Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Οι τράπεζες επενδύουν τρισ. δολάρια στον… άνθρακα

Παρά τις δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές, οι δανειστές δεν έχουν εγκαταλείψει τον άνθρακα

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022

Έρευνα δείχνει πως ένας μικρός αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από μερικές χώρες διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της βιομηχανίας άνθρακα.
Έρευνα δείχνει πως ένας μικρός αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από μερικές χώρες διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της βιομηχανίας άνθρακα.

Τράπεζες και επενδυτές διοχέτευσαν τεράστια ποσά για να στηρίξουν τη βιομηχανία άνθρακα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα, υποστηρίζοντας τα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα στον κόσμο σε μια εποχή που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια κλιματική έκτακτη ανάγκη.

Ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τις Urgewald και Reclaim Finance, μαζί με περισσότερες από 22 άλλες ΜΚΟ, διαπίστωσε ότι οι εμπορικές τράπεζες διοχέτευσαν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία άνθρακα μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και του Νοεμβρίου 2021.

Στα χέρια λίγων τραπεζών

Η έρευνα δείχνει πώς ένας μικρός αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από μερικές χώρες διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της βιομηχανίας άνθρακα.

Πράγματι, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από μόλις έξι χώρες – ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Καναδάς και Ηνωμένο Βασίλειο – θεωρήθηκε ότι είναι υπεύθυνα για περισσότερο από το 80% της χρηματοδότησης και των επενδύσεων άνθρακα.

«Αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να δέχονται πυρά από όλες τις πλευρές: οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ρυθμιστικές αρχές χρηματοοικονομικών αρχών, πελάτες και προοδευτικούς επενδυτές», δήλωσε στην έκθεση η Katrin Ganswindt, επικεφαλής χρηματοοικονομικής έρευνας στο Urgewald. «Αν δεν τερματίσουμε τη χρηματοδότηση του άνθρακα, θα μας τελειώσει».

Όπως τονίζει το CNBC, ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο με τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα όσον αφορά τις εκπομπές και επομένως ο πιο κρίσιμος στόχος για αντικατάσταση κατά τη μετάβαση σε εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το καμπανάκι του ΔΟΕ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει καταστήσει σαφές ότι εάν ο άνθρακας δεν αποσυρθεί γρήγορα , υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες, αν όχι καθόλου , να περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – ο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 .

Ωστόσο, ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες των επιχειρήσεων διαλαλούν επανειλημμένα τη δέσμευσή τους στη λεγόμενη « ενεργειακή μετάβαση », η παγκόσμια εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα παραμένει σε τροχιά περαιτέρω επιδείνωσης.

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι δανειστές του άνθρακα;

Τα ευρήματα περιγράφουν όλες τις εταιρικές δανειοδοτήσεις και αναδοχές για εταιρείες που περιλαμβάνονται στην παγκόσμια λίστα εξόδου άνθρακα της Urgewald, GCEL, αλλά αποκλείουν τα πράσινα ομόλογα και τη χρηματοδότηση που κατευθύνεται σε δραστηριότητες εκτός άνθρακα. Το GCEL αναφέρεται σε μια λίστα 1.032 εταιρειών που αντιπροσωπεύουν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής θερμικού άνθρακα και δυναμικότητας καύσης άνθρακα.

«Στις τράπεζες αρέσει να υποστηρίζουν ότι θέλουν να βοηθήσουν τους πελάτες τους να προχωρήσουν με την ενεργειακή μετάβαση, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν καμία από αυτές τις εταιρείες δεν βρίσκεται σε μετάβαση. Και έχουν λίγα κίνητρα να το κάνουν όσο οι τραπεζίτες συνεχίζουν να τους γράφουν λευκές επιταγές», είπε ο Ganswindt.

Η έρευνα των ΜΚΟ δείχνει ότι ενώ 376 εμπορικές τράπεζες έδωσαν δάνεια 363 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βιομηχανία άνθρακα μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Νοεμβρίου 2021, μόλις 12 τράπεζες αντιπροσώπευαν το 48% του συνολικού δανεισμού σε εταιρείες στο GCEL.

Από αυτούς τους λεγόμενους «βρώμικους δανειστές», 10 είναι μέλη της Net Zero Banking Alliance του ΟΗΕ — μια πρωτοβουλία που ηγείται ο κλάδος που δεσμεύεται να ευθυγραμμίσει τα χαρτοφυλάκιά του με καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Οι τρεις κορυφαίοι δανειστές που παρέχουν δάνεια στη βιομηχανία άνθρακα αποτελούνται από τις ιαπωνικές Mizuho Financial , Mitsubishi UFJ Financial και SMBC Group , αντίστοιχα, ακολουθούμενες από τη βρετανική Barclays και τη Citigroup της Wall Street .

Το CNBC ζήτησε σχόλια από τις εταιρείες που προσδιορίζονται σε αυτήν την αναφορά. Η Mizuho Financial και η Citi αρνήθηκαν να απαντήσουν στην ανάλυση των ΜΚΟ.

*πρώτη δημοσίευση: www.ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έχουμε δόγμα εξωτερικής πολιτικής;

Από: EBR

Τι στόχους μπορεί να έχει σήμερα η Ελλάδα;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022 με τίτλο «Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο»

Οικονομία

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

Όφελος €270 εκατ. στην ελληνική οικονομία έφερε τη διετία 2020 - 2022 η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ηλεκτρονική - end-to-end - εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του gov.gr

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron