Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο τεράστιος δανεισμός, μαζί με την οικονομική συρρίκνωση, θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους των ΗΠΑ κατά περισσότερο από 30 ποσοστιαίες μονάδες, στο 140% του ΑΕΠ.

Γιατί το χρέος δεν πρέπει να είναι τώρα πονοκέφαλος

Από: EBR | Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Η προτεραιότητα τώρα είναι να αναζωογονηθούν αρκετά οι οικονομίες, ώστε να αυξηθούν τα επιτόκια πάνω από το μηδέν. Γιατί η ονομαστική αύξηση του χρέους των κρατών δεν σημαίνει και πολλά πράγματα!

«Φανταστείτε να είχαμε φύγει, να ήμασταν τώρα εκτός ευρώ, ένα failed state, οδοντογλυφίδα στο στόμα του Ερντογάν. Χωρίς ισχυρό νόμισμα και χωρίς εταίρους από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Κλείστε τα μάτια και δείτε τον εφιάλτη.»

Ευρώ: το ελληνικό υπερόπλο έναντι της Τουρκίας

Από: EBR | Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

Το ευρώ ως ελληνικό υπερόπλο. Αν η ελληνοτουρκική κρίση προσλάβει πολεμικά χαρακτηριστικά, η τουρκική λίρα θα καταβυθιστεί στο επίπεδο της υφαλοκρηπίδας

Σύμφωνα με τους Financial Times, δύο πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως υπάρχει διάσταση απόψεων για την τηλεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Παγκόσμια ανατροπή με την τηλεργασία – Τι αλλαγές φέρνει ο κορωνοϊός

Από: EBR | Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

Τα πρώτα και πρωτόγνωρα lockdown σε πολλές χώρες είχαν ως αποτέλεσμα να καθιερωθεί για ένα χρονικό διάστημα η τηλεργασία, ωστόσο αυτό το μοντέλο φαίνεται πως έχει έρθει για να μείνει –τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο

Τα τελευταία χρόνια, οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας έχουν αυξηθεί περίπου κατά 2% τον χρόνο. Στην Ιταλία και τη Γαλλία, το ποσοστό αυτό είναι κοντά στο 1%.

Πίσω στον… Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Ο κορωνοϊός εκτινάσσει το χρέος

Από: EBR | Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το χρέος αυξήθηκε στο 128% του παγκόσμιου ΑΕΠ τον Ιούλιο, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Συγκριτικά, το 1946 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 124%

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η επιθυμία για σταθερότητα είναι μια αυξανόμενη τάση, με το 40% των καταναλωτών να επιθυμούν να επανέλθουν στην «κανονικότητα» – ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την έρευνα του περασμένου μήνα (20%).

Oι πέντε κατηγορίες καταναλωτών στη μετά-COVID-19 εποχή

Από: EBR | Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

Έρευνα ΕΥ: Οι καταναλωτές επιζητούν την ομαλότητα, με το 40% να είναι έτοιμοι να επανέλθουν στην «κανονικότητα» – Τα κριτήρια της υγείας και της σχέσης ποιότητας-τιμής, θα κυριαρχήσουν μετά την πανδημία

Η συνολική πτώση της επιβατικής κίνησης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανήλθε σε 66,3%. Διακινήθηκαν μόλις 4.793.460 επιβάτες, όταν για το ίδιο διάστημα του 2019 είχαν φτάσει στα 14.239.504 επιβάτες.

Ελ. Βενιζέλος: Από το 2019 των ρεκόρ, στην ανώμαλη προσγείωση του 2020

Από: EBR | Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

Τα οικονομικά μεγέθη του 2019 – Οι προ κορωνοϊού προβλέψεις της IATA – Οι ανατροπές στα σχέδια επέκτασης

Η αισιοδοξία στηρίζεται όχι μόνο στο υψηλό κύρος των μελών της επιτροπής και στην ποιότητα του περιεχομένου της έκθεσης αλλά και στην ύπαρξη σειράς άλλων θετικών παραγόντων (εφόσον, βεβαίως, δεν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας ή επικίνδυνη εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις).

Ορθολογική αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

Από: EBR | Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020

Με αφορμή τη δημοσίευση της (ενδιάμεσης) έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, σπεύδω να εκφράσω αισιοδοξία ως προς την θετική συμβολή που αυτή μπορεί να έχει στο τελικώς ζητούμενο, την οικονομική αναγέννηση της χώρας.

Σήμερα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης και η περί αυτόν επιτροπή, καλούνται να διαχειριστούν 72 δισ. ευρώ. Και το ποσό αυτό, μέσω της ευρωπαϊκής εγγύησης προς τις αγορές, θα μπορούσε να φθάσει τα 100 δισ. σε μια επταετία. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα και η οποία δεν θα επαναληφθεί στον 21ο αιώνα.

Μια μεγάλη πρόκληση για τον Θεόδωρο Σκυλακάκη

Από: Athanase Papandropoulos | Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, έχει ένα τιτάνιο για τα ελληνικά δεδομένα έργο να φέρει εις πέρας, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όχι μόνον υγειονομικές.

Τα αναμενόμενα εβδομήντα και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ θα τονώσουν την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων οι οποίοι, αγοράζοντας εισαγόμενα προϊόντα, θα συμβάλουν στην οικονομική σταθεροποίηση των ισχυροτέρων οικονομιών. Κινδυνεύουμε, επομένως, να επανέλθουμε στις παλαιές καταναλωτικές συνήθειες- και μάλιστα όταν μόλις  έχουμε αποτοξινωθεί από την «αστακομακαρονάδα». Η Κυβέρνηση καλείται να αποτρέψει μια τέτοια υποτροπή. Δεν θα είναι εύκολο.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Από: EBR | Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Κατά την οικονομική κρίση του 2009 συζητήθηκε επί μακρόν η ανάγκη για ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ. Τελικά, δεν παρασχέθηκε μαζική οικονομική βοήθεια από τις πλούσιες στις ενδεέστερες χώρες. Ακολούθησαν οι γνωστές επώδυνες πολιτικές λιτότητας, οι οποίες επέφεραν επικίνδυνους πολιτικούς κλονισμούς.

Θυμήθηκα ότι για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, για τον παραπάνω Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας  και τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας αναφερόταν σε όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς μετά το 2001 ότι θα αποκρατικοποιούνταν κατά 100!! Κι όμως, από τον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό, του 2020, δηλαδή, προκύπτει ότι εξακολουθεί να είναι  και οι τρεις αυτοί μεγάλοι λιμένες στο μετοχολόγιο του ελληνικού Δημοσίου κατά 100%

Ιδιωτικοποιήσεις: Επί δέκα χρόνια ... "δούλεμα"!

Από: EBR | Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

Για δέκατη φορά αναρτήθηκαν προχθές στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ οι σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους ίδιους διαγωνισμούς που είχαν ανακοινωθεί από τους αντίστοιχους κρατικούς προϋπολογισμούς τα δέκα προηγούμενα χρόνια...

«Η ίδια η ΕΕ των 27 χωρών έχει ήδη παρουσιάσει μία σημαντική συρρίκνωση στο ΑΕΠ από την αρχή του έτους και είναι αμφίβολο το που θα κλείσει η φετινή χρονιά, όταν οι προβλέψεις της ΕΚΤ αναφέρουν μία πτώση μεγαλύτερη του 13%, γεγονός που ισοδυναμεί με τεράστια απώλεια εσόδων, τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για το διεθνές εμπόριο.»

Αργή και επίπονη η παγκόσμια ανάκαμψη

Από: EBR | Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

Η αναζήτηση ενός ικανού μείγματος οικονομικής πολιτικής, που από την μία θα στηρίζει τους αδύναμους και τις ευπαθείς ομάδες με κοινωνικές παροχές και από την άλλη θα ενισχύει την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, είναι πλέον το ζητούμενο για όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες

Η κλιμάκωση της πανδημικής κρίσης κατά τους πρώτους μήνες του 2020, η διάσπαση της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας και η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνικές εξαγωγές.

Η εξέλιξη της πανδημίας καθορίζει την πορεία των ελληνικών εξαγωγών

Από: EBR | Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

Αρνητικές επιπτώσεις επέφερε η πανδημική κρίση στις ελληνικές εξαγωγές αγαθών, οι οποίες, αν και οριακά, βρέθηκαν να υποχωρούν σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε ποσοστό 0,6%, ενώ είχαν αυξηθεί 1% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019

«..Συνολικά, η διαχείριση της κρίσης κατόπιν της άρσης του lockdown αναδεικνύεται σε διαδικασία περισσότερο σύνθετη και με πιο πολλές προκλήσεις από ό,τι η περίοδος της πρώτης έξαρσης του νέου κοροναϊού», επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ.

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

Από: EBR | Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020

Στις 90,8 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο έναντι 87,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, (ΙΟΒΕ)

«Αναμένουμε ότι το ΑΕΠ θα ανακάμψει κατά 7,1% στις ΗΠΑ και κατά 10,8% στην Ευρωζώνη το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο  του 2020.»

Η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930

Από: EBR | Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Ο ανεπτυγμένος κόσμος υπέστη ένα άνευ προηγουμένου σοκ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής με Πρόεδρο τον Νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη προκειμένου να εκπονηθεί ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη, η οποία θα θέσει ένα πλαίσιο προτάσεων, και ύστερα από εκτενή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, θα αποτελέσει το πλαίσιο πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Ολόκληρη η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για την επόμενη ημέρα στην οικονομία

Από: EBR | Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Πρόκειται για ενδιάμεσο κείμενο, που τίθεται σε διάλογο κι όχι την τελική πρόταση. Θα επακολουθήσει τελική Έκθεση τον Σεπτέμβριο 2020

Η ανεργία στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 7,8% τον Ιούνιο από 7,7% που ήταν το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Eurostat. Όσον αφορά την ΕΕ, το ποσοστό ήταν 7,1% τον Ιούνιο, από 7,0% τον Μάιο.

Eurostat: Στο 7,8% η ανεργία στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο

Από: EBR | Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020

Η Eurostat εκτιμά ότι 15,023 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 12,685 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη, ήταν άνεργοι τον Ιούνιο του 2020

Η εταιρική παθογένεια, που στο τελικό της στάδιο οδηγεί µια εταιρεία σε πτώχευση, το διοικητικό της συμβούλιο στον προθάλαμο του Πρωτοδικείου, τους εργαζομένους στον δρόμο και τους πιστωτές µε άδεια χέρια, αποτελεί ένα προσφιλές πεδίο έρευνας για την ακαδημαϊκή και τη χρηματοπιστωτική κοινότητα.

Εταιρική Διακυβέρνηση: Τα 13 συμπτώματα της αποτυχημένης επιχείρησης και τα αντίδοτα

Από: EBR | Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Η ψήφιση του νόμου 4706/2020 - ΦΕΚ 136/Α/17-7-2020 αναμένεται να αναδιατάξει τη σύνθεση και λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων πολλών εισηγμένων εταιριών

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,1%, καθώς τον στήριξαν οι μετοχές των εταιρειών λιανικής και υπερκάλυψαν τις απώλειες του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών και των χημικών βιομηχανιών.

Οριακές οι μεταβολές των ευρωπαϊκών δεικτών

Από: EBR | Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Νευρικότητα επικράτησε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές είχαν το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα επιχειρήσεων για το δεύτερο τρίμηνο αλλά και στις αποφάσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες.

Απώλειες 360 δισ. δολ. για τον παγκόσμιο τουρισμό

Από: EBR | Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική καθίζηση στην πρόσφατη ιστορία, η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP), ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, ενώ πληρώνει τις τράπεζες για να τις δανείσει χρήματα.

ΕΚΤ: Παραμένει ο κίνδυνος για την οικονομία της ευρωζώνης λόγω κοροναϊού

Από: EBR | Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

«Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη», δήλωσε ο Φάμπιο Πανέτα της ΕΚΤ

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Ίσως ο πιο δύσκολος χειμώνας της γενιάς μας

Από: EBR

Μια ματιά μόνο στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αρκεί για να σχηματίσουμε μια αποκαρδιωτική εικόνα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην εναρκτήρια έκδοση κοινωνικού ομολόγου στο πλαίσιο του μέσου EU SURE, ύψους 17 δισ. Ευρώ, για να συμβάλει στη διατήρηση των ατόμων στις θέσεις εργασία τους

Οικονομία

Ποιοί μονίμως δίνουν και ποιοί μονίμως τα παίρνουν από τα δημόσια ταμεία

Ποιοί μονίμως δίνουν και ποιοί μονίμως τα παίρνουν από τα δημόσια ταμεία

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, καταναλωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως πάντοτε, γεμίζουν και σε περίοδο κρίσης τα δημόσια ταμεία, τα οποία αδειάζουν από τις αντιπαραγωγικές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, αναλήψεις χρεών και τόκους εξυπηρέτησης του χρέους έως το ... 2070

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron