Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Η Ελλάδα στέλνει το τελικό σχέδιο στην Ε.Ε.

Η χώρα μας αναμένεται να είναι η δεύτερη, μετά την Πορτογαλία, που καταθέτει στην Κομισιόν, το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 27 Απριλίου 2021

«Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι από φέτος να πετύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3% με επιστροφή σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.»
«Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι από φέτος να πετύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3% με επιστροφή σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.»

Η Ελλάδα αναμένεται να είναι η δεύτερη χώρα, μετά την Πορτογαλία, που καταθέτει στην Eυρωπαϊκή Επιτροπή, το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης. Εάν όλα εξελιχθούν βάσει προγραμματισμού, τότε, η Κομισιόν θα έχει σήμερα στα «χέρια» της το ελληνικό κείμενο των 2.000 σελίδων

Ωστόσο η διαδρομή για την απόφαση εκταμίευσης της προκαταβολής των 4,1 δισ. ευρώ δεν τελειώνει εδώ. Οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν το επόμενο δίμηνο προκειμένου το Σχέδιο να λάβει την τελική έγκριση από την Κομισιόν, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστούν να γίνουν ορισμένες αλλαγές.

Ήδη όμως κάποια έργα που περιλαμβάνονται στο «Ελλάδα 2.0» και θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Έγκριση

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, όποιου κράτους – μέλους το σχέδιο εγκριθεί πρώτο θα λάβει και την προκαταβολή 13% που του αναλογεί. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 4,1 δισ. ευρώ. Έτσι, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης σήμερα, 27 Απριλίου, η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο μήνες, έως τις 27 Ιουνίου, για να δώσει την τελική της έγκριση.

Από εκεί και πέρα, χρειάζεται ένας μήνας για να δοθεί και η σχετική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήτοι 27 Ιουλίου. Εάν τηρηθούν δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει την προκαταβολή το νωρίτερο στα τέλη Ιουλίου.

Το τελικό κείμενο του ελληνικού σχεδίου, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί όταν θα έχει εγκριθεί από την Κομισιόν και σταλεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κατόπιν το «Ελλάδα 2.0» θα κατατεθεί στη Βουλή.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χρόνο θα δανείζεται περίπου 150 δισ. ευρώ. Οι εκδόσεις θα αφορούν ομόλογα (μερικά θα είναι πράσινα) διάρκειας από 3 έως 30 έτη καθώς και έντοκα γραμμάτια.

Κάθε έτος θα καθορίζεται το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να αντληθούν από τις αγορές και κάθε εξάμηνο θα προχωρά σε επικαιροποίηση των βασικών παραμέτρων του σχεδίου χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα δάνεια θα πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2058.

Επιδίωξη

Από εκεί και πέρα, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης επιδιώκει μέσω των 32 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις και δάνεια) να κινητοποιήσει κεφάλαια συνολικού ύψους 57,4 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας παράλληλα στην δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2026.

Ειδικά στο σκέλος των δανείων που θα λάβει η χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (ανέρχονται σε 12,7 δισ ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως 31 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείνει συμφωνίες για επενδύσεις ύψους 100-200 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες και λίγο υψηλότερα ποσά με τους ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως η ΕΤΕπ ή η EBRD οι οποίοι έχουν να αξιολογήσουν μεγαλύτερες επενδύσεις.

Βασικά μεγέθη

Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι από φέτος να πετύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3% με επιστροφή σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις που θα περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2021-2024, που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας, το 2021 η παράταση της υγειονομικής κρίσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις αρχικές προβλέψεις, «προσγείωσε» την εκτίμηση για ανάπτυξη στο 3,6% από 4,8% που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό. Ωστόσο το 2022 το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 6,2%.

Στο σκέλος των «κόκκινων» δανείων, μπορεί οι αρχικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος να κάνουν λόγο για αύξηση αυτών κατά 8-10 δισ. ευρώ φέτος, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το τελικό μέγεθος θα είναι μικρότερο. Μάλιστα στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του 2022.

Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του προγράμματος Ηρακλής 2, που έχει ως στόχο την περαιτέρω μείωση κατά 32 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

*πρώτη δημοσίευση: www.ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Λυδία λίθος της παγκόσμιας νομιμότητος η Κύπρος

Από: EBR

Η υπερεκτίμηση θετικών χαρακτηριστικών και η υπερβολή στην υποτίμηση δοκιμασιών ή έξωθεν προερχομένων αντιξοοτήτων, αποτελούν συνήθεις αντιδράσεις μεμονωμένων ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή και κρατών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”, το οποίο έχει ανοίξει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχή κατάληξη, επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημικής κρίσης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron