Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

6 στους 10 Έλληνες εργαζόμενους επιθυμούν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας

Οπαδοί ενός υβριδικού μοντέλου, όπου ένα σημαντικό τμήμα της εργασίας πραγματοποιείται εξ αποστάσεως, αποδεικνύονται οι εργαζόμενοι, παγκοσμίως, όπως και στην Ελλάδα

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2021

«Παγκοσμίως, ποσοστό 53% των εργαζομένων θέλει ένα υβριδικό μοντέλο, όπου το μισό του χρόνου εργασίας θα είναι εξ αποστάσεως.»
«Παγκοσμίως, ποσοστό 53% των εργαζομένων θέλει ένα υβριδικό μοντέλο, όπου το μισό του χρόνου εργασίας θα είναι εξ αποστάσεως.»

Οπαδοί ενός υβριδικού μοντέλου, όπου ένα σημαντικό τμήμα της εργασίας πραγματοποιείται εξ αποστάσεως, αποδεικνύονται οι εργαζόμενοι, παγκοσμίως, όπως και στην Ελλάδα. Το 61% των Ελλήνων εργαζομένων επιθυμεί ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, όπου τουλάχιστον το μισό του χρόνου, που αφιερώνουν στην εργασία τους, θα είναι εξ αποστάσεως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53%.

Στο μεταξύ, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων (71%) - 61% το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα - έχει πια τον απαραίτητο εξοπλισμό στο σπίτι που του επιτρέπει την αποτελεσματική απομακρυσμένη εργασία.

“Οι τελευταίοι 18 μήνες απέδειξαν ότι η εξ αποστάσεως εργασία δεν συνεπάγεται απώλεια παραγωγικότητας και ότι είναι δυνατός ένας πιο ευέλικτος τρόπος εργασίας. Πάνω από τα τρία τέταρτα των εργαζομένων θέλουν να διατηρήσουν την ευελιξία στο πρόγραμμά τους, επιστρέφοντας στο γραφείο, αλλά με τους δικούς τους όρους”, διαπιστώνει έρευνα του ομίλου Adecco.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι νεότερες γενιές και οι γονείς ζητούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο, με εκείνους που έχουν παιδιά να θέλουν να εργάζονται στο γραφείο περισσότερο (51%) από εκείνους που δεν έχουν (42%).

Παραγωγικότητα

Ενώ πολλοί έχουν επωφεληθεί από την υβριδική εργασία, δεν έχουν όλοι θετική εμπειρία. Ανησυχία προκαλεί η αναφορά για αυξημένες ώρες εργασίας κατά 14% το τελευταίο έτος, ενώ περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους (57%) δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια εργασία σε λιγότερο από 40 ώρες.

Η πλειοψηφία (73%) των εργαζομένων και των ηγετικών στελεχών επιθυμεί την υιοθέτηση πολιτικών αξιολόγησης με βάση τα αποτελέσματα και όχι τις ώρες εργασίας, μια τάση που ήταν ήδη ισχυρή το 2020.

Αναδυόμενα ζητήματα

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε μια νέα γενιά ηγετών - με περισσότερους από τους μισούς νέους ηγέτες (54%) να υποφέρουν από εξουθένωση. Ταυτόχρονα, οι 3 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν γενικότερα ότι η ψυχική και σωματική τους υγεία έχει επιδεινωθεί στους τελευταίους 12 μήνες. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από 4 στους 10.

“Οι εταιρείες πρέπει να διερευνήσουν πώς μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα και να παρέχουν πόρους ευημερίας στους εργαζομένους τους στο νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας”, τονίζει η σχετική μελέτη. Χαρακτηριστικό είναι πως το 67% των μη-διευθυντών δηλώνει ότι οι ηγέτες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, όσον αφορά την εξασφάλιση της ψυχικής τους ευημερίας.

Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό των συμμετεχόντων από Ελλάδα, που δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που οι προϊστάμενοι αντιμετωπίζουν το θέμα της εξασφάλισης της ψυχικής υγείας των ομάδων, ανεβαίνει στο 77%.

Πόλεμος ταλέντων

“Είναι, πλέον, ευδιάκριτα τα σημάδια, που αποτελούν προειδοποίηση για τις εταιρείες πως θα πρέπει να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους άμεσα στις νέες καταστάσεις για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στα ταλέντα”, σημειώνει η Adecco.

Ειδικά, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι φαίνεται να επαναξιολογούν την καριέρα τους και τα κριτήρια επιλογής εργοδότη. Tα ευρήματα αναδεικνύουν τα χαμηλά επίπεδα κινήτρου και αφοσίωσης - λιγότεροι από τους μισούς (47% όλων των συμμετεχόντων) είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές σταδιοδρομίας στην εταιρεία τους.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό πέφτει στο 27%. Σχεδόν 2 στους 5 αλλάζουν καριέρα ή εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και 41% σκέφτονται να μετακινηθούν σε θέσεις, που θα τους δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία. Αν και η προβλεπόμενη “Μεγάλη Παραίτηση” δεν είναι ακόμη εμφανής, παρ’ όλα αυτά τώρα είναι η στιγμή οι εταιρείες να επανασυνδεθούν με τους εργαζομένους τους.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Δύση χρειάζεται υπαρξιακά την Ελλάδα

Από: EBR

Η Ελλάδα είναι μέρος της Δύσης. Η φράση του Κ. Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν» εξελήφθη από μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης ως διαπίστωση μίας ιδιοκτησιακής σχέσης αποικιοκρατικού χαρακτήρα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Την περασμένη εβδομάδα, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, παρουσίασε με πολλές φανφάρες το σχέδιο REPowerEU ύψους 210 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027

Οικονομία

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Τι είπε ο ΓΓ του ΕΟΤ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron