Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

«Η επιχειρηματικότητα καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους»

Ενώ ακόμα δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο, και η πανδημία επιμένει να μας βάζει τρικλοποδιές, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι για την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια μπορούν να φέρουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021

«Όσοι ήλπιζαν ότι η κρίση θα ήταν το έναυσμα για μια ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας δεν έχουν -ακόμα τουλάχιστον- δικαιωθεί.»
«Όσοι ήλπιζαν ότι η κρίση θα ήταν το έναυσμα για μια ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας δεν έχουν -ακόμα τουλάχιστον- δικαιωθεί.»

του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου

Ενώ ακόμα δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο, και η πανδημία επιμένει να μας βάζει τρικλοποδιές, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι για την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια μπορούν να φέρουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Στον ΣΕΒ πιστεύουμε στην προοπτική αυτή και θεωρούμε κεντρική αποστολή μας να την υπηρετήσουμε. Ωστόσο, μια συμπεριληπτική, σταθερή και μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης δε θα έλθει νομοτελειακά. Θα πρέπει να την κατακτήσουμε. Δεν είναι μόνο θέμα διαθέσιμων πόρων όπως γνωρίζουμε καλά από την εμπειρία του παρελθόντος. Χρειάζονται τομές, αλλαγές και ρήξεις.

Όποιος θέλει να βρει λόγους να ανησυχεί, μπορεί να παραθέσει πληθώρα στοιχείων και δεικτών που δείχνουν ότι παρά τις παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα επώδυνης δεκαετίας, η ανταγωνιστικότητα μας δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε σχέση με τους εταίρους μας στη ΕΕ.

Όσοι ήλπιζαν ότι η κρίση θα ήταν το έναυσμα για μια ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας δεν έχουν -ακόμα τουλάχιστον- δικαιωθεί. Όμως υπάρχει μια σειρά ελπιδοφόρων δεδομένων, που επιτρέπουν μια πολύ πιο αισιόδοξη ανάγνωση.

Βλέπουμε γύρω μας όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, με καινοτόμο σκέψη, ομαδική δουλειά και δίψα για πρόοδο. Βλέπουμε εδραιωμένες επιχειρήσεις που επενδύουν στο πράσινο και ψηφιακό τους μέλλον, στο ανθρώπινο δυναμικό τους και στη σωστή διακυβέρνηση. Βλέπουμε ηγετικές παγκόσμια επιχειρήσεις να δίνουν έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας. Βλέπουμε ξενιτεμένους νέους που ξαναγυρίζουν με πλούσιες εμπειρίες. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντική κατάκτηση ότι έχει διαμορφωθεί μια ευρύτερη συναντίληψη στην κοινωνία μας πάνω σε κάποιες γενικές κατευθύνσεις.

Για παράδειγμα, λίγο-πολύ όλοι πια συμφωνούμε ότι το ζητούμενο δεν είναι να επανέλθουμε στον προ κρίσης και πανδημίας τρόπο λειτουργίας και ότι χρειαζόμαστε μια στροφή προς τις επενδύσεις και την παραγωγή. Συμφωνούμε πως η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και αντλεί δύναμη από αυτήν, η ψηφιακή επανάσταση και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα, δημιουργώντας ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους. Όπως και ότι υπάρχουν ανάγκες σε δεξιότητες και γνώσεις που σαν κοινωνία δεν παράγουμε στο βαθμό που χρειάζονται και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των ανισοτήτων που παρατηρείται σε όλο βέβαια το κόσμο, αλλά και στον τόπο μας. Η επιχειρηματικότητα έχει να προσφέρει και είναι μέρος της λύσης και όλοι έχουμε να κερδίσουμε όταν, κοινωνία, κράτος και επιχειρήσεις λειτουργούν μαζί. ‘Όλα αυτά μαζί μας δίνουν δύναμη και είναι βάσεις για το καλύτερο.

Δε βρισκόμαστε ακόμα εκεί που θα θέλαμε, αλλά ας μην υποτιμούμε τις δυνατότητες μας. Ο στόχος δεν είναι να μη μείνουμε πίσω, αλλά να ξεφύγουμε μπροστά, με τους καλύτερους. Και ο χρόνος είναι τώρα. Αποστολή μας στον ΣΕΒ είναι να συμβάλλουμε από την πλευρά των επιχειρήσεων ό,τι χρειάζεται για να αποκτήσουμε τη δημιουργική και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα που συμπορεύεται με την κοινωνία στη βάση κοινών στόχων. Που είναι δύναμη θετικής και επωφελούς αλλαγής, καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους.

(Από την εισαγωγική τοποθέτηση στην ανοικτή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης ΣΕΒ).

*πρόεδρος του ΣΕΒ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ιουλία Τσέτη: Νέο μοντέλο παραγωγής, χρηματοδότηση της έρευνας, βιώσιμη ανάπτυξη

Από: EBR

Η πανδημία -όσο οδυνηρή κι αν είναι- μας έδωσε μια ευκαιρία να αφυπνιστούμε. Να αντιληφθούμε ότι στο μέλλον πρέπει να είμαστε περισσότερο συνεργάσιμοι και να στραφούμε στο μοντέλο “Big Pharma”

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

«Η Επιτροπή προκαλεί την καταστροφή των δασών», ένα ακόμη σφάλμα εις βάρος του περιβάλλοντος

«Η Επιτροπή προκαλεί την καταστροφή των δασών», ένα ακόμη σφάλμα εις βάρος του περιβάλλοντος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορήθηκε για «καταστροφή των δασών» αφού δημοσίευσε τις προτάσεις της, καθώς αυτές δεν αποτρέπουν την καύση των δέντρων για παραγωγή ενέργειας

Οικονομία

Ανθεκτικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πανδημική κρίση

Ανθεκτικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πανδημική κρίση

Ανθεκτικότητα παρά την σφοδρότητα της πανδημίας επέδειξαν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron