Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου αδειοδότησης των αιολικών πάρκων

Αίτημα επιτάχυνσης όλου του πακέτου πολιτικής που συνδέεται με την ανάπτυξη των ΑΠΕ απηύθυνε o φορέας που εκπροσωπεί τους παραγωγούς αιολικής ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Η ΕΛΕΤΑΕΝ παρουσίασε χθες 6 συν 1 βασικούς άξονες πολιτικής για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα με πρώτο την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, στη βάση της επίτευξης του νέου ευρωπαϊκού στόχου για το κλίμα.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ παρουσίασε χθες 6 συν 1 βασικούς άξονες πολιτικής για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα με πρώτο την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, στη βάση της επίτευξης του νέου ευρωπαϊκού στόχου για το κλίμα.

Αίτημα επιτάχυνσης όλου του πακέτου πολιτικής που συνδέεται με την ανάπτυξη των ΑΠΕ απηύθυνε o φορέας που εκπροσωπεί τους παραγωγούς αιολικής ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, διατυπώνοντας την άποψη ότι έχουμε καθυστερήσει ως χώρα. Στη συνέντευξη κυριάρχησε και το θέμα των γενικευμένων αντιδράσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας με επίκεντρο το έργο της EDPR στην περιοχή του Νυμφαίου.

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΑΕΝ κράτησαν αποστάσεις από το συγκεκριμένο έργο, δηλώνοντας ότι δεν έχουν πλήρη ενημέρωση, σημείωσαν ωστόσο ότι οι επενδυτές αιολικών πάρκων θα πρέπει να ξαναχτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ τάχθηκαν ανοιχτά κατά της πρακτικής κατάτμησης έργων που ακολουθούν κάποιες εταιρείες για να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μικρά έργα. Τάχθηκαν επίσης κατά των εξαιρέσεων στα μικρά έργα φωτοβολταϊκών που προχωράνε με «κλειδωμένες» τιμές, θέμα που φαίνεται να επαναφέρει το ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας τόσο το αυξημένο κόστος που μεταφέρεται στους καταναλωτές όσο και την πλημμελή διαδικασία αδειοδότησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «περνάνε κάτω από το ραντάρ», ενώ υπογράμμισαν και το πρόβλημα που δημιουργείται με τη δέσμευση χώρου στα δίκτυα. Ενα μέρος των αντιδράσεων αποδίδεται από την ΕΛΕΤΑΕΝ και στη μακρόχρονη αδειοδοτική διαδικασία, η οποία εμφανίζει «ζωντανά» έργα που δεν υπάρχουν, γι’ αυτό και έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την αξιολόγηση των έργων, είτε αρνητικά είτε θετικά, μέσα σε ένα εύλογο διάστημα τριών ετών.

Ως προς το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού, το οποίο αποτελεί μία μόνο ψηφίδα του συνολικότερου αδειοδοτικού πλαισίου, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι η επικαιροποίησή του θα πρέπει να επιλύσει προβλήματα εφαρμογής και να αξιοποιήσει την εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας, όπως και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί και ότι σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει να θέσει τις προϋποθέσεις ώστε το συνολικό πλαίσιο που θα προκύψει να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2039 και να μην κλείνει την προοπτική της κλιματικής ουδετερότητας για το 2050.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ παρουσίασε χθες 6 συν 1 βασικούς άξονες πολιτικής για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα με πρώτο την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, στη βάση της επίτευξης του νέου ευρωπαϊκού στόχου για το κλίμα. Στους βασικούς άξονες που προτείνονται είναι και η πρόταση για επαναφορά των διαγωνισμών για νέα έργα ανά τεχνολογία, καθώς και η περαιτέρω απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου με έμφαση στα τελευταία στάδια.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η καγκεποποίηση της Ρωσίας και τι σημαίνει

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Εδώ και αρκετούς μήνες «περίεργες» ανακατατάξεις παρατηρούνται τόσο στο Κρεμλίνο όσο και στη ρωσική γραφειοκρατία, με θολές για την ώρα συνέπειες στον στρατιωτικό τομέα, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα….διαφθοράς

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο - Εαρινή Δέσμη: προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάκαμψης ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο - Εαρινή Δέσμη: προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάκαμψης ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας

Η εαρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει στα κράτη μέλη στήριξη και καθοδήγηση δύο έτη μετά τον πρώτο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οικονομία

Οι εργασιακοί «παράδεισοι»

Οι εργασιακοί «παράδεισοι»

Οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον κόντρα στο κύμα της «μεγάλης παραίτησης»

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron