Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Ο άυλος ηλεκτρισμός και η σημασία του

Η ασύρματη μεταφορά ηλεκτρισμού δεν είναι κάτι Τεχνικά ακατόρθωτο, μπορεί όμως σήμερα να επιτευχθεί μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες και για ελάχιστες αποστάσεις, επιπλέον δεν είναι ακόμη πολύ ακριβή

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

«Η ασύρματη μεταφορά ηλεκτρισμού δεν είναι κάτι τεχνικά ακατόρθωτο, μπορεί όμως σήμερα να επιτευχθεί μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες και για ελάχιστες αποστάσεις, επιπλέον δεν είναι ακόμη πολύ ακριβή.»
«Η ασύρματη μεταφορά ηλεκτρισμού δεν είναι κάτι τεχνικά ακατόρθωτο, μπορεί όμως σήμερα να επιτευχθεί μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες και για ελάχιστες αποστάσεις, επιπλέον δεν είναι ακόμη πολύ ακριβή.»

του Ραφήλ Μωυσή*

Σήμερα, αγαπητή μου αναγνώστρια, σου προτείνω να κάνουμε μια βόλτα στον κήπο της επιστημονικής φαντασίας και να βρούμε στις αλέες του την οριστική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα ολόκληρου του κόσμου.

Μην ανησυχείς, δεν θα προσπαθήσω να σου πουλήσω έντεχνα τους πυρηνικούς αντιδραστήρες ή την πυρηνική σύνταξη, ούτε καν θα σου προσφέρω για αναψυκτικό ένα ποτήρι πράσινο υδρογόνο που είναι λένε το «Καύσιμο του μέλλοντος».

Εγώ απλά θα σου ζητήσω να κλείσουμε τα μάτια και να φανταστούμε ότι πετύχαμε για τη ΔΕΗ αυτό που ήδη πετύχαμε με τον ΟΤΕ: Με άλλα λόγια, ότι πετύχαμε κατά τρόπο φθηνό και αποτελεσματικό την ασύρματο μεταφορά του ηλεκτρισμού όπως πετύχαμε ήδη την ασύρματη τηλεφωνία. Και ότι αποκτήσαμε πλάι στην COSMOTE και τη VODAFON την COSMODEI και τη VODAELECT.

Πριν σου ζητήσω να κλείσεις τα μάτια όμως, θα σου θυμίσω μια πραγματικότητα: Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ στη γη ζήτημα ανεπάρκειας για την ενέργεια. Η ενέργεια που έρχεται με τις ακτίνες του ήλιου στη γη κάθε μια ώρα, είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό όλης της γης για έναν περίπου χρόνο. Και είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μετατρέψουμε αυτήν την ακτινοβολία σε ηλεκτρισμό ή σε θερμότητα και ότι η τεχνολογία πετυχαίνει τα τελευταία χρόνια σημαντική μείωση στο κόστος αυτής της μετατροπής.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ποσοτικό. Το πρόβλημα είναι ότι η ανάγκη για κατανάλωση ηλεκτρισμού σε κάθε σημείο της γης δεν συμπίπτει με την ώρα που φωτίζει το σημείο ο ήλιος. Ούτε μπορούμε να καλύψουμε μια πυκνά δομημένη πόλη με ηλιακούς συλλέκτες. Πρέπει λοιπόν να αποθηκεύουμε τον ηλεκτρισμό που συλλέγουμε την ημέρα για να τον καταναλώνουμε τη νύχτα και να έχουμε δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρισμού από τα εργοστάσια παραγωγής σε κάθε σημείο κατανάλωσης. Η αποθήκευση ηλεκτρισμού είναι μια δύσκολη ιστορία για την οποία κάποτε θα σου γράψω περισσότερα και τα δίκτυα περίπλοκα και δαπανηρά. Άσε που καμιά φορά έρχεται και μια Μήδεια και μας τα γκρεμίζει.

Κλείσε τώρα τα μάτια σου, καλή μου, και φαντάσου ότι τον ηλεκτρισμό μπορούμε να τον μεταφέρουμε χωρίς καλώδια, όπως την ασύρματα τηλεφωνία. Κάθε έρημη και άγονη έκταση της γης, από τη Σαχάρα μέχρι όλες τις βραχονησίδες του Αιγαίου, θα εφοδιαστεί με ηλιακούς συλλέκτες και η ενέργεια θα μεταφέρεται σε κάθε συσκευή που τη χρειάζεται οπουδήποτε στη γη. Κάθε λαμπτήρας, κάθε συσκευή Οικιακή ή επαγγελματική, θα τροφοδοτείται με όση ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται Χωρίς να τη βάζεις σε κάποια πρίζα.

Η ασύρματη μεταφορά ηλεκτρισμού δεν είναι κάτι τεχνικά ακατόρθωτο, μπορεί όμως σήμερα να επιτευχθεί μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες και για ελάχιστες αποστάσεις, επιπλέον δεν είναι ακόμη πολύ ακριβή. Αυτές όμως τις αδυναμίες θα τις αγνοήσουμε, τουλάχιστον όσο διαρκεί η βόλτα μας στον κήπο της επιστημονικής φαντασίας.

Να μην ξεχάσω όμως να σου πω ότι όλες οι συσκευές θα είναι εφοδιασμένες με σύστημα μέτρησης της κατανάλωσης, την οποία θα μεταφέρουν στον πάροχο, ώστε να σε χρεώνει κάθε μήνα, όπως γίνεται και με το Κινητό σου.

Γιατί περίπτωση για δωρεάν ρεύμα δεν υπάρχει. Ούτε κατά φαντασίαν!

*επίτιμος πρόεδρος του ΙΟΒΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Δύση χρειάζεται υπαρξιακά την Ελλάδα

Από: EBR

Η Ελλάδα είναι μέρος της Δύσης. Η φράση του Κ. Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν» εξελήφθη από μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης ως διαπίστωση μίας ιδιοκτησιακής σχέσης αποικιοκρατικού χαρακτήρα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Την περασμένη εβδομάδα, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, παρουσίασε με πολλές φανφάρες το σχέδιο REPowerEU ύψους 210 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027

Οικονομία

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Τι είπε ο ΓΓ του ΕΟΤ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron