Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

1 στις 10 εταιρείες στην Ελλάδα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη

Στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου βρίσκεται η χρήση της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης από τις ελληνικές επιχειρήσεις

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 7% των επιχειρήσεων με τουλάχιστον 10 εργαζόμενους αξιοποιεί τουλάχιστον μία εφαρμογή ΑΙ.»
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 7% των επιχειρήσεων με τουλάχιστον 10 εργαζόμενους αξιοποιεί τουλάχιστον μία εφαρμογή ΑΙ.»

της Νατάσας Φραγκούλη

Στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου βρίσκεται η χρήση της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, σχεδόν μία στις δέκα (7%) εταιρείες με 10 εργαζόμενους και άνω έχουν ενσωματώσει κάποια εφαρμογή Artificial Intelligence (AI) στη λειτουργία τους.

Αντίστοιχος είναι και ο μέσος όρος χρήσης τεχνολογιών ΑΙ από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2020, καθώς το 7% έκανε το περασμένο έτος χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Eurostat και αφορούν το 2020 και που δείχνουν ένα ικανοποιητικό βαθμό υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) από ελληνικές εταιρείες, η ευρωπαϊκή χώρα, που κάνει πρωταθλητισμό στον συγκεκριμένο τομέα, είναι η Ιρλανδία. Οι ιρλανδικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 23%, έκαναν το 2020 χρήση τουλάχιστον μίας εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης.

Τη δεύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση συστημάτων ΑΙ έχει η Μάλτα, όπου σχεδόν μία στις πέντε εταιρείες (19%) έχει ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινή της λειτουργία. Υψηλά στην ίδια κατάταξη - σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2020 - βρίσκεται η Φιλανδία με 12% και η Δανία με 11%.

Ουραγοί

Στον αντίποδα των πρωταθλητών στη χρήση ΑΙ από τις επιχειρήσεις βρίσκονται μια σειρά από χώρες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει σημαντικά βήματα για τον αυτοματισμό της λειτουργίας τους μέσω εφαρμογών ΤΝ. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η Λετονία, όπου μόλις το 2% εφαρμόζει τεχνολογίες ΑΙ, η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Κύπρος, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3%), αλλά και η Πολωνία με 4%.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη έχει σημαντικό δρόμο να διανύσει προκειμένου να συμβαδίσει με τους διεθνείς ανταγωνιστές της, ΗΠΑ και Κίνα, στην υιοθέτηση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις. Τα ποσοστά των ευρωπαϊκών εταιρειών, που αξιοποιούν πιο προηγμένες εφαρμογές ΑΙ, είναι ακόμη πενιχρά. Μόλις το 2% των ευρωπαϊκών εταιρειών - κατά μέσο όρο - χρησιμοποιεί τεχνολογία μηχανικής μάθησης για την inhouse ανάλυση big data. Αμελητέο, της τάξης του 2%, είναι και το ποσοστό των εταιρειών, που έχει ενσωματώσει στη λειτουργία του chatbots ή ψηφιακούς βοηθούς, που συναλλάσσονται με τους πελάτες.

Το μέλλον

Πάντως, ήδη το 45% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις, που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, το 40% των ευρωπαϊκών εταιρειών σκοπεύει να πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη (Accenture, The European Double Up: A twin strategy that will strengthen competitiveness).

Η ίδια η Ε.Ε. προσβλέπει σε σημαντικά οφέλη από την ενίσχυση της χρήσης ΑΙ από τις επιχειρήσεις. Η εκτιμώμενη αύξηση της παραγωγικότητας, που θα επιφέρει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έως το 2035, μπορεί να είναι της τάξης του 11% έως και 37% (European Parliament Think Tank 2020).

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Λυδία λίθος της παγκόσμιας νομιμότητος η Κύπρος

Από: EBR

Η υπερεκτίμηση θετικών χαρακτηριστικών και η υπερβολή στην υποτίμηση δοκιμασιών ή έξωθεν προερχομένων αντιξοοτήτων, αποτελούν συνήθεις αντιδράσεις μεμονωμένων ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή και κρατών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”, το οποίο έχει ανοίξει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχή κατάληξη, επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημικής κρίσης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron