Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

«Ο βιωμένος χρόνος του καθενός, που είναι ένας αυστηρά προσωπικός δείκτης, θα συμπυκνώσει τον χρόνο, θα τον κάνει ένα συμπαγές κράμα αισθημάτων και εμπειριών δίχως τα μεγάλα κενά μιας ευζωίας που πήγαζε από την ασφάλεια και όχι από την περιπέτεια.»

Η ζωή δεν έχει pause

Από: EBR | Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020

Η ζωή δεν έχει πατήσει pause. Aυτές οι μέρες μας δεν είναι χαμένες

«Το Άπειρο των χρημάτων που θα πέσουν σε μια οικονομία δεν έχει προκαθορισμένη τροχιά στην καμπύλη διάχυσης προς τις αγορές εργασίας πρώτα και κύρια. Δεν έχει ισοδύναμες καμπύλες κατανομής στους παραγωγικούς κλάδους που έμειναν 2-3 μήνες εκτός λειτουργίας.»

Η Στατιστική του Απείρου και η Φαντασιακή Κανονικότητα του Αύριο

Από: EBR | Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020

Ο Hegel ήταν ο φιλόσοφος που μίλησε για το ’’κακό άπειρο’’-την μορφή του απείρου που δεν έχει τέλος και που ξεπερνάει κάθε ανθρώπινη κατανόηση

Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας οι περίοδοι οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης, όποτε δηλαδή είχαμε θεαματικά επιτεύγματα στην πρόοδο και στον πολιτισμό, βάθαιναν οι οικονομικές ανισότητες.

Μετά την πανδημία, τι;

Από: EBR | Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020

Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας οι περίοδοι οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης, όποτε δηλαδή είχαμε θεαματικά επιτεύγματα στην πρόοδο και στον πολιτισμό, βάθαιναν οι οικονομικές ανισότητες

«Όσο πιο συντεχνιακή και πελατειακή είναι η πολιτική εξουσία, τόσο πιο αντιπαραγωγικό, άδικο και αναποτελεσματικό είναι το κράτος.»

Επιστροφή του κράτους, αλλά ποιου κράτους;

Από: Athanase Papandropoulos | Τρίτη, 7 Απριλίου 2020

Αν ήμουν κάτοικος άλλου πλανήτη και κατέβαινα για πρώτη φορά στη Γη, διαβάζοντας τα αμέτρητα πλέον άρθρα διάσημων καθηγητών, καθηγητριών και άλλων πολιτικών, θα καταλάβαινα ότι ο πλανήτης πάσχει από δραματική έλλειψη κράτους

Ο νέος κόσμος μπορεί να φέρει αναδιάρθρωση ισχύος σε γεωπολιτικό επίπεδο αλλά προέχει να κατανοήσουμε που θα πορευθεί η απλή κοινωνική σχέση, η απλή επαφή/συναλλαγή( μέσω τουρισμού πχ.) μεταξύ ανθρώπων από άλλους τόπους, άλλες φυλές.

Ο Νέος Aνέπαφος Κόσμος

Από: EBR | Τρίτη, 7 Απριλίου 2020

Η απόσταση ασφαλείας ήλθε ως βιοπολιτικός καταναγκασμός στην εποχή της απόλυτης ιντερνετικής εγγύτητας

«Ο Παπαδόπουλος αποδεδειγμένα ήταν ο οργανωτής του περίφημου σαμποτάζ στον Έβρο το 1965, με την βενζίνη στα στρατιωτικά οχήματα. Ο σάλος έφτασε στην Βουλή όπου ο υφυπουργός Άμυνας Μιχ. Παπακωνσταντίνου επέμενε ότι έπρεπε να αποστρατευτεί γιατί ήταν σαφές ότι ήταν ένας συνωμότης με ηγετικές φιλοδοξίες...»

"Η Εθνοσωτήριος" της 21ης Απριλίου 1967

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967, δυο συνταγματάρχες και ένας ταξίαρχος έκαναν πραξικόπημα και ανέτρεψαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Π. Κανελλόπουλου

«Είμαστε ενήλικοι, κι έτσι θα συμπεριφερθούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας. «Ουδείς είναι μόνος στην κρίση, έχει όμως και το βάρος της ατομικής του ευθύνης».

Δικαιολογημένο lockdown και στα δικαιώματα;

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

Ολόκληρη η υφήλιος βρίσκεται σε ένα είδος κατάστασης πολιορκίας

«Το κύριο πρόβλημα που προκαλεί μια κρίση πανδημίας είναι η αβεβαιότητα για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της.»

Η πρώτη μάχη στον οικονομικό πόλεμο του κορωνοϊού

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι διαφορετική σε ό,τι αφορά τα αίτια και την εξέλιξή της, από κάθε άλλη οικονομική κρίση που έχουμε ζήσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Σε υγειονομικό επίπεδο, οι δυνάμεις αντιμετώπισης των ιών χρειάζονται περισσότερη, όχι λιγότερη παγκοσμιοποίηση.»

Ικανοί άνθρωποι, σωστές αποφάσεις

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

Η προσπάθεια κάθε ατομικής ή συλλογικής οντότητας είναι να κάνει τα σωστά πράγματα με σωστό τρόπο, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα

To ξέσπασμα της πανδημίας, η γρήγορη εξάπλωση της και οι οικονομικές επιπτώσεις της υποχρέωσαν τις κυβερνήσεις να λειτουργήσουν με συνοπτικές μεθόδους. Σε ένα απλό και σχετικά ανώδυνο πλαίσιο, συνοπτική μέθοδος είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Ο Κρυφός Κίνδυνος του Κορωνοϊού: Αυταρχισμός

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

Στην κάθε αυτόματη πύλη εισόδου του μετρό της Wuhan, όπου οι επιβάτες ακυρώνουν τα εισιτήρια τους, υπάρχει ένα κουτί, σύγχρονο, γυαλιστερό και περίπλοκο

«Το γιγάντιο ποσό των 750 δισ. ευρώ της ΕΚΤ αφορά μόνο τη ρευστότητα για την επιβοήθηση των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανακάμψουν. Δεν αφορούν στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Δεν μπορούν να γίνουν δημόσιες καταναλωτικές δαπάνες.»

Ποιος είναι ο νέος κύριος Marshall;

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

Παραφρονούν οι ώρες ακούγοντας δημόσια πρόσωπα να ανευθυνολογούν τόσο απερίσκεπτα

To κράτος πρέπει να μεριμνά για την υγεία των πολιτών, όπως ορίζει άλλωστε το Σύνταγμα. Πρόκειται για ένα είδος θεσμοποιημένης αλληλεγγύης, υπηρεσίες υγείας που πληρώνονται από τη γενική φορολογία για όσους έχουν ανάγκη.

Το Πρωτείον του Ασθενούς

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

Έναν πραγματικό φιλελεύθερο, τον ενδιαφέρει πρωτίστως να γίνεται καλά ένας άρρωστος

Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν, ότι τόσο οι κοινωνίες όσο και το πολιτικό σύστημα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες, που δημιουργεί η δυναμική της πραγματικότητας.

Χωρίς συνεκτικές ισορροπίες και αλληλεγγύη

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

Τα σύγχρονα πλανητικής εμβέλειας προβλήματα αναδεικύουν εμφατικά ως προϋποθέσεις για την συνέχιση της ιστορικής διαδρομής της ανθρωπότητας την ανάγκη συνεργασίας των κοινωνιών

Το «άριστο» μείγμα μεταξύ αγοράς και κράτους εξαρτάται αφενός από την αποτελεσματικότητα με την οποία λειτουργούν οι αγορές και αφετέρου από την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα και, πιο συγκεκριμένα, από την απόδοσή του και την παραγωγικότητά του.

Κράτος: Κλειδί η σχέση αποτελεσματικότητας και μεγέθους

Από: EBR | Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020

Η νέα διπλή κρίση (στην δημόσια υγεία και συνεπακόλουθα δυστυχώς και στην οικονομία) έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα του ρόλου και ειδικά του μεγέθους του κράτους

Η πανδημία της φονικής νόσου Covid-19, που κανείς δεν περίμενε, μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλάζει τα περισσότερα δεδομένα στον πλανήτη. Ο κόσμος θα μπει σε μια νέα εποχή, μετά την κρίση του κορωνοϊού, όπως αυτό συνέβη και μετά το 2008.

Ο κορωνοϊός και το τέλος του... καπιταλισμού

Από: Athanase Papandropoulos | Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020

Μια άγνωστη σε διάρκεια και μέγεθος ύφεση είναι μπροστά μας και θα έχει την πολύ κακή ιδιότητα να είναι βίαια ανατρεπτική σε όλα τα επίπεδα. Επίκειται συντριβή για τα «ζωώδη ένστικτα» του Κέινς;

Ο Κέινς υποστήριξε έναν υπερβολικό προοδευτικό φόρο εισοδήματος (με ανώτατο οριακό επιτόκιο το 97,5%) με το σκεπτικό ότι ήταν «δικαιότερος» από τον πληθωρισμό. Και με μία φανταστική αναστροφή, πρότεινε οι φόροι που εισπράχθηκαν αυτόματα από τους φτωχότερους εργαζόμενους να αποπληρώνονταν από την κυβέρνηση μετά τον πόλεμο.

Τι θα έλεγε ο Τζ. Μ. Κέινς σήμερα;

Από: EBR | Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, έκανε αυτό που ήθελε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να κάνει, στον απόηχο της αναγκαστικής παραίτησης του προκάτοχού του Σαγίντ Τζαβίντ τον Φεβρουάριο

Ως όριο του καπιταλισμού ορίζεται πλέον όχι το γενικό τοπίο στασιμότητας που περιγράφει η Μπάτλερ αλλά εκείνο το συνεχώς μετατοπιζόμενο  σημειολογικό όριο απόφραξης των εγγενών αδυναμιών του συστήματος, των εκροών των σημαινόντων του σε όλο το φάσμα τους, σε όλες τις νόρμες του, που δομούνται δεκαετίες τώρα και αναδιαρθρώνουν τον καπιταλισμό.

Η Τζούντιθ Μπάτλερ και η υπερεγωτική προσταγή του Καπιταλισμού

Από: EBR | Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020

Η γνωστή για την αντισυστημική σκέψη της Τζούντιθ Μπάτλερ, εξαιρετική συγγραφέας και ακαδημαϊκός, έγραψε πρόσφατα ένα άρθρο με θέμα τα όρια του καπιταλισμού λόγω της κρίσης του κορονοϊού διεθνώς

«Ήταν ακριβώς ό,τι έψαχνε η Κίνα. Η ευκαιρία που αναζητούσε για να αναδιαμορφώσει τον ρόλο της, από τη χώρα που επιτάχυνε την εξάπλωση του ιού με τη συγκάλυψη,  στη μεγαλόψυχη παγκόσμια δύναμη που θα προσφέρει την ισχύ της σε μια στιγμή πανικού και κινδύνου για τον υπόλοιπο πλανήτη.»

Μήπως ήλθε η ώρα του Κινέζικου Καπιταλισμού;

Από: Athanase Papandropoulos | Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020

Η Κινεζική διεθνής επίδειξη αλληλεγγύης, είναι ενδεικτική των αυριανών ανατροπών στη παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα

«Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν βρεθεί ουσιαστικά μόνες τους στην αντιμετώπιση του ιού, όπως μόνοι μας αντιμετωπίζουμε κι εμείς Τούρκους και λαθρομετανάστες, ενώ η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, κυρία Ylva Johansson μας είπε ότι κάκιστα ανέστειλε η κυβέρνηση τη διαδικασία εξέτασης του ασύλου!»

Έως τώρα τα πάμε σχετικά καλά

Από: EBR | Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020

Αν κάποιος μπορέσει και παραμερίσει το τεράστιο ανθρώπινο δράμα που ήλθε με την έλευση του Κορωνοϊού, θα δει ότι ίσως ο νόμος του Δαρβίνου δεν έχει εφαρμογή μόνο στη φύση, αλλά και στους ανθρώπους και στις οικονομίες

«Με βάση τα τεκταινόμενα σε άλλες χώρες, και δεν μιλάμε μόνο για ασιατικές χώρες όπως η Νότια Κορέα, υπάρχει ένα σημείο για το οποίο οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, περιλαμβανομένου και του καθηγητή κ. Τσιόδρα, που κατά τα λοιπά μάς έχει συνηθίσει σε καθαρές απαντήσεις, καλύπτονται από ένα πέπλο αοριστίας που αγγίζει τα όρια του μυστηρίου.»

To τέλος του «Μένουμε Σπίτι» και το μυστήριο με τα τεστ για κορωνοϊό

Από: EBR | Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020

Η έγκαιρη εφαρμογή της απομόνωσης φέρνει αποτελέσματα, αλλά κάποτε πρέπει να τελειώσει, για να μην πεθάνει η… οικονομία. Ο χαμηλός αριθμός των τεστ, η κυβερνητική μυστικοπάθεια και η σύγκριση με άλλες χώρες, δημιουργούν ερωτήματα προς απάντηση

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Ο πάντα επίκαιρος J. M. Κeynes

Από: EBR

Ο John Maynard Keynes είναι πάντα  επίκαιρος παρά τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους πιστούς των θεωριών του

Ευρώπη

Ουγγαρία: Μαθήματα Δημοκρατίας και Ευρωπαϊσμού

Ουγγαρία: Μαθήματα Δημοκρατίας και Ευρωπαϊσμού

Η πρωτοφανής πολιτική κινητοποίηση στις ουγγρικές εκλογές της 12ης Απριλίου είναι ενδεικτική ότι υπάρχουν στην ήπειρο πολίτες με δημοκρατικές και ευρωπαϊκές ευαισθησίες

Οικονομία

Η μίζα

Η μίζα

Το αντάλλαγμα της διαφθοράς είναι η “μίζα”. Δυστυχώς η διαφθορά διογκώνεται και υπονομεύει την δημοκρατική οργάνωση κάθε πολιτείας.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron