Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Η τεχνολογία 5G καταλύτης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης

Το 5G αποτελεί την επόμενη γενιά δικτύων που υπόσχονται πολύ υψηλές ταχύτητες και νέες δυνατότητες

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

H 5G τεχνολογία βασίζεται σε 4 πυλώνες.
H 5G τεχνολογία βασίζεται σε 4 πυλώνες.

του Διονύση Διαμαντόπουλου*

Το 5G αποτελεί την επόμενη γενιά δικτύων που υπόσχονται πολύ υψηλές ταχύτητες και νέες δυνατότητες. Αποτελούν την εξέλιξη των σημερινών δικτύων 4G και σχεδιάστηκαν για να υποστηρίξουν τη μεταφορά ακόμη μεγαλύτερου όγκου δεδομένων, αλλά και τη διασύνδεση εκατομμυρίων συσκευών. Οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας σχετίζονται τόσο με την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων όσο και την σταθερότητα της σύνδεσης, το μικρό χρόνο καθυστέρησης δικτύου καθώς και την υποστήριξη πολλαπλών ταυτόχρονων συνδέσεων συγκεντρωμένων σε κοντινή απόσταση.

H 5G τεχνολογία βασίζεται σε 4 πυλώνες: τη συνδεσιμότητα (connectivity), τις παρεχόμενες υπηρεσίες (services), το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software). Παράλληλα με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, που λόγω δραστηριότητας επωφελείται από την ανάπτυξη πέμπτης γενιάς δικτύων, τομείς όπως η βιομηχανία, η υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα μεταφοράς, το περιβάλλον και το online gaming θα επωφεληθούν από την νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Ξεκινώντας από τον Βιομηχανικό τομέα, τα 5G δίκτυα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό υποστηρίζοντας σύγχρονες τεχνολογίες αυτοματοποίησης και IoT. Οι επαναλαμβανόμενες διαδικασίες επαναξιολογούνται, ο εξοπλισμός ελέγχεται σε συνεχή βάση ως προς την απόδοσή του και το παραγόμενο προϊόν υλοποιείται σε μικρότερο χρόνο και με βελτιωμένη ποιότητα.

Η υγειονομική περίθαλψη επωφελείται εξίσου από την 5G τεχνολογία. Τόσο εντός όσο και εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, διασφαλίζεται εικοσιτετράωρη παρακολούθηση ασθενών μέσω αισθητήρων που συλλέγουν και αναλύουν πληροφορίες για την υγεία. Επιτυγχάνεται συνεπώς βελτιωμένη φροντίδα ασθενή και χαμηλότερο κόστος, εξασφαλίζοντας την καλύτερη ποιότητα νοσηλείας.

Η τεχνολογία 5G αναπόφευκτα επηρεάζει τον κλάδο των μεταφορών και των μετακινήσεων. Δεδομένα που σχετίζονται με την κυκλοφορία των δρόμων, αλλαγές δρομολογίων, καθυστερήσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, αναγνώριση ελεύθερων χώρων στάθμευσης, βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητα του πολίτη, εξοικονομούν πόρους για το περιβάλλον και διευκολύνουν τη λειτουργία επιχειρήσεων.

Ειδικότερα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που συντελείται, περιοχές που απειλούνται από ακραίες καιρικές συνθήκες και αυξανόμενη ρύπανση επωφελούνται σημαντικά από τα πέμπτης γενιάς δίκτυα. Αισθητήρες, έξυπνες συσκευές και ταχύτερη διακίνηση δεδομένων εξασφαλίζουν πρόσβαση και ανάλυση πολλαπλών μετρήσεων με στόχο τον εντοπισμό καιρικών φαινομένων, περιοχών με επιβαρυμένες περιβαλλοντικές συνθήκες και πηγές ρύπανσης.

Τέλος, καταλυτικός είναι ο ρόλος της 5G τεχνολογίας και στον κόσμο της ψυχαγωγίας. Οι νέες υπηρεσίες μεταφέρουν τους παίκτες σε μια καινούργια πραγματικότητα επιτυγχάνοντας καινοτόμες λειτουργίες και εξελίσσοντας την εμπειρία εικονικής πραγματικότητας. Το online gaming, η γρήγορη συνδεσιμότητα, η υποστήριξη προηγμένων γραφικών αλλά και η ταυτόχρονη διασύνδεση πολλαπλών χρηστών, βελτιώνουν το προϊόν ψυχαγωγίας και ικανοποιούν τον τελικό παίκτη.

Η εισαγωγή του 5G στις αρχές του 2021, ήρθε δυστυχώς αντιμέτωπη με τις νέες συνθήκες της πανδημίας COVID-19. Απόρροια της συγκεκριμένης συγκυρίας ήταν, από τη μια μεριά η δυσκολία στην ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς, από την άλλη όμως, η εκθετική αύξηση στη χρήση τεχνολογίας και στην ανάγκη διακίνησης όλο και περισσότερων δεδομένων. Στη νέα πραγματικότητα της πανδημίας αλλάζουν σημαντικά οι απαιτήσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων, καθιστώντας την ανάγκη για παροχή ψηφιακών υπηρεσιών επιτακτική για όλους τους οργανισμούς, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο ανήκουν.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και οικονομική ύφεση, το 5G προβλέπεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, συμβάλλοντας σημαντικά στην επόμενη βιομηχανική επανάσταση.

*Γενικός Διευθυντής Συμβουλευτικού Τμήματος, KPMG

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η μεγάλη ανατροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΕΒ για την καινοτομία και την επανεφεύρεση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός, στην ουσία, αποκάλυψε πως θέλει να επανεφεύρει την κεντροδεξιά του 21ου αιώνα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η ΕΕ και τα μέλη του ΠΟΕ συνάπτουν σημαντική συμφωνία για την απλούστευση του εμπορίου υπηρεσιών

Η ΕΕ και τα μέλη του ΠΟΕ συνάπτουν σημαντική συμφωνία για την απλούστευση του εμπορίου υπηρεσιών

Μια ομάδα 67 μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, ολοκλήρωσε σήμερα τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία-ορόσημο με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας στο εμπόριο υπηρεσιών

Οικονομία

Η Γερμανία δεν έχει περιθώρια για περισσότερη λιτότητα

Η Γερμανία δεν έχει περιθώρια για περισσότερη λιτότητα

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού τετραγώνισαν τον κύκλο και υποσχέθηκαν να αποδεχθούν το όριο του χρέους

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron