Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Εκτοξεύθηκε, σε έναν χρόνο, η χρήση δεδομένων από κινητό στην Ελλάδα

Νέα υψηλά ρεκόρ καταγράφει η χρήση mobile Internet στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να φιγουράρει το 2020 στις τρεις πρώτες θέσεις, παγκοσμίως, στην αύξηση της χρήσης mobile data

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021

«Στις τρεις πρώτες θέσεις του κόσμου η Ελλάδα στην αύξηση της χρήσης mobile data στα 2,7 GB ανά SIM τον μήνα το 2020 από 1,5 GB το 2019».
«Στις τρεις πρώτες θέσεις του κόσμου η Ελλάδα στην αύξηση της χρήσης mobile data στα 2,7 GB ανά SIM τον μήνα το 2020 από 1,5 GB το 2019».

της Νατάσας Φραγκούλη

Νέα υψηλά ρεκόρ καταγράφει η χρήση mobile Internet στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να φιγουράρει το 2020 στις τρεις πρώτες θέσεις, παγκοσμίως, στην αύξηση της χρήσης mobile data. Την πανδημική χρονιά η Ελλάδα σημείωσε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην κατανάλωση mobile data, παγκοσμίως ανάμεσα σε 44 χώρες του κόσμου.

Πρακτικά η χρήση gigabyte ανά κάρτα SIM σχεδόν διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο: για την ακρίβεια αυξήθηκε κατά 73% και από 1,5 gigabyte ανά κάρτα SIM τον μήνα το 2019 έφτασε τα 2,7 gigabyte ανά SIM το 2020.

Θυμίζουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην κατανάλωση mobile data, παγκοσμίως: με τη χρήση ανά κάρτα SIM να αυξάνεται κατά 86%. Βέβαια, παρά τη συνεχή επιτάχυνση στη χρήση του mobile data η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε παγκόσμιο επίπεδο στην κατανάλωση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Για την ακρίβεια, βρίσκεται μόλις στην πέμπτη θέση από το τέλος ανάμεσα στα αναπτυγμένα κράτη του κόσμου στην κατανάλωση data από το κινητό.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας Tefficient, παγκόσμιοι πρωταθλητές στη χρήση μηνιαία χρήση mobile data ανά κάρτα SIM είναι οι Φινλανδοί με 24,4 gigabytes, με την Ταϊβάν να κατατάσσεται δεύτερη, με μέση μηνιαία χρήση mobile data ανά κάρτα SIM τα 22,5 gigabytes. Το Μπαχρέιν και η Λετονία ακολουθούν στη λίστα με τις χώρες που έχουν την υψηλότερη χρήση δεδομένων από κινητές συσκευές στον κόσμο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Για το 2020 την πρωτιά στην αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων παγκοσμίως πέτυχε η Κροατία, όπου η χρήση data κυριολεκτικά εκτινάχθηκε κατά 111%. Στην Τσεχία η χρήση δεδομένων Ίντερνετ αυξήθηκε κατά 84%, που συνιστά τη δεύτερη καλύτερη επίδοση παγκοσμίως μετά την Κροατία και πριν από την Ελλάδα.

Το Περού με αύξηση της κατανάλωσης data κατά 71% και η Ισπανία με 68% είναι οι δύο χώρες που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των χωρών, όπου η χρήση δεδομένων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό το 2020.

“Αν και η πανδημία έπληξε τον πλανήτη, η χρήση mobile data κάθε άλλο παρά ανακόπηκε. Ωστόσο, η ανάπτυξη ήταν κατανεμημένη άνισα, καθώς σε ορισμένες χώρες η χρήση αυξήθηκε ταχύτερα από άλλες. Επίσης, ως πιθανή συνέπεια της πανδημίας, λίγες χώρες ήταν ικανές να μετατρέψουν την ανάπτυξη της χρήσης σε ανάπτυξη του μέσου μηνιαίου εσόδου ανά πελάτη - ARPU”, αναφέρει η Tefficient.

Κόστος δεδομένων

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας αφορά το κόστος της χρήσης mobile data ανά τον κόσμο, που - όπως αναφέρει η Tefficient - ποτέ δεν ήταν φθηνότερο, αν και αυτή η διαπίστωση δεν αφορά όλες τις χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα, για το 2020, είχε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης του κόστους ανά gigabyte ανάμεσα στις 44 χώρες, που εξετάζει η μελέτη.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση (-43%) στα έσοδα ανά GB μεταξύ 2019 και 2020, μετά από την Κροατία (-53%) και τη Σιγκαπούρη (-49%).

Σύμφωνα με την έρευνα της Tefficient οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στις ώριμες αγορές έχουν σταματήσει να χρεώνουν τις υπηρεσίες φωνής και SMS ανάλογα με τη χρήση και προσφέρουν συνήθως απεριόριστα λεπτά κλήσεων και μηνύματα με ένα σταθερό μηνιαίο κόστος.

Δεδομένου πως η χαμηλότερη χρέωση αυξάνει τη χρήση δεδομένων, οι πάροχοι προσπαθούν να βρουν το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στη χρέωση ανά GB και τη συνολική χρήση δεδομένων για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο μέσο έσοδο ανά χρήστη (Average Revenue Per User -ARPU).

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron