Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Με τον διεθνή παράγοντα σε εμφανή αδυναμία, ίσως και απροθυμία, να συγκρατήσει την αλαζονική Τουρκία, η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί και «έξω από το κουτί» προκειμένου να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ορθό τρόπο.

Τουρκία και περιφερειακή τάξη πραγμάτων

Από: EBR | Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020

Στην Ανατολική Μεσόγειο η τακτική της Άγκυρας συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «ανακάτεψε την τράπουλα, ζάλισε τους αντιπάλους, πίεσε για λύσεις»

Οι εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι που συνέρρευσαν στη μεταπολεμική Γερμανία και έγιναν ευπρόσδεκτοι ως αναγκαία φθηνή εργασία, βαθμιαία έπαψαν να εργάζονται και διαβιούν πλουσιοπάροχα με κρατικά επιδόματα.

Γιατί η Μέρκελ τρέμει τον Ερντογάν

Από: EBR | Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020

Σε συζήτηση με κορυφαίο στέλεχος γερμανικού επιχειρηματικού κολοσσού, όπου εξέφρασα την οργή μας για την αγνόηση της Ελλάδας στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, άκουσα έκπληκτος να με πληροφορεί

Ο κ. Ερντογάν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας όταν κατέλαβε την εξουσία στο Κάιρο, και υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει πλέον βλέψεις για την εγκαθίδρυση παρόμοιου καθεστώτος στη Λιβύη.

Το τολμηρό σχέδιο του Ερντογάν για ένα νέο καθεστώς Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη

Από: EBR | Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020

Η ανησυχία τώρα είναι ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την αποτυχία των διεθνών διαμεσολαβητών να τερματίσουν τις μάχες για να εντείνει την υποστήριξή του προς την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, ενισχύοντας έτσι τη θέση των πολυάριθμων ισλαμικών πολιτοφυλακών που στηρίζουν το σώμα που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της νέας πραγματικότητας παρακολουθώντας τις εξελίξεις, τα νέα δεδομένα και ισχυροποιώντας τον διοικητικό μηχανισμό ώστε να αντεπεξέλθει σε ζητήματα ιδιωτών και επιχειρήσεων».

Brexit η επόμενη μέρα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες στη Βρετανία και οι Βρετανοί στην Ελλάδα

Από: EBR | Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020

Εννέα σημεία για το τι πρέπει να γνωρίζουν για το Brexit οι πολίτες της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί στην Ελλάδα, καθώς και οι επιχειρήσεις, παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Ανεξάρτητα από τα σενάρια που προκύπτουν, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Θα πρέπει να αλλάξουν λογική οι «Tories» ότι η διαπραγμάτευση της εξόδου από την Ε.Ε. είναι αντίστοιχη με αυτήν της τιμής ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, κατά την οποία ο αγοραστής απλώς αποχωρεί εάν η τιμή δεν του αρέσει.

Brexit: 5 σενάρια για την επόμενη ημέρα

Από: EBR | Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020

Αυτή τη στιγμή 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι του Ηνωμένου Βασιλείου και συνολικά 32.500 υπάλληλοι της Ε.Ε. εργάζονται πάνω στο θέμα του Brexit

"Έκανα πολλά για το Ισραήλ", δήλωσε ο Τραμπ, "Είναι εύλογο ότι πρέπει να κάνω πολλά και για τους Παλαιστινίους, διαφορετικά θα ήταν άδικο" ενώ παράλληλα ανέφερε ότι κανένας και από καμιά πλευρά των συνόρων δεν θα «εκδιώχνονταν από το σπίτι του».

Είναι η «συμφωνία του αιώνα» μια καλή συμφωνία;

Από: EBR | Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε το πολυαναμενόμενο ειρηνευτικό σχέδιο της Μέσης Ανατολής ως «ρεαλιστική λύση μεταξύ των δύο κρατών», το οποίο χαιρετίστηκε μεν ως νίκη από το Ισραήλ αλλά απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τους Παλαιστινίους

Από ευρωπαϊκής πλευράς το μείζον είναι ότι η Τουρκία μπήκε στη διαδικασία να συγκρατήσει τις ροές εντός της επικράτειάς της. Ενδεικτικά, οι ημερήσιες είσοδοι στην Ελλάδα στις 13 Μαρτίου 2016 ανέρχονταν σε 1400 άτομα.

Το αγκάθι του γεωγραφικού περιορισμού

Από: EBR | Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020

Έχουμε αναρωτηθεί για ποιό λόγο επικρατεί αυτή η απελπιστική κατάσταση στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου;

«Ο αντισημιτισμός εκδηλώθηκε χωρίς να έχουν σημειωθεί αμφισβητήσεις, αντιστάσεις, επαναστάσεις ή εμφύλιοι διχασμοί στις κοινωνίες όπου εκτράφηκε»

Η ευθύνη της ηθικής και η ηθική της ευθύνης

Από: EBR | Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020

Η σημασία του να είσαι Δίκαιος των Εθνών…

Ο Γάλλος  διπλωμάτης τόνισε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρά την διαδικασία του impeachment και την κριτική που υφίσταται από τους Δημοκρατικούς, έχει μια σταθερή εκλογική βάση υπέρ του, η οποία αντιπροσωπεύει το 37% με 38% των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Ζεράρ Αρό: Σοβαρές πιθανότητες επανεκλογής Τραμπ

Από: Athanase Papandropoulos | Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020

Ο πρώην Γάλλος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, εξηγεί τους λόγους μιας πιθανότατης επανεκλογής του σημερινού Αμερικανού προέδρου

 Η τουρκική τακτική έχει κάνει την Ελλάδα να βλέπει και αυτή μια διευθέτηση στο Αιγαίο και την Κύπρο με όρους μηδενικού αθροίσματος. Μια φορτωμένη με τουρκικές αναθεωρητικές προτιμήσεις διμερής ατζέντα, όπου τα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν μόνο στην βάση ελληνικών συμβιβασμών, δεν είναι ένα πλαίσιο που η Αθήνα μπορεί να αποδεχθεί.

Αθήνα έναντι Άγκυρας: Διάλογος αλλά και κόκκινες γραμμές

Από: EBR | Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020

Οι τρεις πυλώνες της στρατηγικής της Ελλάδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

 Για 70 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς προέδρους, διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην συγγραφή των κανόνων, στην σφυρηλάτηση των συμφωνιών και στην ενθάρρυνση των θεσμών που καθοδηγούν τις σχέσεις μεταξύ των εθνών και προάγουν την συλλογική ασφάλεια και ευημερία? αυτά, μέχρι τον Trump.

Γιατί η Αμερική πρέπει να ηγηθεί ξανά

Από: EBR | Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020

Διασώζοντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μετά τον Τραμπ

Ο νεοσουλτάνος στις δημόσιες δηλώσεις του παρουσία της Μέρκελ μίλησε για την ειρήνευση στη Λιβύη την ώρα που στέλνει στρατό και οι δυνάμεις του Χαφτάρ καταρρίπτουν τα Drone του, επισείοντας τον κίνδυνο να της επανεμφάνισης  στην περιοχή του ISIS και της Αλ Κάιντα.

Όταν επικρατεί η βαρβαρότητα…

Από: EBR | Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020

Όταν η βαρβαρότητα επικαλύπτεται από επικοινωνιακές φιοριτούρες, τότε εύλογα αναρωτιέται κανείς, αν ζούμε στον 21ο αιώνα ή στον Μεσαίωνα. Αφορμή αυτής της διαπίστωσης, τα δώρα που έδωσε ο Ερντογάν στη Μέρκελ κατά την άφιξή της στην Κωνσταντινούπολη, για να εγκαινιάσουν μαζί, κατά τα άλλα ένα πνευματικό ίδρυμα, το Τουρκογερμανικό πανεπιστήμιο

Ειπώθηκε ότι στον Λιβυκό την απασχολεί η ροή προσφύγων προς την Ευρώπη, και η ειρήνη για τον Λιβυκό λαό. Ότι γι’ αυτό είχε το κίνητρο να επισπεύσει σύνοδο για εκεχειρία.

Ο Λιβυκός εμφύλιος και το unfair της κ. Μέρκελ χάριν του μαύρου χρυσού

Από: EBR | Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020

Μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου (19/1/20) η κα Μέρκελ είπε: «Ελπίζω να αλλάξουμε την παρούσα κατάσταση και να δώσουμε στον Λιβυκό λαό το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την ελευθερία και την ειρήνη»

«Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από τους ίδιους τους Ρώσους ότι οι εκλογές τους δεν είναι πραγματικά ανταγωνιστικές, ότι η βουλή τους ακολουθεί τις διαταγές του Κρεμλίνου και ότι τα δικαστήρια τους δεν είναι ανεξάρτητα.»

To blame game του Πούτιν για τον Μεντβέντεφ

Από: EBR | Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020

Πού αποσκοπεί η πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου να αλλάξει την κυβέρνηση Μεντβέντεφ. Η ψευδαίσθηση του κοινωνικού συμβολαίου και ο χειρισμός της δυσαρέσκειας. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου

Η εθελοτύφλωση που κυριαρχεί ως πολιτική ορθότητα στη Δύση απέναντι στη δύναμη της θρησκευτικής πίστεως αποστερεί από τη σκέψη της κυριαρχούσας αθεΐας την ορθή ερμηνεία της πραγματικότητας με τραγικές συνέπειες για το μέλλον της Ευρώπης.

Ρευστή η Γεωπολιτική Κατάσταση

Από: EBR | Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020

Από την πρώτη μέρα το 2020 αυτοσυστήθηκε ως δίσεκτο. Φρόντισε γι’ αυτό ο αδίστακτος και απρόβλεπτος πρόεδρος Τραμπ διατάσσοντας τη δολοφονία του αρχηγού της Επανάστασης του Ιράν Σουλεϊμανί και ενεργοποιώντας ξανά τις δυνάμεις του ιερού φανατισμού και της τρομοκρατίας

Στο Ιράν, παρομοιάζουν ήδη των Σολεϊμανί με τον Arash, τον μυθικό τοξότη και ήρωα του Βιβλίου των Βασιλέων, ο οποίος, όταν συμφωνήθηκε πως τα σύνορα μεταξύ Ιράν και Τουράν θα χαραχτούν με βάση τη μεγαλύτερη δυνατή βολή ενός περσικού βέλους.

Ο θάνατος του Σολεϊμανί και ο «Πόλεμος του Μίσους» στη Μέση Ανατολή

Από: EBR | Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020

Για τους Σιίτες της Μέσης Ανατολής ο Qassem Soleimani, ήταν κάτι σαν τον James Bond, τον Erwin Rommel και τη Lady Gaga μαζί, όπως έγραψε ο Kenneth Pollack, πρώην αναλυτής της CIA, στους Times

Η κρίση με το Ιράν δίνει στην Τουρκία, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις ανεπτυγμένες ήδη στην περιοχή και με σύνορα με Ιράν και Ιράκ, νευραλγικό ρόλο.

Οι συνέπειες για μας της κρίσης με το Ιράν

Από: EBR | Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020

Με την κορύφωση της κρίσης με το Ιράν η κατάσταση επιβάλλει σοβαρές σκέψεις και προβληματισμούς

Η συνεχιζόμενη διαμάχη Παλαιστινίων και Ισραηλινών, οι πολεμικές συγκρούσεις και το ταραγμένο εσωτερικό των υπολοίπων αραβικών κρατών της περιοχής τροφοδότησαν και τροφοδοτούν, ανεξάντλητα, τα δελτία ειδήσεων προσελκύοντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Τα δάκρυα του Ιορδάνη

Από: EBR | Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020

Ανεξάρτητα από τις εκάστοτε μεταβολές της επικαιρότητας, μόνιμη θέση στη θεματολογία της καθημερινής παγκόσμιας ενημέρωσης κατέχουν τα θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή

«Ο καταπατητής δεν θα φύγει, θα κρατήσει το οικόπεδο που παράνομα κατέχει και απλά δεν θα το οικοδομήσει.»

Τα λύτρα που απαιτεί ο πειρατής της Μεσογείου

Από: EBR | Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020

Αμερικανική εμπλοκή από τη μια, στην πειρατική ενέργεια της Τουρκίας στη Λιβύη από την άλλη η συνάντηση εμπλεκομένων και μη με πρωτοβουλία του Βερολίνου, με την παράλληλη παρουσία στο γεωπολιτικό παιχνίδι του Β. Πούτιν, συνθέτουν ένα μόνο μέρος του σκηνικού, που εκτυλίσσεται πλέον εντός των ορίων της Ελληνικής εθνικής κυριαρχίας

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε έρευνα για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την κυβέρνηση των κατεχόμενων.

Η Άγκυρα «καίγεται» να σώσει την κυβέρνηση της Τρίπολης

Από: EBR | Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020

Η τελευταία ευκαιρία της Τουρκίας να διατηρήσει την περιφερειακή της στρατηγική ζωντανή, περνά μέσα από τη Λιβύη

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

"Η Εθνοσωτήριος" της 21ης Απριλίου 1967

Από: EBR

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967, δυο συνταγματάρχες και ένας ταξίαρχος έκαναν πραξικόπημα και ανέτρεψαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Π. Κανελλόπουλου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Corona bonds: θα μπορούσαν να σώσουν την Ευρώπη;

Corona bonds: θα μπορούσαν να σώσουν την Ευρώπη;

Χρόνια πριν γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε συνοψίσει το πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης: «Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Δεν ξέρουμε όμως πώς θα μπορέσουμε να επανεκλεγούμε αφού το κάνουμε»

Οικονομία

Πώς ο κορωνοϊός ανατρέπει κυρίαρχες θεωρίες

Πώς ο κορωνοϊός ανατρέπει κυρίαρχες θεωρίες

Το διεθνές οικονομικό σύστημα, όπως και οι δομές υγείας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της «εξομάλυνσης της επιδημιολογικής και υφεσιακής καμπύλης». Οι ανατροπές στην οικονομική σκέψη, ο ρόλος του κράτους και το σχήμα της ανάκαμψης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron