Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Η Κίνα αντεπιτίθεται

Γιατί μετατοπίζει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς;

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

«Η Κίνα με εντυπωσιακούς χειρισμούς σε ζητήματα γεωπολιτικών επιλογών, οικονομικών επιτυχιών, ακόμα και με αδυσώπητες εθνικές εκκαθαρίσεις, ακολουθεί μια συνειδητή στρατηγική που αποσκοπεί στην ολοκλήρωση ενός δεδομένου εθνικού στόχου.»
«Η Κίνα με εντυπωσιακούς χειρισμούς σε ζητήματα γεωπολιτικών επιλογών, οικονομικών επιτυχιών, ακόμα και με αδυσώπητες εθνικές εκκαθαρίσεις, ακολουθεί μια συνειδητή στρατηγική που αποσκοπεί στην ολοκλήρωση ενός δεδομένου εθνικού στόχου.»

του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας εκδηλώσεις αναφοράς στις τουρκικές θηριωδίες κατά των Ποντίων. Για χρόνια όμως πραγματοποιείται μια πραγματική εκκαθάριση ανθρώπων που προσεγγίζει την έννοια αληθινής γενοκτονίας. Αυτό γίνεται στην επαρχία Σιντσιάνγκ της Κίνας και ο υπό εκκαθάριση πληθυσμός είναι οι μουσουλμάνοι, τουρκόφωνοι, Ουιγούροι. Για τους ανθρώπους αυτούς ελάχιστα είναι γνωστά και η Κίνα, κάτω από την τεράστια οικονομική αλλά και γεωπολιτική ισχύ που έχει αποκτήσει, προσπαθεί να θολώνει τα νερά και να συγκαλύπτει οτιδήποτε έχει σχέση με τις τύχες τους.

Η Σιντσιάνγκ αποτελεί την Άγρια Δύση της μεγάλης σινικής υπερδύναμης και βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα δυτικά του μεγάλου Τείχους που καθορίζει και χαρακτηρίζει ένα μεγάλο μέρος των βόρειων εδαφών της (για τη Σιντσιάνγκ, βλ Ανδρέας Ανδριανόπουλος, «Στην καρδιά του Ισλάμ», Τερζοbooks, 1998). Κάθεται πάνω στη γιγαντιαία έρημο Τακλαμακάν («Αυτός που Μπαίνει δεν Ξαναβγαίνει») και στα δυτικά της, μέχρι τα όρια του Σινικού Τείχους, απλώνονται οι έρημοι Γκόμπι και Λοπ Νορ. Η επαρχία είναι αραιοκατοικημένη, δεν είχε ποτέ πάνω από 15 εκατ. κατοίκους, με μεγαλύτερες πόλεις την πρωτεύουσα Ουρούμτσι, δίπλα σχεδόν στη Μογγολία και με άγριο αιματηρό παρελθόν, και το ιστορικό Κασγκάρ. Που βρίσκεται περίπου 300 χλμ. δυτικά των συνόρων με το Κιργκιστάν και προς Βορρά, αρκετά μακρύτερα, εκτείνεται το Καζακστάν.

Η ιστορία της επαρχίας είναι βουτηγμένη στο αίμα και στις αναστατώσεις. Τελευταία όμως ανακαλύφθηκαν σοβαρά κοιτάσματα πετρελαίου. Απαραίτητα για την Κίνα και ευρισκόμενα κάτω από τη δυσπρόσιτη έρημο Τακλαμακάν. Η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει αρχίσει μια εκτεταμένη εκστρατεία αντικατάστασης πληθυσμών, αντικαθιστώντας τους τουρκόφωνους Ουιγούρους με κινέζους Χαν ή και με μουσουλμάνους Χούι. Την ίδια στιγμή που στο Πεκίνο ξεσπούσαν αποσπασματικές ταραχές Ουιγούρων που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία ή την αυτονομία τους, το καθεστώς ξεκινούσε άγριες διώξεις στη Σιντσιάνγκ κατά του γηγενούς πληθυσμού. Κάποια εκατ. έχουν ήδη μετακινηθεί βίαια προς άλλες περιοχές, ενώ πολλοί έχουν μεταφερθεί σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» με πρόσχημα πως η πίστη στο Ισλάμ αποτελεί ένα είδος ψυχικής διαταραχής.

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πως η Κίνα στη θεαματική της πορεία για ανάπτυξη και παγκόσμια πρωτοκαθεδρία θέλει να εξασφαλίσει την εσωτερική της ομοιογένεια. Και δεν διστάζει να εκκαθαρίσει τους Ουιγούρους προκειμένου να προχωρήσει στον ευρύτερο στόχο της. Σύμφωνα με ένα καινούργιο αποκαλυπτικό βιβλίο του Michael Pillsbury («The Hundred Year Marathon», 2021), στόχος της Κίνας είναι να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να φτάσει στην πρώτη θέση τής πλέον κυρίαρχης δύναμης στον κόσμο μέχρι το 2049, που θα είναι η 100ή επέτειος της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας. Με αναφορά σε ντοκουμέντα, ομιλίες και βιβλία, πολλά αμετάφραστα σε άλλες γλώσσες, ο συγγραφέας εντοπίζει τη βαθιά στρατηγική των χειρισμών της κινεζικής ηγεσίας και καταλήγει πώς αυτή εφαρμόζεται σήμερα.

Η Κίνα λοιπόν με εντυπωσιακούς χειρισμούς σε ζητήματα γεωπολιτικών επιλογών, οικονομικών επιτυχιών, ακόμα και με αδυσώπητες εθνικές εκκαθαρίσεις, ακολουθεί μια συνειδητή στρατηγική που αποσκοπεί στην ολοκλήρωση ενός δεδομένου εθνικού στόχου. Να γίνει η πρώτη δύναμη στον κόσμο. Η αντεπίθεση της Κίνας για την κατάκτηση της κορυφής του κόσμου βρίσκεται σε εξέλιξη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική οικονομία κατέκτησε σημαντικούς στόχους τα τελευταία χρόνια

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron