Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η πιο οικονομική πηγή ενέργειας παγκοσμίως για το 2020

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) χτυπούν πλέον την αγορά των ορυκτών καυσίμων, ως η πιο οικονομική πηγή ενέργειας στον κόσμο- σύμφωνα με νέα έκθεση

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021

Σύμφωνα με ευρήματα της έκθεσης του IRENA, «Φθηνότερο το κόστος των ΑΠΕ έναντι του άνθρακα το 2020», το κόστος των ανανεώσιμων τεχνολογιών εξακολουθεί να μειώνεται «σημαντικά» κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με ευρήματα της έκθεσης του IRENA, «Φθηνότερο το κόστος των ΑΠΕ έναντι του άνθρακα το 2020», το κόστος των ανανεώσιμων τεχνολογιών εξακολουθεί να μειώνεται «σημαντικά» κάθε χρόνο.

της Victoria Masterson*

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) χτυπούν πλέον την αγορά των ορυκτών καυσίμων, ως η πιο οικονομική πηγή ενέργειας στον κόσμο- σύμφωνα με νέα έκθεση.

Σε σύγκριση με την αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά και με άλλες ανανεώσιμες πηγές που κυκλοφόρησαν το 2020, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) ήταν σε χαμηλότερη τιμή από τα οικονομικά νέα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Η καλή είδηση των οικονομικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Σύμφωνα με ευρήματα της έκθεσης του IRENA, «Φθηνότερο το κόστος των ΑΠΕ έναντι του άνθρακα το 2020», το κόστος των ανανεώσιμων τεχνολογιών εξακολουθεί να μειώνεται «σημαντικά» κάθε χρόνο.

«Σήμερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η πιο οικονομική πηγή ενέργειας», όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera.

Οι φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες έναν σημαντικό λόγο για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, ενώ ικανοποιεί και τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις- εξοικονομώντας χρήματα και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε ο IRENA.

Αποσύροντας τις δαπανηρές εγκαταστάσεις άνθρακα, θα περιοριστεί η ετήσια εκπομπή περίπου 3 γιγατόνων CO2 - το 20%, δηλαδή, της μείωσης των εκπομπών που απαιτείται μέχρι το 2030 για την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής.

Οι αναδυόμενες οικονομίες θα εξοικονομήσουν έως και 156 δισεκατομμύρια δολάρια για τα Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που προστέθηκαν μόνο το 2020, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Το μειωμένο κόστος των ΑΠΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, παρουσιάζεται 16% μείωση στο κόστος των τεχνολογιών για τη συλλογή ηλιακής-θερμικής ενέργειας, οι οποίες χρησιμοποιούν καθρέπτες για την αντανάκλαση και συγκέντρωση της ακτινοβολίας.

Το κόστος των έργων αιολικής ενέργειας στην ξηρά μειώθηκε κατά 13%, ενώ των έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά 9%.

Το κόστος των Ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV), που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας ημιαγωγικά υλικά, μειώθηκε κατά 7%. Ο IRENA ανέφερε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που ανήκουν στις κλίμακες χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) μειώθηκε κατά 85% την τελευταία δεκαετία.

Η έκθεση του IRENA καλύπτει επίσης την υδροηλεκτρική και τη γεωθερμική ενέργεια, τη βιοενέργεια και την ανανεώσιμη θερμότητα.

Χρηματοδότηση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η έκθεση συμφωνεί με το συμπέρασμα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (International Energy Agency - IEA) στο World Energy Outlook 2020 ότι η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον η πιο οικονομική πηγή ηλεκτρισμού στην ιστορία. Η τεχνολογία αυτή είναι φθηνότερη από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο στις περισσότερες μεγάλες χώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα.

Μια άλλη μελέτη της IEA («Net Zero by 2050») αναφέρει ότι η ουδετερότητα του άνθρακα μπορεί να επιτευχθεί έως το 2050- αλλά μόνο με σημαντικές αλλαγές. Αυτό προϋποθέτει σημαντική μείωση στη χρήση του άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου- και σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις, οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πρέπει να αυξήσουν τις ετήσιες επενδύσεις τους σε καθαρή οικονομία παραπάνω από επτά φορές επιπλέον (από τουλάχιστον 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2030), προκειμένου να θέσουν τον κόσμο σε τροχιά μετάβασης προς μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι το 2050.

*Συγγραφέας και Επιμελήτρια Περιεχομένου
**πρώτη δημοσίευση: www.weforum.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Ν.Δ. και η μεσότητα του Αριστοτέλη

Από: EBR

Την αμφίπλευρη διεύρυνση της Ν.Δ. την ξεκίνησε ο ιδρυτής της. Έτσι, η Ν.Δ. έγινε κόμμα συγκατοίκησης της παραδοσιακής Δεξιάς, των (κεντρώων) φιλελεύθερων και κάποιων ακροδεξιών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το όραμά του για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

Το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το όραμά του για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συζητά με την Κίνα για παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η υγεία, εκφράζοντας ανησυχίες για συστημικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οικονομία

Η άνοδος των σιτηρών και το ψωμί

Η άνοδος των σιτηρών και το ψωμί

Η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου για το κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια έρχεται κάπως όψιμα, με δεδομένο ότι εγκαίρως, εδώ και καιρό, έχουμε αναφερθεί στο ράλι τιμών σε βασικά αγαθά, όπως σιτάρι, πετρέλαιο, φρούτα, πρόβειο γάλα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron