Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Ενεργειακή «κόλαση» από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και στο αέριο

Οι πύλες της ενεργειακής... κόλασης στην Ευρώπη έχουν ανοίξει. Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας «καλπάζουν» ξεπερνώντας καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021

«Η ενεργειακή κρίση έχει ήδη επηρεάσει και την πραγματική οικονομία, με επιχειρήσεις κολοσσούς να περιορίζουν την παραγωγή τους».
«Η ενεργειακή κρίση έχει ήδη επηρεάσει και την πραγματική οικονομία, με επιχειρήσεις κολοσσούς να περιορίζουν την παραγωγή τους».

της Μάχης Τράτσα

Οι πύλες της ενεργειακής... κόλασης στην Ευρώπη έχουν ανοίξει. Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας «καλπάζουν» ξεπερνώντας καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Την τελευταία εβδομάδα μάλιστα «απογειώθηκαν» ακόμη και σε χώρες που το ενεργειακό τους μείγμα εξασφάλιζε παραδοσιακά χαμηλές τιμές, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, όπου λόγω βλαβών και συντήρησης σε πυρηνικά της εργοστάσια η χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα εκτοξεύτηκε την Τετάρτη στα 452,94 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Σε αντίστοιχα επίπεδα κινήθηκαν την ίδια ημέρα και οι τιμές σε Ισπανία και Πορτογαλία (πάνω από τα 460 ευρώ), αλλά και σε Ελβετία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα κ.λπ. Στην ανηφορική τους πορεία συνέτεινε η αύξηση κατά τουλάχιστον 20% των τιμών φυσικού αερίου (έφτασαν στα 180 ευρώ/MWh στο hub της Ολλανδίας εξαιτίας της μείωσης των ροών αερίου της ρωσικής Gazprom προς τη Γερμανία), το κύμα ψύχους που επικρατεί στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη και Ο περιορισμός της φθηνής αιολικής ενεργειακής παραγωγής.

Η Ελλάδα

Στην Ελλάδα η χονδρική τιμή ρεύμα τος την Τετάρτη έφτασε τα 415,94 ευρώ, με την ανώτατη τιμή στην οποία έγιναν συναλλαγές στα 542,5 ευρώ/MWh. Εκείνη την ημέρα η χώρα μας έπεσε στην 11η θέση στη λίστα με τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη, καθώς στις υπόλοιπες χώρες το κόστος ρεύματος είχε εκτιναχθεί. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα έχει ήδη αποκτήσει προβάδισμα από τους προηγούμενους μήνες, για να κατακτήσει την πρωτιά για το 2021 με την υψηλότερη μέση ετήσια τιμή ρεύματος, η οποία την Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 115,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μια «ανάσα» από την πρώτη θέση στην ενεργειακή ακρίβεια για τον φετινό χρόνο βρίσκονται επίσης η Ιταλία, ενώ χαμηλά στην κλίμακα βρίσκονται η Πολωνία με 86,28 ευρώ (η οποία καίει κυρίως κάρβουνο), η Γερμανία με 96,05 ευρώ και η Τσεχία με 99.69 ευρώ. Και η κατάσταση δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται, καθώς οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) στο φυσικό αέριο το πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεπερνούν τα 170 ευρώ/ MW με πρόβλεψη για 125,7 ευρώ/ MW το καλοκαίρι του 2022, εικόνα που αποτυπώνει το... γκρίζο μέλλον και στην ηλεκτροπαραγωγή που εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 50% από το αέριο. Παράλληλα, η τιμή του φυσικού αερίου για θέρμανση τείνει να πενταπλασιαστεί στους λογαριασμούς λιανικής των καταναλωτών.

Επιδοτήσεις

Στην Ελλάδα προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών έχουν ήδη εκταμιευτεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης πόροι άνω των 500 εκατ. ευρώ, κονδύλια που προ έρχονται από το «πορτοφόλι» των ρύπων του 2021, στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το Ταμείο απορροφά το 70% των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Για το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ, από τις δημοπρασίες θα συγκεντρωθούν περίπου 1,4 δισ. ευρώ, με το 70% αυτών να μπορούν να κατευθυνθούν για τη στήριξη των νοικοκυριών από το «τσουνάμι» του ενεργειακού κόστους.

Την ίδια ώρα, η ενεργειακή κρίση έχει ήδη επηρεάσει και την πραγματική οικονομία, με επιχειρήσεις κολοσσούς να περιορίζουν την παραγωγή τους, όπως οι εταιρείες λιπασμάτων Azomures (βραχίονας του ελβετικού ομίλου Ameropa) στη Ρουμανία και Yara International, η οποία έχει ήδη αναστείλει τη λειτουργία δύο εργοστασίων της στη Νορβηγία. Αλλά και η Nyrstar του ομίλου Trafigura ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή της στο μεταλλουργείο ψευδαργύρου στη Γαλλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Yπεραπόδοση της οικονομίας αλλά και κλιμάκωση των προκλήσεων

Από: EBR

Οι πυκνές και ταραχώδεις εξελίξεις και η ανάδειξη νέων πηγών αβεβαιότητας κατά το 1ο εξάμηνο του έτους – μετά από μία διετία πανδημίας – δημιουργούν νέες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο που δείχνει να αποκτά ισχυρό βηματισμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η μοίρα της Ευρώπης και η επιβίωση της Ουκρανίας

Η μοίρα της Ευρώπης και η επιβίωση της Ουκρανίας

Σήμερα, είναι αδιανόητο το σενάριο που θέλει την ΕΕ να αποδέχεται τον διαμελισμό και την εξαφάνιση της Ουκρανίας

Οικονομία

Πώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στηρίζει την οικονομία

Πώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στηρίζει την οικονομία

Προς τα τέλη του 2021, μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες έκαναν την εμφάνισή τους, εντείνοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και συνεισφέροντας στην εκ νέου δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron