή του απαιτούνται ωριμότητα και συναινέσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή του κάθε Έλληνα. Τα αποτελέσματα που θα φέρει θα ανανεώσουν την αποδοτικότητα του ελληνικού κράτους.

Με Οικονομικούς όρους, Ο πρωταρχικός στόχος του σχεδίου είναι να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, σε εθνικό προϊόν και απασχόληση. Ο ρηξικέλευθος χαρακτήρας του, ωστόσο, αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος. Θα ήθελα όμως να επικεντρωθώ στο τρίπτυχο: ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και ψηφιακή ολοκλήρωση που αποτελεί και τον πυρήνα της σύγχρονης πολιτικής που υλοποιούμε στην Οικονομική Διπλωματία.

Για πολλές δεκαετίες η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα αποτελούσε, μεταξύ άλλων, και ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης που συνήθως εξαντλούνταν στην ισοπέδωση της όποιας πρωτοβουλίας, δημιουργώντας τελικά εχθρικό επενδυτικό κλίμα. Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα παρέμενε μια σχετικά κλειστή οικονομία. Η φιλοεπενδυτική στρατηγική της κυβέρνησης, από τον Ιούλιο του 2019, δημιούργησε μια ριζική αλλαγή της εικόνας της χώρας στη διεθνή κοινότητα, παρά την επέλαση της πανδημίας. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στόχος η επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης να προσφέρει ανταγωνιστικότητα που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ένας πραγματικά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Στο υπουργείο Εξωτερικών έχουμε σχεδιάσει από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων συγκεκριμένες ενέργειες που στηρίζουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και αξιοποιούν τις βασικές αρχές του σχεδίου. Στο τρίπτυχο: α) Ανάδειξη οικονομικής και εμπορικής θέσης της χώρας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, β) Ανάδειξη δομών εξωστρέφειας και γ) Ενδυνάμωση των πολυμερών οικονομικών σχέσεων, έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Παράλληλα με ένα εκτενές σχέδιο ψηφιακής ολοκλήρωσης συνδέουμε όλες τις υπηρεσίες εξωστρέφειας με σύγχρονα εργαλεία ψηφιακής διακυβέρνησης, ενώ μετά την ψήφιση του νέου οργανισμού του υπουργείου προχωράμε σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές αλλαγές ενίσχυσης των υπηρεσιών μας.

Η αναμόρφωση της Οικονομικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει. Σημαντική δουλειά βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης, ενώ ανοίγονται νέες προοπτικές. Από την περασμένη χρονιά ήδη, σε περιόδους σκληρής καραντίνας μάλιστα, προχωρήσαμε επενδυτικές συμφωνίες εμβληματικού χαρακτήρα με έργα που θα αφήσουν αποτύπωμα στη χώρα για πολλές δεκαετίες και διαφημίζουν την Ελλάδα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Η επόμενη περίοδος που ξεκινά με το τέλος της καραντίνας θα αποτελέσει ένα πεδίο εντατικής δουλειάς. Γιατί η τομή στο διηνεκές που επέβαλε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία είναι ταυτόχρονα μια «κρίση» και μια «ευκαιρία». Κι όπως είναι γνωστό ο πετυχημένος χειρισμός της «Κρίσης» σε κάνει πιο δυνατό, η αποφασιστική εκμετάλλευση της «ευκαιρίας» εύρωστο.

*υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Όταν η αριστερά πριμοδοτεί την ακροδεξιά

Από: EBR

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης οι ρυθμίσεις, που προώθησε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, με σκοπό την αντιμετώπιση της αθρόας εισόδου από την ανατολική Λιβύη παράνομων μεταναστών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει νέα δέσμη συμφωνιών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας 2025

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει νέα δέσμη συμφωνιών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας 2025

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε σήμερα μια νέα δέσμη συμφωνιών με διεθνή και διμερή δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ

Οικονομία

Η Alpha Bank στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα με εξειδικευμένα workshops

Η Alpha Bank στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα με εξειδικευμένα workshops

Πάνω από 300 επιχειρηματίες από όλη τη χώρα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2025 τα workshops της Τράπεζας για την αξιοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης, ενώ η Τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με τα σεμινάρια Alpha Females for Venture Garden

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron